IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са седемте предизвикателства пред войната за климатичните промени?

Трилионите на Big Oil срещу милиардите на лидерите е най-голямата война за въздействието на промените в климата, позната някога

11:48 | 30.10.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Твърде късно ли е да сe създадат ефективни политики и планове за действие? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Твърде късно ли е да сe създадат ефективни политики и планове за действие? Снимка: Ройтерс

Най-накрая войната на Big Oil в размер на трилиони долари срещу климатичните промени получава сериозно предизвикателство. Този път това не са 28-те активисти на Greenpeace, които нападат руска нефтена платформа на Северния полюс. Не са 208-те демонстранти в Bay Area пред рафинерията на Chevron. Нито пък са още 1252 арестувани от армията екоактивисти на Бил Маккибън, които се завързаха около сградата на Белия дом. Това е обявяване на война.

Този път няколко американски милиардери от висока класа вдигат размера на залозите, правят големи залози, за да се опълчат срещу тормоза на Big Oil с техните трилиони приходи и печалби от последното десетилетие. 140 млн. долара се харчат за една армия от 797 лобисти, опозиционни изявления и плащания на изследователи, отричащи науката за климата, и на академици, както и за дарения на политици и мозъчни тръстове.

Да, имената са много, но този конфликт между Давид и Голиат има още много дълъг път да извърви и няма много време да чака чудото. Кой стои зад тази нова война? Този въпрос поставя колумнистът на Market Watch Пол Феръл.

Това са мощни играчи: кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и бившият министър на финансите Хенри Полсън – дългогодишен природозащитник. Двамата се съюзяват с милиардера Том Щейер, който всъщност ги запознава.

В последните рубрики на Bloomberg Markets Едуард Робинсън пише, че преди година Щейер, който е основател на 20-милиардния хедж фонд Bay Area, е бил на вечеря, организирана от Министерството на финансите, с фокус върху големите проблеми, които безпокоят финансовото общество. Те са обсъдили „забавянето на икономическия растеж на Китай, политиката на Федералния резерв на САЩ и други тенденции, засягащи икономиката на САЩ“.

„Най-големият играч, променящ правилата“ поставя под огромен риск печалбите на Wall Street

Щейер предизвика другите: „Всички те ще предизвикат най-голямата промяна на играта.“ Той каза на гостите, че страната ще трябва да преразгледа енергийната си политика за справяне с емисиите на парникови газове. Приятелите на Щейер, дошли на срещата, бяха скептични, не схващаха. Все едно да обясниш „Аз казвах, че това, което ще направи различна икономиката, са еднорозите“. Wall Street и финансовата общност не разбираха.

Малко по-късно, когато мисията на живота на Щейер се избистри, той казва: „Тези хора трябва да бъдат предупредени за рисковете.“ Четири месеца по-късно Щейер взе твърдо решение. Той приключи 26-годишната си кариера на хедж фонд мениджър и тръгна да прави кариера в борбата с климатичните промени, съюзявайки се с Блумбърг и Полсън.

А каква е целта на Щейер? „Убеди инвеститорите, политиците и обществото, че последиците от неконтролираните емисии на въглероден диоксид няма да оправдаят всички разходи за справяне и ограничаване на замърсяването в краткосрочен план.“ А както Блумбърг казва по-късно, когато обявява своя план на стойност 20 млрд. долара за защита на Ню Йорк от следващия опасен ураган: „Независимо дали вярвате, че промените в климата са истински или не, това е без значение.“

Но Big Oil са повече от готови да поемат този риск, за да защитят годишните си печалби в размер на 100 млрд. долара и трилионите приходи от изминалото десетилетие. Да, това е война. Всъщност отговорникът за политиката на Братята Кох Джеймс Валво, който финансира лобистите от организацията „Американци за просперитет“, се противопоставя на всеки опит за налагане на регулации върху емисите на парникови газове.

Той вече атакува: „Те трябва да докажат, че е по-икономично да се борим с климатичните промени, отколкото да живеем с тях.“ Изпълнителният директор на Exxon Mobil Рекс Тилерсон вижда климатичните проблеми като прост „инженерен проблем“, а хората щели да се „приспособят към покачването на морското равнище.“

Милиардите на лидерите срещу трилионите на Big Oil: най-голямата война за въздействието на промените в климата, позната някога

Да, това е атака срещу Big Oil. Трябва да очаквате, че ще чуете още контраатаки от Тилерсон, директорът на Търговската камара на САЩ Том Макдонъ, сенаторът на Оклахома Джим Инхоф и от всички останали по света, които отричат постиженията на науката в борбата с климатичните промени.

Червената лампа за Big Oil светна дори още по-силно, когато коалицията между Щейер, Полсън и Блумбърг съобщи, че ще „финансира и ще ръководи проучване, с което да се изчислят колко икономически рискове американските индустрия и общество поемат, след като затоплящата се атмосфера предизвиква все повече бури, засушавания, наводнения и екстремни температурни амплитуди“. Но защо? Тяхното т.нар „Рисково бизнес изследване“ ще бъде публикувано съвсем скоро, през 2014 г. То ще бъде базирано на съществуващите климатични модели, разработени за Петия доклад за оценка на промените в климата на Междуправителствената група от експерти по изменение на климата (Intergovernmental Panel on Climate Change, или IPCC) към американската Национална агенция за оценка на климата, за световния презастраховател Munich Re и други.

И на всичкото отгоре още един бивш министър на финансите – Робърт Рубин – вече бе привлечен като съветник. Очаквайте още скелети да излязат от гардероба и да се присъединят към анти-Big Oil групичката, след като сега имената на Полсън и Блумбърг стоят редом до хулиганите.

Кои са седемте големи предизвикателства пред войната за климатичните промени?

Последна актуализация: 20:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
ABBA
преди 10 години
Пръскат тия седмици жестоко с кемтрейлс по небето. Осират го цялото. Така се спира инфрачервеното и се правят температурните рекорди по телевизията!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха... много бързате! - изчакайте малко, маймуните са нужни още. Не са си свършили работата по изграждане на ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
stasi666
преди 10 години
Защо да правят кораби като могат да пуснат вирус и да решат проблема.Защото планове за населението имат очевидноhttp://***.idi.bg/blogs/view/blog/761
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Шъ окъкат планетата, после ще се оттеглят на соларни околоорбитни станции, пък маймуните да сърбат попарата, не? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още