IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как международните финансови институции ще помагат на българския бизнес?

Сега не е времето за инвестиции в инфраструктура и ВЕИ, коментираха представители на Международната финансова корпорация, част от Световната банка

14:38 | 18.11.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как международните финансови институции ще помагат на българския бизнес?

"Каква е стратегията на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за България – да се финансират проекти за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), за нови молове със съмнителна стойност и за търговски вериги ли? Не смята ли ЕБВР да промени стратегията си? Достъпни ли са продуктите на банката за българския бизнес?"

Тези въпроси отправи вицепремиера Даниела Бобева към Стефка Славова, директор за България в Съвета на директорите на ЕВБР по време на конференция на тема „Ролята на международните финансови институции и достъпът на българския бизнес до финансовите инструменти, които те предлагат.“

„ЕБВР не е финансирала чак толкова много проекти за търговски центрове и молове. Това не е самоцел. В последните година-две в Съвета на директорите не се гледа с добро око на този тип проекти. По-добре е да се инвестира в реалната икономика, например“, отговори Славова. „През 2010 г. идеята беше банката да разшири дейността си в ритейл сектора. Разбира се, работа е и на правителството да каже къде да бъде насочена дейността на ЕБВР", допълни тя.

Според Бобева ценовите условия затрудняват достъпа до инструментите на ЕБВР. Проблемът с достъпа до ресурсите е в това, че българската банкова система предоставя по-добри ценови условия и по-малко бюрокрация, като засегна темата, че ЕБВР и другите финансови институции изискват повече документация при отпускането на финансиране.

Повече за плановете на банката за България през следващите години Стефка Славова разкри миналата седмица в рамките на Българския икономически форум, на който Investor.bg бе медиен партньор.

По време на конференцията беше представена и Международната финансова корпорация (МФК). Институцията е създадена с цел да работи тясно с частния сектор. Институцията притежава кредитен рейтинг ААА. Едно евро, инвестирано от институцията, мобилизира допълнително още от 4,50 до 5 евро. Така описа дейността на Международната финансова корпорация от групата на Световната банка (СБ) в България Владимир Михайловски, представител на институцията.

Портфолиото на МФК в България възлиза на над 325 млн. долара в 11 проекта, разпределени в следните области: инфраструктура и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) (98 млн. долара), търговия на дребно (89 млн.), индустрия (72 млн.), селско стопанство (22 млн.), природен газ (25,5 млн. долара) и финансови пазари, банки (19 млн. долара).

Според представителя на МФК Владимир Михайловски сега не е времето да се инвестира повече в инфраструктура и ВЕИ, очертавайки стратегията и разкривайки основните цели на организацията от групата на СБ.

„Идеалният проект“ за МФК в България той описа с размера на инвестицията от страна на институцията – не по-малко от 7 млн. евро в случай на дялово участие (не повече 20% от капитала на даденото предприятие) или 10-12 млн. евро що се отнася до дългово финансиране (или 25% от стойността на проекта). Хоризонта на инвестициите е: за дялови участия – от 4 до 7 години, като предпочитан изход от инвестицията е или регулиран фондов пазар, или продажба на дела на стратегически инвеститор; за дългово финансиране – от 1 до 10 години с възможни гратисни периоди.

Дейността, целите и продуктите на Черноморска банка за търговия и развитие представи директорът за България на кредитора Милена Бойкова. Институцията е основан от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна с цел да подпомага икономическото развитие на страните от региона.

Критерии за допустимост за вторичните кредитополучатели, каквито са малките и средни предприятия (МСП), са:

- да са регистрирани и да извършват дейност в държава членка;

- да притежават не повече от 250 служители;

- годишен оборот не по-малко от 40 млн. евро и нетни активи на стойност не по-малко от 27 млн. евро.

Срокът за кредитиране на МСП е обикновено от 3 до 5 години. До 35% е съотношението на проектно финансиране, а до 25% е то за дялови инвестиции.

Началникът на отдел „Европейски финансови институции“ към дирекция „Международни финансови институции и сътрудничество“ в Министерството на финансите Стефан Сотиров описа дейността и стратегията на Европейската инвестиционна банка.

Представителите на финансовите институции обсъдиха с гостите на конференцията, провеждаща се под патронажа на заместник министър-председателя по икономическото развитие доц. Даниела Бобева, тяхната ролята и достъпа на българския бизнес до финансовите инструменти, които те предлагат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
titikaka
преди 10 години
не такива обаче са условията за финансиране описани по сайтовете на въпросните банки ......и при тези условия едва ли има повече от 5 реални кредитополучателя в България....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Еми , направо да ги бяха изброили по именно, кои кандидати отговарят на критериите им, нямаше да е голямо затруднение ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Свилен Колев
преди 10 години
След като прочетох Вашия коментар и след кратка справка в изискванията на ЧБТР, които МСП трябва да покриват, виждаме, че броят на служителите не трябва да е повече от 250 души дори. Ще коригирам неточността. Благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
- да притежават не повече от 25 служители;- годишен оборот не по-малко от 40 млн. евро и нетни активи на стойност не по-малко от 27 млн. евро.Тези две изисквания са невъзможни за изпълнение в един и същ момент. А ако са - за какво и е на толкова успешна фирма кредит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още