IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките ще определят лихвите по кредитите по един и същи модел

Някои банки са определяли лихвите „колкото им трябва, за да поддържат свръхпечалба“, убеден е икономистът Румен Гечев

10:57 | 31.10.13 г. 56
Банките ще определят лихвите по кредитите по един и същи модел

“Държавата не увеличава и не намалява лихвите, тъй като сме в пазарна икономика и те трябва да се формират при пазарни условия. Това, което искаме да променим в действащите закони, е да направим формирането на лихвите да стане по-пазарно“, съобщи в ефира на „Нова телевизия“ депутатът от „Коалиция за България“ Румен Гечев.

Той обясни какви промени в нормативните актове планира правителството в тази насока. На първо място при определянето на лихвата всяка търговска банка добавя един компонент, определян от Кредитния съвет на съответната институция. „Всяка търговска банка по собствено усмотрение определя величината на този компонент“, коментира „червеният“ депутат.

Такъв подход в Европа няма, допълни Гечев и посочи, че лихвите ще бъдат формирани по „европейски механизъм“. Един от вариантите е лихвите да се определят спрямо индекса LIBOR или EURIBOR, обясни още той. Друг вариант е да бъде взет индекса СОФИБОР (определян от БНБ – бел.ред) или комбинация от индекси.

Според Гечев това ще намали стойността на лихвите, защото в момента те не се определят на пазарен принцип.

В момента някои от банките определят лихвите по кредитите „колкото им трябва, за да поддържа свръхвисока печалба“, категоричен беше още икономистът. Той  допълни, че банките трябва да работят на печалба, защото са бизнес организация.

С промените всички банки ще определят лихвите си по един и същи модел, но лихвените проценти ще бъдат различни, защото има пазарна конкуренция, убеден е Румен Гечев. Кредитният съвет вече няма да решава каква ще е стойността на компонента, определян досега.

Що се отнася до хората, които не могат да плащат вноските по кредитите си и са ипотекирали единственото си жилище, правителството предвижда защита чрез механизъм за продажба на жилището, спазвайки пазарните принципи, обясни още Гечев.

В момента оценката се прави от съдия – изпълнител. „Жилището може да има пазарна оценка 100 хил. лева, а той да го оцени на 47 хил. лева и да го продаде веднага“, смята още депутатът. „Банките гледат бързо да си възвърнат чуждите пари, които са дали на кредит и си връщат разликата от кредитополучателите“, допълни Румен Гечев, но посочи, че опрощаване на кредити не може да има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

