IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Корупцията у нас е пречка, която трябва да бъде преодоляна

Протестите и контрапротестите са белег за завръщащата се демократичност в България, каза премиерът в интервю за гръцкия вестник „Нафтемборики”

17:18 | 07.11.13 г. 9
Орешарски: Корупцията у нас е пречка, която трябва да бъде преодоляна

Пречката, която страната ни трябва да преодолее, за да се справи с финансовите си и икономически проблеми е корупцията. Ще се търси повече прозрачност, по-ясни и опростени процедури, по-малко административни тежести и бариери, по-ефективни обществени поръчки са средството за преодоляване на корупционните явления . 

Така коментира изходът от финансовите проблеми на България премиерът Пламен Орешарски в интервю за гръцкия вестник „Нафтемборики” Орешарски. Премиерът прави и коментар на последиците за България от кризата, обхванала европейските икономики в края на 2008 г, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Той посочва, че макар и да е избегнала финансови трусове благодарение на благоразумната финансова и фискална политика, водена преди кризата, страната ни регистрира спад на икономическия растеж от над 6% в периода 2004-2008 г. до отрицателни стойности през 2009 г.. В интервюто той допълва, че преките чуждестранни инвестиции са намалели от 9 млрд. лв. през 2007 г. до под 2 млрд. лв. през миналата година.

Освен това Орешарски изтъква, че в страната ни се наблюдава почти двойно увеличение на безработицата, от което значително са пострадали доходите на населението.

Съществуващата данъчна система, въведена по времето, когато е бил министър на финансите, премиерът вижда като един от стимулите за нарастване на инвестициите.

По отношение на протестите в страната Орешарски коментира, че антиправителствените протести, както и контрапротестите, са белег за завръщащата се демократичност в България. В тази връзка той дори обрисува управлението на ГЕРБ, като „четиригодишен опит за установяване на еднолично, квазидиктаторско управление”.

В интервюто премиерът Орешарски коментира и инициативите на правителството за създаване на възможност за реализация на младите хора в страната:„Работим по програми за осигуряване на първо работно място за младите хора, субсидирани с пари по европейски фондове и националния бюджет.

Временно стопирахме увеличаването на възрастта за пенсиониране, за да се освобождават повече работни места за младите. Най-ефективната мярка, обаче, е икономическият растеж. Всяка друга мярка има ограничено въздействие, ако не съществува икономическо развитие”, е мнението на министър-председателя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Значи много хубаво почваш, и после свършваш с глупост. Пеевски щял да разкрие работите на Борисов. Сериозно ли го мислиш това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Човече, ти наистина ли си вярваш, като ги пишеш тези работи? Наистина ли вярваш, че има някаква съществена разлика ,между Доган и Борисов? Имаш ли идея как се става политик, как се оглавява партия, как се финансира предизборна кампания, как се печелят избори? Имаш ли идея спонсорите на един политически проект с какви мотиви го финансират? Имаш ли идея кои са те в случая "ГЕРБ" и какво искат? Мислиш ли, че Борисов няма офшорни сметки? Знаеш ли в какви обеми се е увеличило личното благосъстояние на няколко човека от ГЕРБ за последните 4 години?Все въпроси, които ще получат някой ден отговор и няма да ти е приятно да се сещаш за писанията си тук. Това можеше да се случи и съвсем скоро, ако Пеевски беше успял да се закрепи - това беше целта, да изкарат го^ната на Бойко и компания и да ги елиминират завинаги от политиката!Знаеш ли какви пари и друг инструментариум се инвестира това да не стане и защо?Трябва да си много двуизмерен, за да вярваш, че в ГЕРБ са открили "Непорочното зачатие"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
това за ГЕРБ ли си го написала:"Бръкни в кацата вземи едни милиарди, подпиши си едни договорчета за още толкова, пък им сдай постовете. Ще плащат век напред. Много важно. Да се оправят. Следващите правителства да мислят как ще доят данъкоплатците за да им плащат." => щото като плюеш тях ги изтърваш, а за тях е най-подходящо описанието - НЕ ЗАЩОТО са крали и крадат повече от всички други, а защото бяха последни и е най-прясно :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Ей тва е бизнеса !!!:D Бръкни в кацата вземи едни милиарди, подпиши си едни договорчета за още толкова, пък им сдай постовете. Ще плащат век напред. Много важно. Да се оправят. Следващите правителства да мислят как ще доят данъкоплатците за да им плащат. Те ще са само едни успели бизнесмени и дори ще се възмущават на "ниската ни производителност"! :D Само можем да гадаем, другите от заверата им по колко са "цапнали"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Няма как да стане. Гледах едно интервю по Нова, къде беше казано, че Бисеров е билета на "бившите СДС-ри" към ДПС (властта). Беше казано ясно, че Орешарски е ДПС назначение, още отпреди времето на 3-ната дори. Така че ореха няма думата, но и ти го казваш, така че пак нямаме новина :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Е видя се защо БСП и ДПС така напираха да вкарат Пеевски. Бисеров май изгърмя. ГЕРБ са им дишали във врата на мръсните крадци! Иска ли са да замитат следи бизнесмените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Орешарски, братле, млъкни! Изгуби всякаква тежест! Кой назначи Пеевски? Кой назначи Бисеров за началник на парламента? Дайте отговори де? Кой те управлява тебе? За всички стана ясно, че министър председател на България е ДОГАН! Вземи си подай оставката или се вземи в ръце и докажи, че си експерт! Скъсай с ДПС, разследвай Доган, Местан, Ментата и всички останали тюфлеци. Тогава няма да се чудиш как да си осигуриш мнозинство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
lyusien
преди 10 години
Добре - ами деиствайте Това го слушаме вече 23 години и резултата е равен на 0 плюс НИЩО Ако искате да не си останете само с приказките -действайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още