IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази на туризма бъдещият мегакомплекс "Дестинация Рила"?

По мегапроекта ще работят чужденци и средствата от него също ще се насочат навън, смята експертът Румен Драганов

08:45 | 05.11.13 г. 9
Как ще се отрази на туризма бъдещият мегакомплекс "Дестинация Рила"?

Френско-българският проект "Дестинация Рила" вероятно няма да помогне за развитието на българския туризъм, а дори точно обратното - общините Говедарци и Сапарева баня ще пострадат от навлизането на подобна чуждестранна инвестиция. Това е позицията на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Вместо да напълним малките семейни хотели на местните жители, ние сме готови да създадем нови 20 хил. легла, които ще попарят семейните бизнеси на много хора.

Така коментира мегапроекта за планински туризъм "Дестинация Рила" експертът.

Миналата седмица вицепремиерът Даниела Бобева каза, че френски инвеститори искат да създадат зона за целогодишен туризъм в Рила. Според предварителния идеен проект става дума за шестгодишна инвестиция за 550 млн. евро, след която в парк Рила ще има комплекс с 20 хил. легла за настаняване.

Драганов е сред експертите в бранша, които оценяват проекта като изключително неизгоден за България. "Това е един чуждестранен мегапроект, разработен от чужденци, в който ще работят чужденци – съвсем разбираемо е, че средствата от него също ще се насочат навън", аргументира се той.

Според него, ако този проект се реализира, ще отговаря на критериите за високопланински туризъм. Вероятно ще цели нискобюджетни чуждестранни, а и български туристи. Вероятно в него ще има голям брой малки студиа, в които посетителите ще могат да си готвят, с цел пътуването да им излезе най-изгодно.

"Важно е изграждането на този проект да се обсъди с обществеността и най-вече с общините. Основният въпрос е по какъв начин искаме да развиваме туризма ни – искаме ли гражданите на общините Говедарци и Сапарева баня да бъдат по-богати отсега или искаме да станат по-бедни? Самият проект няма да помогне на местното население да забогатее", допълни Драганов.

Той даде пример с жителите на Несебър, голяма част от които след застрояването на Слънчев бряг пострадаха и останаха без квартири през летния сезон. Друг пример е Банско.

Според параметрите на новия проект в неговото изграждане и реализация се залагат нови близо 8 хил. работни места. Според Драганов жителите на тези общини всъщност най-често ще бъдат наемани като общи работници, нискоквалифицирана работна ръка, сервитьори, бармани и камериерки. Мениджмънтът вероятно ще бъде чуждестранен или ще дойде от по-централната част на България.

Повече за самия проект

Investor.bg разговаря с компанията, поела публичните комуникации около изграждането на проекта - "Хавас", откъдето дадоха повече информация за френско-българския комплекс в парк Рила. През всички сезони, „Дестинация Рила“ ще предлага широк избор от настаняване – хотели с ранг от 2 до 5-звезди, развлекателни центрове, аква център, голф, ски зона и 80 други видове занимания. Ще позволява развлечение на туристи от 0 до 80-годишна възраст.

Общата стойност на инвестициите при пълното завършване на проекта е 550 млн. евро, като до момента са инвестирани над 1 млн. евро в предпроектни проучвания, включващи пазарни, технически и финансови анализи. Проектът „Дестинация Рила” ще се изгради на две фази. Първата ще отнеме 4 години. Втората - около 2 години.

Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 4
data
преди 10 години
След Станишко и Орешарски "успешно" се справиха с черноморието по време на предходното им управление, сега явно е ред на бетонирането на планините !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 2
mailoff
преди 10 години
Мисля си, че правителството се хваща във фантасмагорични проекти, за да разсее общественото внимание от скандалите, които тресат държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
Silveto
преди 10 години
Над 2 млн. бора ще бъдат изсечени в Рила, което определено ще наруши природния баланс в района. Да не говорим, че доколкото знам проектът е да се стои в национален парк, където това е забранено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Дестинация Рила се изпълнява в партньорство с няколко световни компании и институции с опит в сектора. Сред най-големите партньори са Accor Group, най-големият хотелски оператор в Европа, PGI Management, лидер в управлението на курортни комплекси, Schneider Electric, компания лидер в енергийния мениджмънт, "Маркан", водеща българска строителна компания, Cluster Montagne, Асоциация на най-големите френски фирми, специализирани в развитието на планински региони и селища с потенциал за планински туризъм, Френско-българската търговска камара, European Association of Elected Representatives from Mountain Regions, Посолството на Франция в България и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Така е, заплатите на обслужващия персонал и евентуално някакъв оборот в храни, напитки и консумативи, които ще се доставят за ол-инклузив-а. Въпроса е , с ръста на туристите, който се очаква от проекта, дали приходите по тези пера, които ще остават в БГ, ще превишат оборотите, които се реализират в момента (при сегашното ниво на туризма в региона)? Също така е хубаво да се оцени, какви са перспективите за повишаване на посещаемостта, със собствени маркетингово усилия и прогнозния ефект също да се вземе предвид, като се прави съпоставка на дивидента в единия и в другия случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Ани Василева
преди 10 години
Едно не разбирам..... откъде ще дойдат пари за този мащабен проект. Защото това на са лев или два. Кои са фирмите, които ще ги дадат. Това са важни въпроси, на които трябва да се намери отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
mailoff
преди 10 години
Много по-добре е да развиваме курортите, които вече имаме, отколкото да строим нови. Всъщност легловата база в зимните компекси е предостатъчна. Единственият проблем все още е липсата на адекватни съоръжения за каране на ски и сноуборд. Ето, в Банско например процесът се саботира от разни платени структури, което води до проблеми с туризма. Нито българите, нито чужденците искат да висят по опашки на лифтовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Gold Zombie
преди 10 години
Анализът ми хареса. Добре ги вижда нещата г-н Драганов.Хората от Самоков и сега са прецакани покрай Боровец. Освен собствениците на някоя и друга механа, общо взето никой в града не усеща икономическа изгода от хилядите, които посещават Боровец всяка зима. Финансово усещат, че до града им има ски писти и туристическа индустрия, само ако работят като обслужващ персонал. "Печалбата" от което е смешно да се сравнява, ако имаха възможност да предоставят хотелски услуги на туристите. Но такава възможност разбира се нямат. Няма и да имат и с новия мега проект, ако се реализира. Нито те, нито жителите на Сапарева баня. а пък с изсичането на гората ще загубят и всички останали в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още