56
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Никой не спира собственика на кафене да си сложи цена за чашка кафе 100лв нали? :D Между другото, една от главните причини за междуфирмената задлъжнялост в БГ /а тя е огромна/, е именно неяснотата в условията при които банките осигуряват достъп до паричен ресурс. ;) Глупаво е да се смята, че когато правилата облагодетелстват кредитора, той видите ли, ще се смили и ще ви отпусне ресурс при облекчени условия. Нали все някой трябва да плати!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Пожелаваме си ЯСНОТА ! И 50% да станат лихвите поне ще знаем какво ни очаква. Проблема на колко % ще отпускат си е техен! Това им е бизнеса. По настоящем при 1 % да сключиш договора може да се окаже, че ще платиш и 100%. Цифрите са преувеличени, но всъщност нищо не им пречи на банките и с такива цифри да боравят. Наглост не им липсва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 10 rate down comment 0
todortk
преди 10 години
bgMan, ами не си прав. Първо банката иска обезпечение и е редно тя да се погрижи това обезпечение да е достатъчно за връщане на кредита.Второ ситуацията не е точно както я е описал SS, а по скоро :"Ти ми даваш 100 лева и искаш аз да ти върна 120 или да ти дам телевизора си, който струва 150 лева, обаче след два месеца ми казваш, че си решил, че вече не ти дължа 120 лева както сме се разбрали, а 200 лева. И когато не мога да ти ги платя ми вземаш телевизора и го продаваш за 80 лева и казваш, че имам да ти давам още 120 лева, плюс евентуални лихви върху тях."И при тази ситуация определено, не човекът поискал кредита е престъпник, а банката, която се е погрижила да го фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 1
todortk
преди 10 години
Crux, точно такава трябва да е системата.И да, трябва да има висок процент самоучастие. Който и сега го има между другото. Ако си следил кредитите от 2009г. насам, можеш да забележиш, че 100% кредитиране вече почти никъде няма. За панелки е около 80%. А там където пишат 100%, не е от пазарната оценка, а от някаква друга оценка, която е доста по-ниска. Отделно, че пазарната оценка никога не е колкото е стойността на жилището, а поне с 10% надолу. Така че и в момента се иска поне 20-30% самоучастие. И така и трябва да бъде.Защо?Ами защото ако ти имаш възможност да връщаш по 500 лева кредит, как така не си могъл за 2-3 години да събереш 10-15000 лева за самоучастие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 4
Crux
преди 10 години
Внимавайте какво си пожелавате :-)Ако и у нас се приеме американскта система жилището да е първо и единствено обезпечение по ипотеката, банките ще търсят самоучастие от поне 1/3 от цената и лихвите ще бъдат по 12-15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
SS-23: "Ти си ми дал 100 лв, и искаш аз да ти върна 120 лв, ама моите реални възможности, включващи и "ризата на гърба ми" стигат за 60 лв! Аз да те питам- що ми даде 100 лв, без да прецениш, че мога да ти върна само 60 ?"--Много удобно и много ***. Аз затова разправям че социализма/комунизма превръща хората в престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Много си педантичен. Ми като няма новина "Правителството ще разглежда порочните практики на банките при обслужването и раздаването на кредит", къде да водим подобни дискусии? А защо няма такава новина също е добър въпрос към "ескпертното" или "майсторското" правителство, както му викам аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 0
todortk
преди 10 години
misanthrope, много си прав.Трябва освен лихвата да се регулират и таксите - не може да има такси, които да са процент от главницата или процент от първоначалната главница, защото те реално са част от лихвата.Ако има такива такси, те трябва да са подробно разписани в договора за кредит и да не подлежат на промяна за целия срок на кредита.Един пример - застраховката имущество по ипотеката ми е върху .... първоначалната сума на кредита. Нищо че съм върнал почти половината вече.В същото време има годишна (за новите договори месечна) такса управление .... която е процент от оставащата главница.И отделно новите и старите кредитополучатели в Пощенска Банка са не само на различни лихви (с разлика от 2 до 4 процентни пункта), но и с различни БЛП-та спрямо които се изчисляват. Така банката след някоя година ще вдигне лихвите и на новите, защото пазарът е такъв.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Да обобщим мъдростите ( до всички които са съгласни или несъгласни с мен)Нека се научим да анализираме и назоваваме проблемите с истинските им имена.Тук се чу за непрозрачните договори- ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ. Договора ти го дават чак когато вече си подал, проучен, одобрен, притискат те срокове и т.н, Подвеждащи реклами - ОГРОМЕН ПРОБЛЕМСменяли ти лихвата след това.. ами рефинансирай, кой ти пречи? - пречи ти таксата предварително погасяване, която изкривява пазарните условия и не е отпаднала за ипотечните. Скритите разходи чрез такси - ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ! Какви са тия такси на % от сумата? Да не би за поддръжка на кредит от 100 000 да има повече разходи, от тази за 10 000? Всичко това НЯМА НИЩО ОБЩО с лихвата, а вие се на**те от кеф на глупостите на Гечев. А той ги ръси щото знае че реакцията ще е такава. И щом тук, във форума на Инвестор реакцията е такава, сега разбирате ника ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 7 rate down comment 0
FINTA
преди 10 години
Първите 20 дела срещу пощенска бяха "случайно" при един съдия. После станаха прекалено много. Та мисълта ми е, ти сериозно ли вярваш в правосъдната система?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още