IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ "Подкрепа" се оттегля от съвета за тристранно сътрудничество

Конфедерацията настоява за провеждане на избори за Велико Народно Събрание с цел съставяне на нова Конституция

18:49 | 15.11.13 г.
КТ "Подкрепа" се оттегля от съвета за тристранно сътрудничество

КТ "Подкрепа" се оттегля от Националния съвет за тристранно сътрудничество, поради отсъствието на съдържателен диалог по основните проблеми на обществото. Това посочват в изпратена до медиите декларация от конфедерацията.

В съобщението се отбелязва, че конфедеративният съвет упълномощава КТ "Подкрепа" да излъчи свои представители за съставяне на контактна група с протестиращите студенти и граждански организации за продължаване на диалога по определяне на целите и параметрите на бъдещото сътрудничество.

От "Подкрепа" настояват основните политически сили да се споразумеят в най-кратки срокове за дата за провеждане на избори за Велико Народно Събрание с цел съставяне на нова Конституция.

"Само така може да се свали общественото напрежение и да се очертае ясна перспектива пред българското общество. Очевидна е необходимостта от нов обществен договор, предвид пълния крах на държавността през периода на действие на сегашната Конституция", посочват от организацията.

"Призоваваме протестиращите и полицията да не се поддават на провокации, с цел избягване на излишно насилие. Отбелязваме с тревога, че прекомерното концентриране на полицейски сили в столицата и на южната ни граница, оставя беззащитно населението на останалата част от България", допълват още от КТ "Подкрепа".

"Водени от категоричното убеждение, че основните политическите партии не са способни и нямат желание да се обединят около национални приоритети и каузи, считаме че е дошло времето автентични неполитически субекти, които не са свързани с олигархични кръгове и чужди на България интереси, да изработят своеобразна Харта, в която да залегнат основните постулати и принципи, върху които да се изгради бъдещият обществен договор с особен акцент върху гражданските и трудовите права, изборите, съдебната система, обществения контрол, местната власт", отбелязват още от конфедерацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още