IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Кругман: Eврото е бъркотия, не бързайте да го приемате

Валутният борд не е лош вариант за България в момента, заяви Нобеловият лауреат по икономика

08:35 | 16.11.13 г. 22
<p>
	Пол Кругман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пол Кругман. Снимка: Ройтерс

Няма защо България да бърза с влизането си в еврозоната, еврото е бъркотия. Това заяви в интервю за БНТ Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман.

По думите му страната ни не е достатъчно финансово зряла, за да си позволи плаващ валутен курс. "Не сте Америка, не сте дори и Полша. Поляците се справят доста добре със злотата. Не мисля обаче, че вие сте готови за подобно нещо", отбеляза Кругман.

Според него валутният борд не е лош вариант за България в момента. "Той ви дава възможности за гъвкавост. Може след 10 години еврото да заработи много добре и тогава ще влезете в еврозоната. Възможно е и вашата система тогава да е съзряла достатъчно, за да си позволите да въведете плаващ валутен курс“, заяви икономистът.

"България е доста малка точица на глобалната икономическа карта, но има и по-малки. Човек търси поуки, независимо откъде идват те. Дори малките държави могат да постигнат значителна независимост стига да имат достатъчна финансова зрялост", посочи Нобеловият лауреат.

Пол Кругман определи настоящата криза като "забележително конвенционална". "За всеки, който е изучавал 30-те години на миналия век плюс елементарна макроикономиката, тя е позната. Нещо като стандартна мегакриза. Не съм сигурен обаче дали е взета поука, нито дали е направено онова, което би ни извело от нея".

"Цели 50 години след Голямата депресия нямаше значителна криза. Знаем кое свърши работа – доброто регулиране на банките и разумните политики. Стабилната икономика е възможна, но трябва да си нащрек. Да си наясно, че пазарът не винаги е прав. Той трябва не да се контролира, а донякъде да се ограничи", посочи икономистът.

По думите на експерта почти винаги частният бизнес трябва да заема водеща роля пред държавния апарат. "Държавата може да прави по-добре определени неща. Изграждането на инфраструктурата, основното образование, здравеопазването – оказва се, че частният сектор не може да се справи с тези системи. Въпреки това аз съм почитащ свободния пазар кейнсианец и вярвам, че ръцете на частния сектор трябва да се развържат за повече неща. Правителството пък трябва да е готово да се бори с рецесиите", коментира Кругман.

"Когато кризата отмине и влезем в период на истинско възстановяване, тогава ще подкрепя строгите фискални ограничения. В крайна сметка все някога трябва да се стигне до това. В Европа, за съжаление, ако си Испания, или донякъде Италия, или със сигурност Гърция, и имаш сериозен фискален проблем, то тогава нямаш много място за лавиране. Икономии не бива да се налагат в Германия или Холандия, европейското ядро трябва да расте. В европейската периферия обаче трябва да има известно въздържание“, посочи лауреатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ми и аз искам милиарди рекапитализация, като в гърция. Ние нашето орязване на разходи си го направихме много преди тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
divo
преди 10 години
Облагите от ЕЗ се виждат в Гърция, Италия, Испания...С "полит-елита" от последните 24г. борд или ЕЗ е еднакво вредно за БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
ВИЖТЕ дори беневолент смени текста на постовете си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
О да... ще се разпадне кое? По мои данни 80% от държавата вече се е разпаднала. около 2 милион избягали, заплати и пенсии които едва покриват жизнения минимум, лихви до небесата. 75% от законите се спускат директно от Брюксел. Аре да приемаме това евро да станем и ние хора, а? Стега сме правили алабалистики с борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 1
georgi.benevolenet
преди 10 години
ako priemem evroto:- plastame vnoska za evropeiskia fond za podpomagane-osvobojdavame si obligaciite za valutnia bord (koleteral okolo 1-2 mlrd na godina)-horata imat pravo da se refinansirat ot evropeiski banki i lihvite po kreditite ste spadnat (2 mlrd na godina)Tova e geopolitika da izpratitat Amerikanski u4en da ubejdava stranata da iz4aka s evroto. Vij dali Krugman ne govori edo i sasto kato Soros prez krizata samo 4e malko po smisleno. Ina4e finansovia ministar i BNB priako slushat EK i ECB i izpalniavat kakvoto im kajat - ottuk i ikonomikata zakasva. vijte im kastite v garcia - eftini tapaci!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ако е едно и също защо не сме в ЕЗ заедно със всичко облаги от това? Само тази малка подробнсот прави разликата ОГРОМНА. Така, че айде моля ви не заблуждавайте хората и да приемаме еврото ако е толкова велико.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Падне ли борда, ще се разпадне и държавата! Всичко живо (от домакинства до държава) вече така е обвързано със числото 1.95583, че 96- 97-а ще ни се струва като едното голямо нищо! Всичко живо с кредити във валута, ще фалира, лошите ипотеки- ще бъдат над 50%...тотален крах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
divo
преди 10 години
Борд и еврозона е принципно едно и също. Държавата не може да води самостоятелна фискална политика. А интервюто на Кругман е добър пример за нищо-не-казване. Безсмислени, внимателно премерени клишета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Калашников, вече трябваше отдавна да е минал и заминал. Още 89-та трябваше всички да бъдат разстреляни, а не сега да ми се появяват с други цветове и ояли се. Точно те са виновни за това, че България е в борд, щото да си в борд не е ПОСТИЖЕНИЕ, а върховен ПРОВАЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Под "всички" разбираш борсовите играчи, които ще искат да съборят лева ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още