IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Инвеститорите гледат региона, а не всяка страна поотделно

Икономиката се развива добре, когато е балансирана и не върху една основа, коментира още президентът

15:54 | 15.10.13 г. 1
Плевнелиев: Инвеститорите гледат региона, а не всяка страна поотделно

„Преди 23 години развивахме икономиката си едностранно. Днес обаче вярваме, че икономиката ни може да се развива добре, само когато балансира върху повече, а не върху една основа“, коментира президентът Росен Плевнелиев при откриването на българо-хърватски бизнес форум.

Той посочи, че от една страна това означава ориентация към нови пазари – в Близкия Изток и Азия, но от друга страна и към Балканския регион. На Балканите живеят почти 60 млн. души и обединението ще помогне за по-бърз просперитет на страните.

„Няма значение къде една фабрика ще бъде позиционирана, защото инвеститорите се интересуват от региона като цяло, а не от всяка страна поотделно. Затова ни трябват пътища, железопътни линии, ефективно работещи митнически власти, пристанища и свързани мрежи – енергийни и транспортни“, допълни Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на Президентството.

По време на бизнес форума стана ясно, че през миналата година стокообменът между България и Хърватия е намалял със 7 на сто.

Хърватският президент Иво Йосипович, който е на посещение у нас, отбеляза, че страната му ще въведе насърчителни мерки за чуждестранните инвеститори и премахването на административната тежест за бизнеса. Тези действия са част от плановете за възстановяване на икономическия растеж и запазването на финансовата стабилност на страната.

Сред перспективните области на сътрудничество между двете страни са строителството, транспорта, енергетиката, туризма и хранително-вкусовата промишленост, стана ясно още по време на бизнес форума. 

Какво каза президентът Росен Плевнелиев по въпроса за имотите си в Халкидики можете да видите в репортажа на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още