IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депозитите на домакинствата нарастват със 172 млн. лв. през септември

Общата сума на спестяванията в икономиката се увеличава с 6,8% за година и достига 54,942 млрд. лв.

13:56 | 23.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Депозитите на домакинствата нарастват със 172 млн. лв. през септември

Домакинствата и предприятията продължават да спестяват усилено в банките за сметка на ниската кредитна активност.

Депозитите на населението и нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД)* нарастват със 172 млн. лв. през септември 2013 г., спрямо заделените средства в размер на 203 млн. лв. за същия месец на миналата година, показват изчисления на Investor.bg на база данните на Българска народна банка (БНБ). На годишна база депозитите им растат с 8,5% до 36,097 млрд. лв.

Още по-голяма е общата сума на депозитите. За домакинствата, нефинансовите и финансовите предприятия тя възлиза на 54,942 млрд. лв. Така обемът на спестяванията в банковата система нараства с 6,8% на годишна база.

Отделно депозитите на нефинансовите предприятия са за 15,195 млрд. лв. към 30 септември 2013 г., като нарастват с 6,2% за година.

Средствата в банки на финансовите предприятия пък се понижават с 5,2% в сравнение със същия месец на миналата година. В края на септември те възлизат на 3,650 млрд. лв.

В края на септември 2013 г. общата сума на кредитите в икономиката възлиза на 54,588 млрд. лв. На годишна база това означава ръст от 0,5%. Ниският темп на растеж свидетелства за все още свитото кредитиране.

БНБ отдава изменението в размера на кредитите на нетните продажби на кредити от Други парично-финансови институции. Ето защо трудно би се определило дали политическата обстановка е повлияла на икономическата активност на фирмите и населението.

Кредитите, получени от домакинствата и обслужващите ги нетърговски организации, са за 18,570 млрд. лв., като регистрират понижение с 0,6% на годишна база. Продължава тенденцията за намаление, след като през август отпуснатите заеми отново спаднаха – с 0,8% на годишна база.

В края на отчетния месец жилищните кредити са за 8,808 млрд. лв., като намаляват с 0,3% на годишна база. Потребителските кредити възлизат на 7,297 млрд. лв. и са също с 0,3% по-малко спрямо края на септември 2012 г.

През септември заемите за нефинансовите предприятия се повишават с 1,4% на годишна база и достигат 35,076 млрд. лв.

Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са 942,3 млн. лв. за същия период, като в сравнение със септември 2012 г. те намаляват със 7%.

* Към категорията "домакинства и НТООД" се причисляват освен физическите лица, също така и едноличните търговци, синдикатите, политическите партии, фондациите, сдруженията, църквите и религиозните общества, читалища, културни организации, спортни клубове и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Крайно време е да се забрани категоризацията на средствата във финансовата система на домакинства/бизнес както и това да се оглася всяка седмица по всички медии, понеже такава информация влияе индиректно на пазара. Достъпът до нея не бива да се ограничава за никого но трябва да бъде забранено загласянето чрез средства за масова информация за да се избегне изкуствено помпане на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още