IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: В Евробюджет 2014-2020 има повече пари за млади фермери

С част от средствата за субсидии ще бъде създаден гаранционен фонд, който ще помага при природни бедствия, заяви евродепутатът

15:01 | 16.11.13 г. 17
Автор - снимка
Редактор
Калфин: В Евробюджет 2014-2020 има повече пари за млади фермери

В бюджета на Европейския съюз (ЕС) за периода 2014-2020 г. ще има повече пари за млади фермери. Те ще получават с 25% повече субсидии за декар в продължение на 5 години. Увеличават се и средствата за малките производители, каза в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria On Air евродепутатът Ивайло Калфин.

Той обясни още, че по-дребните ферми ще могат да получават финансиране под формата на твърда сума, а не на декар, както е в момента. "С част от средствата за субсидии ще бъде създаден и гаранционен фонд, който ще помага при природни бедствия и други кризи за компенсиране на загубите. Ако не се наложи през годината, сумата ще бъде възстановена на производителите за следващата“, допълни още Калфин.

Бившият външен министър обясни, че средствата за следващия програмен период се увеличават, но в тях влизат и доста повече политики. "На практика това значи, че средствата на декар може и да намалеят за българските производители, но като цяло ще идват повече пари в селското стопанство. Считам, че това е добре, защото по този начин може да се финансира повече зеленчукопроизводство, животновъдство, производство на плодове. Възможностите за отделяне на средства ще бъдат двойно повече“ каза евродепутатът.

Той обърна внимание, че страните-членки и Европарламентът не са успели да се споразумеят за таван за максимално плащане на декар. "Въвежда се обаче така наречената дегресивна ставка. По този начин, който получава над 150 000 евро, субсидията му ще бъде намалена с минимум 5% за сумата над тези 150 000 евро. България е една от страните в които много малко производители получават финансиране от ЕС и с новите решения, държавата би могла да промени този баланс“, посочи още Ивайло Калфин.

Как България най-ефективно може да се възползва от възможностите за финансиране от Брюксел и за какво ще се харчат парите в евробюджета за 2014 г., вижте в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria On Air в събота от 18:00 часа.

В студиото ще стане дума още за бежанската криза. Гости ще бъдат проф. Владимир Чуков и бившият шеф на Националната служба за сигурност ген. Атанас Атанасов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
И от мен едно браво за линка! .."да се поспра и по-малко да плюя нашенските комунистически гадове, въпреки че точно те изпревариха в тази работа ЕС и присвоиха всичко каквото можаха за да остане по-малко за следващите колонизатори."Не прави тази грешка! Те нашите са дваж по големи изедници! Забрави ли какво правеха с нашите селяци шпиц командите им /БГ Муртите/, преди да влезем у Еуропата? Що тормоз за горките хорица беше само те си знаят. Ако ги не бяха така драли може би щеше да има съпротива но сега там в БГ селото е пусто. Да му мислят чукоите. ;)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
И нагласиха така мирогледа, че ако някой каже "абе нещо не ми харесва в този договор с ЕС", или "абе дай да затворим границите", "дай да не продаваме за жълти стотинки земя,интереси,влияние","дай да погледнем борда" излиза, че си АНАРХИСТ,КОМУНИСТ,ФАШИСТ,КСЕНОФОБ,ХОМОФОБ,ШОВИНИСТ,НАЦИОНАЛИСТ,НЕОЛИБЕРАЛ.Нямаш право да не харесваш нещо ИЛИ да търсиш обеснение за него. Имаш право само да харесваш и то това, което великите евробюрократи ти спуснат, ВИНАГИ без обсъждане или гласуване. Честита ни глобализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
България няма НИКАКВИ приятели.Продадена е и е търгувана от всички, които се пишат за такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Точно!Мисля че на всички здравомислещи вече трябва да е ясно че сме изтъргувани, разпределени и продадени а конкретните изпълнители са една малка и не толкова съществена подробност. Освен това забраната за купуване на българска земя не ги спира въобще благодарение на класичесите и поредни български предатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
А сега е време да съберем двете неща в едно. Дали вече не е от ясно по-ясно, че всъщност Русия и ЕС, не са в чак такъв голям противовес. Тръбите, които минават през България пряко облагодетелстват ЕС. Всъщност ЕС и Русия са много добри икономически партниори. Това, че в момента Б-я е разделена на две, не е толкова за политическо а по скоро логистично делене. Това ще е просто една транзитна територия с обслужващ персонал и главните пътни артерии на кръст - ЕС - Турция и ЕС-Русия. И още нещо НЯМА да се учудя ако стане и за експеримент за ФРАКИНГ. След отцепването на ТРАКИЯ от Ивайло Калфин и предаването и на Брюксел, Българското правителство ще колабира и няма да може да се противопостави на нищо. Но то и сега изпълнява всичко буква по буква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Убеден съм в това, което казваш и мисля че вече съм го признавал поне 2 пъти.Само добавям факти към дискусията след deant.Има и доста други източници но както обикновено се надявам повече хора да се включат и да споделят конкретна достоверна информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"Като прочетете статията от предния ми линк, моля всички защитници и поддръжници на забраната за продажба на българска земя да ВИДЯТ как ВЪПРЕКИ закона колонизаторите и СЕГА изкупуват България и този закон в НИЩО не им пречи."ДА де, ама като забранят, "свободната конкуренция" ще е по-малко (==0) и ще купуват ПАК без проблеми, но и без пари :))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
ама погледнете малко по-нагоре бе хора... над тези е един и същ :))) - искам да ти кажа, че напъна не само е от един пъвоизточник, ами е в синхрон от двете страни - борба няма! - м/у другото Русия и Турция ще се "обединяват" договорно скоро... под определена форма - има вариант и за "общо-валутна"!!... та искам да ти кажа, че ако ЕС ни бута към разделяне и присъединяване към турция, то и русия има интерес от същото в твоето поле на мислене!аз бих казал, че архитектурния план не се разработва от никой от елементите на архитектурния план - нито поотделно, нито заедно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Като прочетете статията от предния ми линк, моля всички защитници и поддръжници на забраната за продажба на българска земя да ВИДЯТ как ВЪПРЕКИ закона колонизаторите и СЕГА изкупуват България и този закон в НИЩО не им пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Хайде сега и от мен един линк и може да почнем да разискваме кой колонизатор ще успее да присвои повече от българската земя (Русия или ЕС):http://***.capital.bg/biznes/kompanii/2013/11/15/2183145_romfarm_purviiat_milion_dekara/?p=0#addcomment
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още