IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК обмисля да ореже клиничните пътеки за прием в болница

Станало е недоразумение между болница "Пирогов" и Столичната здравна каса за фактурите, увери управителят Румяна Тодорова

09:09 | 01.11.13 г. 2
НЗОК обмисля да ореже клиничните пътеки за прием в болница

Националната здравноосигурителна каса и лекарският съюз обмислят "орязване" на клиничните пътеки за прием в болница. Ръководството на НЗОК ще преразгледа алгоритмите на клиничните пътеки и ще се въведе регулация за приема в болница, а по този начин ще се цели съкращаване на разходите на лечебните заведения. Това заяви ръководителят на НЗОК Румяна Тодорова тази сутрин пред bTV.

"Всеки може да влезе в болница само след попълването на болничен лист - това трябва да се промени, защото има много процедури, за които човек не е нужно да постъпва в болница. Не може за една гастроскопия да се влиза в болница. Има други центрове, в които може да се извършва това", обясни тя.

Тя поясни, че очаква хоспитализациите до края на годината да достигнат 1,9 млн. По думите й този брой е далеч над логичния. 

"Не е нормално толкова пациенти да влизат в най-високото ниво за медицинска помощ, тъй като повечето хора са хронично болни. Така излиза, че болниците привличат пациенти, за да продължат съществуването си", допълни тя.

По повод вчерашното изказване на директора на "Пирогов", че Софийската здравна осигурителна каса иска от администрацията на болницата да бъдат поправяни стари фактури, Тодорова обясни, че е станало "недоразумение между служителите".

"Не е точно така, както го разказва доцент Миланов. Станало е едно недоразумение между служителите на Софийската здравна каса и "Пирогов". Отчетната дейност трябва да бъде изплатена на 80%, както всички останали болници в страната, които си получиха парите", уточни тя.

Тодорова посочи, че в България няма болница, която да отделя 80% от приходите си за заплати. Обикновено тези проценти са между 60-65%.

"Ние не караме болниците да нарушават закона. В касата има определени средства и стигат за определени дейности. Ние не можем да похарчим повече, отколкото имаме", увери ръководителят на НЗОК.

Все пак тя успокои, че останалите 20% от средствата за болниците ще бъде изплатен през следващата година.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
А тази лелка само като я гледам, бих и препоръчал да внимава с бонусите, че мноооого ми прилича на бившата шефка на агенцията по вписванията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Не е ли време да орежем НЗОК и да алгоРИТНЕМ тези нагли тунеядци? От самото си създаване тази институция щедро раздава пари на кой ли не за какво ли не, щедро организира обществени поръчки, щедро раздава бонуси и договаря лекарства и дейността и се описва с българската поговорка "куче влачи, диря няма", но все няма за болниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още