IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв на САЩ запазва обема на паричните стимули*

Решението на централните банкери не бе изненадващо на фона на слабите икономически данни и блокирането на правителството през октомври

20:26 | 30.10.13 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Федералният резерв на САЩ запазва обема на паричните стимули*

Федералният резерв на САЩ (Фед) запазва курса на настоящата си политика. С 9 гласа „за“ и един „против“ членовете на Федералната комисия за отворения пазар решиха да продължат програмата за покупка на активи в размер на 85 млрд. долара на месец, предава МarketWatch.

Изненада няма за разлика от изненадата през септември, когато Бен Бернанке шокира пазарните участници, които прогнозираха, че Фед ще съкрати обема с 10-15 млрд. долара. Незадоволителните данни за икономиката на САЩ, блокиране работата на правителството и договорката в последната минута за увеличаване тавана на дълга убедиха много икономисти, че намаляването на стимулите ще бъде отложено за 2014 г.

Високата безработица и икономическата политика на Вашингтон все още спъват растежа. Тези са аргументите, с които централните банкери обясняват защо ще продължат да се придържат към поетия курс. Въпреки това Фед за пореден път характеризира напредъка на американската икономика като „умерен“, а трудовият пазар е показал „леко подобрение“.

От централната банка потвърдиха, че чакат безработицата да падне до около 6,5% от текущото ниво от 7,2%. По същото време въпреки колебанията, дължащи се на измененията в цените на енергията, инфлацията все още е под целта от 2%.

Комитетът по парична политика признава, че евентуално задържане на инфлацията под целта за дълго време може да представлява риск за икономиката. Фед обаче очаква инфлацията да се покачва и в средносрочен план да се върне към поставената цел.

Като друга причина да следва настоящия курс на паричната политика, за пръв път от известно време Фед изтъква доказателствата, че възраждащия се жилищен сектор е забавил до известна степен своя темп на растеж.

Бен Бернанке и компания затвърдиха намерението си да чакат „още доказателства, че напредъкът на икономиката ще бъде устойчив преди да намалят обема на месечните покупки“.

Президентът на Федералния резерв в Канзас Сити Естер Джордж единствена е гласувала "против". Тя изрази загриженост, че високият размер на паричните стимули повишава риска от възникването на бъдещи икономически и финансови дисбаланси и с течение на времето могат да увеличат дългосрочните инфлационни очаквания.

Впечатление прави, че в съобщението на Федералната комисия за отворения пазар не се споменава нищо за политическите събития в САЩ през октомври. Фокусът е поставен върху данните за икономиката. Може би стълкновенията във Вашингтон ще натежат на заседанието на Фед през ноември, когато едва ли нещо ще се промени.

След новината водещите борсови индекси в САЩ регистрират понижения. Dow Jones Industrial Average се смъква с 0,43% до 15612,66 пункта. S&P 500 се понижава също с толкова до 1764.26 пункта. Nasdaq Composite отчита спад от 0,5% до 3932,73 пункта.

* Актуализирано в 21:10 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
680 милиарда разделено на 4 = 170 милиарда за всяко четиримесечиеи то ЕДИНСТВЕНО при положение че няма влошаване на нещата или други лоши изненади, като природни бедствия например
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Дефицитът на американското федерално правителство за фискалната 2013 година е по-малък от 2008 година насам, според изнесените данни от финансовия департамент на САЩ, предаде CNNMoney, цитирана от ***.За бюджетната 2013 година дефицитът е 680 милиарда долара, което е с 51% по-малко от 2009 година, когато бяха отчетените рекордните 1,4 трилиона долара.Като процент от икономиката също се разглежда като по-малък за последните пет години - 4.1% от БВП. За сравнение годишният дефицит за 2009 година бе 10% от БВП, а за 2012 - 6.8%.Няколко фактори са допринесли за силното подобряване на краткосрочната бюджетна картинка. Те включват подобряване на икономиката и миксът от фискални ограничения - най-вече изтичането на някои стимулиращи мерки, налаганото секвестиране и налагане на по-високи данъци на домакинствата с висок доход по време на бюджетната 2013 година, която приключи на 30 септември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Точно. ала усилено се върви към декомпенсирана девалвация на зеленото, щото, като гледам, още преди месеци, трябваше да е слязло под 1,30 BGN...пък то неще. Така разчитат да помпят парици от останалия свят. Въпросът е, с колко ще им сринат рейтинга след ЧНГ и кога светът ще се опомни. Скапана работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
ivancholak
преди 10 години
eee,нали знаеш що ги купуват? Ако питаш мене китайците отдавна са "избили" тези пари и са ги труппнали в желто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 4
Gold Zombie
преди 10 години
И аз ще се повторя, но това е само за да редуцираме бройката на балъците, дето вярват, че QE някога ще бъде намалено или прекратено. Няма да бъде. Следващата закономерна стъпка е отново да бъде увеличено - някой е написал до 95 млрд., но според мен ще е над 120 млрд. още преди пролетта на 2014. Горе-долу тогава нещата ще започнат да излизат от контрол. Което не означава, че САЩ веднага ще се превърнат във Ваймарската република. За разлика от марката, доларът разполага с малко повече време, ресурс (с мирис на петрол) и "доверието" на "инвеститори" (не без любезното съдействие на US Army)... При глобална икономика няма как и "Ваймарската хиперинфлация" да не е глобална. Валутните войни ще се погрижат долара да не е сам по пътя към канала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
benassi
преди 10 години
Тия 40 мил. дето са на купони за храна ще получат орязване 17% от петък.Дали ще са доволни или през уикенда ще щурмуват магазините през ноща ??Храната така или иначе се е вдигнала със 5-10% и ще продължава да расте.Стимулите се запазват, но 85млрд почват да не стигат на месец, ето и ObamaCare влезе в сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 0
deant
преди 10 години
За ОК си много прав в краткострочен вариант. Но те освен, че прилагат почти същата схема като САЩ, но са включили дори на по-висока предвка. Това според мен е в основата на текущия подем, но дългосрочно ми се струва, че ще изгърми доста преди САЩ. Само като погледнеш схеми като "Help to buy" за жилищата и могат да те побият тръпки. Така поне си мисля...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 4
karadjata
преди 10 години
докато има *** да купуват долари (щатски дълг) ще има тарикати, който да им го продават скъпо и пре-скъпо, а като наближи деня за плащане ще му напечатат една камара долари и ще му го връчат с усмивка. няма как в скоро време (поне още 3-4 години) да спрат да печатат долари, защото ще си измислят всеки път някаква причина за да продължават да го правят. сега е безработица, а после ще е инфлация ( била под целта им от 2%-2,5% за сега ) ,а след това може да е война и все ще си намерят американците причина да си печатат до безкрай, а дали ще са 85 милиарда на месец или по-малко все ще се печата ударно. да му мислят Китайците Японците и другите балъци инвестиращи в щатски дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 3
Jorkata
преди 10 години
Февруари - QE 95 милиарда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
eldred
преди 10 години
Веднъж включена печатарската преса на пълни обороти е почти невъзможно да бъде спряна. С идването на Йелън е напълно възможно стимулите дори да се увеличат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още