IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се икономики ще загазят, ако Фед не намали стимулите скоро

Без структурни реформи много от развиващите се икономики ще изгорят, ако Фед се забави твърде дълго и реши да прекрати паричните стимули отведнъж по-късно

10:43 | 14.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Развиващите се икономики ще загазят, ако Фед не намали стимулите скоро

Развиващите се нации поеха глътка въздух, когато миналия месец Федералният резерв на САЩ изненадващо реши да не намалява паричните стимули. Отлагайки неизбежното, американската централна банка свали напрежението от развиващите се страни, които трябваше да извършат реформи, които да ги предпазят от момента, в който Фед евентуално ще обърне курса на политиката си.

„Мисля, че Фед трябва да стреля сега, за да се предотврати по-болезненото изтегляне на капитали от развиващите се пазари в бъдеще“, коментира гуверньорът на мексиканската банка Grupo Financiero Banorte Гилермо Ортиз, цитиран от CNBC.

Подходящи примери са икономиките на Бразилия и Индия, които забавиха рязко своето темпо отчасти заради липсата на действия на правителствата, с които да решат проблемите, забавящи икономическия растеж като високите данъци и тромавата бюрокрация.

Развиващите се икономики изразиха възмущението си, след като Фед инжектира трилиони долари във финансовата система, изпращайки вълни от спекулативен капитал към техните пазари, които заплашваха да повишат инфлацията и да издуят балони в редица активи.

През май председателят на Фед Бен Бернанке обяви своето намерение да намали месечната програма за покупка на активи в размер на 85 млрд. долара, с която централната банка поддържа лихвите ниски.

Това доведе до рязко разместване на капиталовите потоци, които повлякоха и валутите на развиващите се страни. Те поевтиняха до рекордни дъна и предизвикаха ерозия на платежните им баланси.

Фед обвини някои от развиващите се държави, че не са подготвили добре своите финансови пазари за промяната на политиката.

През последните няколко дни на срещата във Вашингтон лидерите на развиващите се страни призоваха САЩ да адресира по-добре намеренията си за курса на паричната политика с цел избягването на пазарните неравновесия.

Те приветстваха с охота номинацията на президента Барак Обама именно Джанет Йелън да наследи на поста сегашния председател Бен Бернанке, чийто мандат изтича в края на януари 2014 г.

Йелън, която се нуждае и от одобрението на Сената, е застъпник на агресивните действия в борбата срещу американската безработица. Ето защо и намеренията й за промяна на курса на паричната политика ще се следят зорко.

Номинацията й, придружена с продължителните спорове за бюджета и дебатите за увеличаването на тавана на дълга, вече накараха някои икономисти да променят прогнозите си за това кога Фед ще започне да намалява количествените си улеснения.

„По всичко личи, че Йелън притежава чувствителен слух по проблемите с разпространението на тревогите на развиващите се пазари и проявява разбиране що се отнася до провеждането на по-последователна комуникация“, каза министърът на финансите на Южна Африка Правин Гордан по време на полугодишната традиционна среща на МВФ и Световната банка, провела се в САЩ този уикенд.

Според някои анализатори развиващите се пазари трябва да заздравят икономиките си вместо да се надяват на способността на Фед да избягва пазарните неравновесия. Развиващите се нации са по-добре подготвени, за да се справят с по-високите разходи по заемите на САЩ в сравнение с преди. Все пак те трябва да извършат реформи, за да укрепят икономиките си.

Десетилетието на високи цени на суровините, растяща ликвидност в световен мащаб и бързия икономически растеж, заради които редица бедни преминаха в средната класа, подпомогнаха финансите и икономиките на държави като Турция, Бразилия и Мексико.

През последните няколко години оабче тези двигатели на световния растеж губят своето значение, защото структурните реформи, които трябваше да облекчат трудовото законодателство и да привлекат дългосрочни инвестиции, се забавиха.

Без тези реформи много от развиващите се икономики ще изгорят, ако Фед се забави твърде дълго и реши да прекрати паричните стимули отведнъж по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти. До къде очаквате да ви доведът морално деградирали, корумпирани, контроли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още