IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Air France-KLM посече Alitalia

Компанията, която е основен акционер в затруднения италиански превозвач, е поставила тежки условия, за да осигури финансиране

17:10 | 03.11.13 г.
Air France-KLM посече Alitalia

Air France-KLM е поставила тежки условия, включително за съкращаването на 5 хил. работни места, за да инвестира повече пари в губещата италианска авиокомпания Alitalia, предаде АП, като се позовава на информации на в Il Sole 24 Ore.

В публикацията се посочва, че Air France – най-големият акционер в Alitalia с дял около 25%, още преди десетина дни е поставила условията си пред транспортния министър на Италия Маурицио Лупи.

Сред исканията са още премахването на борда на директорите на италианския превозвач и преструктуриране на дълговете, които достигат приблизително 1 млрд. евро, за да бъдат намалени със 70-80%.

Съкращението на нови 5 хил. работни места ще е още по-сериозно от съкращението на персонал, което главният изпълнителен директор Габриеле дел Торкио организира като част от план за преструктуриране за дейността, за да оцелее компанията, отбелязва италианското издание.

От Air France отказват да коментират публикацията, а говорител на министъра Маурицио Лупи не е бил открит за коментар, посочват от информационната агенция.

Air France-KLM одобри увеличението на капитала на Alitalia с 300 млн. евро заедно с другите акционери. Компанията обаче не е длъжна да участва, а и винаги е твърдяла, че ще постави строги условия, преди да даде финансова помощ на затруднения въздушен превозвач.

Увеличението на капитала обаче се възприема като временна мярка преди преговорите за евентуално сливане на Air France-KLM и Alitalia, въпреки че транспортният министър съобщи наскоро, че ще се търси друг международен партньор, ако Air France не се включи в увеличението на капитала.

В четвъртък Air France отписа стойността на своя дял в Alitalia, тъй като той не носи печалби от повече от десетилетие.

Акционерите в италианския въздушен превозвач трябва до средата на този месец да заявят дали ще участват в увеличението на капитала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още