IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Прозрачността е ключът към ефективността на Фед

Монетарната политика ще се нормализира, след като икономиката се възстанови, заяви председателят на централната банка на САЩ

11:08 | 14.11.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бен Бернанке.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Прозрачността е ключът към ефективността на Федералния резерв на САЩ, заяви председателят на американската централна банка по време на своя реч пред централата във Вашингтон.

"Един отворен Фед, по мое мнение, ще е едновременно по-ефективна и по-демократична легитимна институция", отбеляза Бен Бернанке, цитиран от WBP Online.

По думите му 100-годишнината на банката е добра възможност "да се образоват младите хора за Фед и важната му роля за насърчаване на стабилната икономика и стабилната финансова система". Той базира тезата си на дългогодишния си опит като преподавател, какъвто бе преди да заеме поста председател на финансовата институция.

"Повишаването на прозрачността на Фед, откритостта и отчетността са един от основните ми приоритети като председател", допълни още той.

Експерти откриха в изявлението на Бернанке нотка ирония, тъй като пазарите от месеци правят все по-неуспешни опити да прогнозират кога точно Фед ще започне да свива мащабните си парични стимули.

В отговор на въпрос от публиката, Бернанке коментира, че се надява безработицата да падне до между 5-6% по-скоро рано, отколкото късно, и че монетарната политика ще се нормализира, след като икономиката се възстанови.

Във вторник председателят на звеното на Фед в Aтланта Денис Локхарт заяви, че банката може да намали количествените си улеснения до края на тази година, като базира твърдението си на добрите данни за новите работни места през октомври.

"Изтъняването може да се случи през декември", каза той, добавяйки, че този ход може да се осъществи и в началото на следващата година, визирайки първото заседание на централните банкери през януари.

В рязък контраст с изявлението на Локхарт бяха коментарите на председателят на Фед в Минеаполис Нараяна Кочерлакота. "Свиването на стимулите ще окаже негативно въздействие върху и без това бавния темп на икономическо възстановяване", отбеляза той.

По думите му липсата на информация от страна на централната банка обърква международните пазари.

Президентът на Фед в Далас Ричард Фишър от своя страна заяви по време на реч в Мелбърн, Австралия, че пазарите трябва да бъдат подготвени за изтъняване.

"Разбирам, има чувствителност, но пазарите също трябва да имат предвид, че тази програма не може да продължи вечно", каза той в интервю за CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Щом стигаме до такива откровения , явно нещата са излезли от рамката на обикновените манипулации .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
ДА, ако този не е просто сложен - нека в името на казаното "Прозрачността е ключът към ефективността на Фед" -> Да предложи национализиция на ФЕД!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) - може ли да няма място по света, където маймуните да контролират и осъществяват ненаписаното в който и да е "учебник" по ИкОноМика - > паричното снабдяване... и да се говори за Прозрачност ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
ABBA
преди 10 години
"Бернанке коментира, че се надява безработицата да падне до между 5-6% по-скоро рано, отколкото късно"И ние мислехме, че комунизма ще дойде, *** не дойде....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още