IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън защити енергично стимулиращата политика на Фед

Тя оправда нуждата от ултра-ниски лихви и от програмата за изкупуване на активи като съществени за поддържане на крехката икономика

20:44 | 14.11.13 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джанет Йелън защити енергично стимулиращата политика на Фед

Номинираната за нов председател на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън изрази енергична защита за програмата на централната банка за изкупуване на активи, аргументирайки се, че тя е допринесла съществено за икономическия растеж и е подобрила трудовия пазар, съобщава Financial Times.

Коментарите й бяха направени по време на изслушване пред сенатската банкова комисия относно утвърждаването й като председател на американската централна банка след края на мандата на Бен бернанке през януари.

Във встъпителното си изявление Йелън оправда нуждата от ултра-ниски лихви, както и от програмата на Фед за изкупуване на активи за 85 млрд. долара месечно, като съществени за поддържане на крехката икономика, която все още страда от влиянието на рецесията и финансовата криза. Според нея ползите от извънредната политика на Федералния резерв надвишават разходите.

„Безработицата спадна от пика от 10%, но нивото от 7,3% през октомври все още е твърде високо, отразявайки трудов пазар и икономика, които са доста под потенциалното си ниво“, каза тя.

„Поради тези причини Федералният резерв използва своята монетарна политика, за да подпомогне едно по-стабилно възстановяване. Силното възстановяване в крайна сметка ще позволи на Фед да ограничи стимулиращите мерки и осланянето на неконвенционални инструменти като покупката на активи.“

След първия й отправен въпрос от председателя на комисията, демократът Тим Джонсън, Йелън изрази подкрепата си за разхлабена парична политика, говорейки за проблемите, които създава дългосрочната безработица. Тя повтори ангажимента си за допълнително понижаване на безработицата, като същевременно инфлацията се държи под контрол.

Йелън каза, че политиката на Фед не е предначертана, като не поясни дали централната банка може да започне ограничаване покупките на активи. След силните данни за заетостта през октомври някои икономисти вярват, че Фед може да предприеме такава стъпка още през декември, но повечето смятат, че това няма да стане преди края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
за eldred или този който положи самозадоволително (-) - това че не виждаш нещо, значи ли че ТО не съществува? ДА, именно на това разчита манипулацията и дезинформацията! Именно така Ви оправят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
"ФЕД явно нямат абсолютно никаква стратегия за излизане от политиката на програмата за изкупуване на активи." - Този извод как си го направи - наивността си ли послуша? :)))"Само слуховете за това сериозно разклащат пазарите" - ами ТО това е целта! и на ФЕД не им остава нищо друго освен като всеки наркоман който не иска да признае, че е пристрастен към дрогата повтярят, че могат да спрат дозите когато си поискат, но за момента няма да го направят. - напротив, ако беше така щеше да имаш конкретни данни а не недомлъвки и общи насоки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Меко казано :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
eldred
преди 10 години
ФЕД явно нямат абсолютно никаква стратегия за излизане от политиката на програмата за изкупуване на активи. Само слуховете за това сериозно разклащат пазаритеи на ФЕД не им остава нищо друго освен като всеки наркоман който не иска да признае, че е пристрастен към дрогата повтярят, че могат да спрат дозите когато си поискат, но за момента няма да го направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Поставен маймунски представител, представляващ подменените и орязани маймунски права, защити правото на маймуните да имат подменени и орязани маймунски права!"Йелън каза, че политиката на Фед не е предначертана (1), като не поясни дали централната банка може да започне ограничаване покупките на активи (2)." - Не е предначертана? Хаотична, безконтролна, бецпринципна, непоследователна и нелогична е, само за тези, които не я разбират!!Тя се издава за втори път, освен че лъже (2) и че нищо не разбира (1) ;))))))))))) - за (2) се издава с играта "тука има - тука нема": ако не лъжеше, щеше да каже конкретно какво ЩЕ прави фед /относно покупките на активи/, въз основа на конкретните фактори от които зависи решението му! А не да манипулира изхода, прикривайки факторите и абсолютността им като резултат при вземане на решение, което много лесно и скоро би се проверило по действията му в реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
karadjata
преди 10 години
ФЕД най-големия фалшификатор на пари (долари) и манипулатор на финансовите пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още