IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През септември промишленото производство се разширява с 2,4% за година

В добивната промишленост спадът е доста сериозен – цели 11,2% на годишна база

12:40 | 07.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
През септември промишленото производство се разширява с 2,4% за година

Индексът на промишленото производство през септември остава почти без изменение спрямо август. Предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) показват понижение от само 0,1% за месец. Спрямо септември 2012 г. според календарно изгладените данни индексът расте с 2,4%.

Именно предприятията от сектора на промишлеността се оказаха по-оптимистични за икономиката през септември.

Месечни изменения

Данните за деветия месец на годината показват, че увеличението в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (1,6%) не успява да компенсира понижението в добивната промишленост (с 3,1%) и спада в преработващата промишленост (минимално с 0,1%). 

Изменението в преработващата промишленост се дължи на спада в производството на химични продукти (-14,4%), производството на електрически съоръжения (-7,7%), производството на тютюневи изделия (-7,5%). Ръст е регистриран при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета (+8,6%), производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение (+5,7%), производството на изделия от каучук и пластмаси (+5,1%), на напитки (+4,8%) и хранителни продукти (+3,2%).

Годишни данни

Основната причина за регистрирания годишен ръст на промишленото производство е разширяването на производството на електрическа и топлоенергия и газ (с 1,9%) и в преработващата промишленост (с 0,7%). В добивната промишленост спадът е доста сериозен – цели 11,2%.

В подсекторите на преработващата промишленост НСИ отново регистрира значителни понижения. С близо 23% се свива производството на химически продукти. Изменението се дължи и отчасти на дейността на димитровградския торов завод Неохим АД. Дружеството отчете по-ниски финансови резултати за деветмесечието. Производството на превозни средства (без автомобили) пък се понижава с 18%.

Най-осезаем ръст спрямо предходната година се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил (без облекло) - с 21,7%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 18,9%.

Оптимизъм

Междувременно анализ на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) показа, че предприятията за преработка на дървесина и производство на мебели в България се оказват един от най-устойчивите клонове на родната индустрия, защото успяха да устоят на ударите на икономическата криза, като не спират и да се развиват.

Инвестициите и в двата сектора постоянно растат - в дървопреработването с 32,8%, а в мебелната промишленост със 7,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още