IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Станчев: Икономическият социализъм на управляващите е крайно вреден

Мораториумът за земята показва, че управляващите искат или българите да са зависими заради бедността, или искат да купят тази земя, коментира икономистът

10:51 | 15.11.13 г. 2
 К. Станчев: Икономическият социализъм на управляващите е крайно вреден

Опитът за забрана на чужденците да купуват българска земя води до две теории. Първата е, че управляващите искат гражданите да бъдат бедни и да зависят от политиката, а втората, че точно те искат да купят земя. Това каза в ефира на Bulgaria On Air Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика.

„Политиката на икономически социализъм, която се води от управляващите, а и донякъде се водеше от ГЕРБ, е крайно вредна. Когато затваряте страната, тогава по-малко хора искат да купуват това, което се произвежда тук. Колкото повече хора могат да купят земята, толкова повече й се качва цената“, коментира той.

Икономистът посочи, че Северна България е по-бедна от южните части заради мораториума за купуване на земя от чужденци и липсата на инвестиции в селското стопанство.

„Трябва да се знае, че там, където има чуждестранни инвеститори, хората живеят по-добре и има перспективи за растеж. Например около Стара Загора обстановката изглежда добре“, каза Станчев.

Той коментира състоянието на кабинета „Орешарски“ и обясни, че той няма да се справи с липсата на доверие.

Една от причините е, че продължаващите практики от предишни правителства - Тройната коалиция и ГЕРБ „водят хората до съревнование между различните слоеве от населението за определени държавни субсидии, при положение че нямат пари за да правят подобни подаръци", посочи икономистът.

Вижте повече във видеото.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Ако това е социализъм аз съм халеевата комета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 10 години
Не съм фен на крайните мнения и силните епитети, но точно този *** е един от останалите в сянка майстори на българския преход! Той и още няколко като него проповядваха на лай^нометите от СДС пълно разрушаване на всичко построено до 1989 г. и построяването му отново. Оказа се обаче, че имат добра квалификация по разрушаване, но с построяването нещо не се справят! Добре, че и разрушаването се оказа на места скъпо, та тук-там останаха някои неща,които да си се рушат сами, та тук-там останаха малко болници, училища, пътища, язовири... За този човек и подобни нему думата "България": е само географско място на картата! И за него, както и за Соломон Паси е все едно дали тук живеят българи, турци, сирийци или мароканци! Той и каузата му са живо доказателство за това, което ви говори @ivanoff
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още