IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебатът за необлагаемия минимум завладя социалните мрежи

Планираният ход бе определен от множество експерти като първата стъпка към премахване на пропорционалното подоходно облагане

09:36 | 20.11.13 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дебатът за необлагаемия минимум завладя социалните мрежи

Първата стъпка към премахване на пропорционалното подоходно облагане. По този начин множество експерти определиха представената от председателя на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев идея работещите на минимална работна заплата (МРЗ) да получат обратно в края на годината изчисления и внесен в хазната данък върху доходите, след като вчера представители на управляващата коалиция оповестиха плановете си да извършат корекции в проекта за Бюджет 2014 между първо и второ четене. Темата предизвика и значителен брой коментари и в социалните мрежи и форумите.

Част от дискутиращите видяха в мярката възможност за понижение на средната работна заплата в страната. Според тезата голям брой от хора ще прибегнат до осигуряване на МРЗ, като останалата част от сумата ще бъде изплащана "под масата". Освен това социалната справедливост получаващият 340 лева да не плаща данък, а този, който взима 350 лева, да бъде облаган, ще бъде нарушена.

Според друга част от дискутиращите обаче въвеждането на необлагаем минимум не е премахване на плоския данък. По думите им многократно е било изтъквано без някой да е успял да го опровергае, че подобна екзотика като плосък данък без необлагаем минимум освен в България има единствено в Грузия.

Логично, дебат предизвика и точната формулировка на термина "плосък данък". Широко разпространената теза включва наличието на единична ставка (в случая на България – 10%), която не е диференцирана по никакъв начин що се касае до отделните социални групи.

По думите на част от дискутиращите обаче има наличие на плоско облагане и при планираната модификация с необлагаемия минимум, тъй като ставката отново е една, но просто дадена социална прослойка е освободена от нея.

Подкрепяте ли идеята държавата да възстановява данъка върху минималната заплата?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3764 гласа
Особено активен в коментарите по въпроса бе икономистът Владимир Каролев. По думите му планираната от управляващата коалиция мярка не може да бъде определена като социална. „Социално е да идеш и да дадеш в дом за възрастни хора 10% от месечния си доход. Не е социално приятелите ти политици да пратят полицията да заплаши съседа под заплаха от затвор да даде 10% от неговия доход на този дом, за да гласуват възрастните хора ти да станеш кмет. Това е лицемерие. Не казвам, че трябва да разтурим от утре всичко солидарно в държавата, но дългосрочната цел трябва да е социално общество в либерална държава“, отбеляза експертът.

Противоположната теза бе застъпена от икономиста и преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Боян Дуранкев. По думите му европейските политики изключват плоското облагане и включват значително по-сериозни облекчения за по-бедните и по-сериозни данъчни тежести за по-богатите. "Това е много малка, но първа крачка в тази посока към Европа".

"Няма да се облагат само тези, които са с 340 и по-малко лева крайни доходи месечно. Приходът ще бъде с 6,8 млн. лева по-малко, при положение, че 200 000 души ще получават такава заплата от 340 лева догодина. Това означава, че в хазната месечно ще има с 6,8 млн. лева по-малко по линия на данък общ доход, което е троха за бюджета”, заяви още проф. Дуранкев.

Заявката за промени в данъчното облагане продължава да провокира коментарите на експерти и граждани в социалните мрежи. Това е и причината екипът на Investor.bg да попита – как възприемате плана за въвеждане на необлагаем минимум? Стъпка в правилната посока ли е това или ще създаде допълнителни проблеми за събираемостта на данъчните приходи?

Вашите мнения очакваме както в коментарите под материала, така и на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 10 години
1-ва стъпка необлагаем минимум 2-ра стъпка 80% данъци за год доходи НАД 1 милион леваза да няма гладни и свръхбогати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
Vesko94
преди 10 години
Нека кажа, че уважавам всяка една професия и съм наясно, че икономиката има нужда от различни сфери на развитие. Но точно с това, че България след 89-а се превърна с страна на услугите, без реално производство, днес рефлектира върху ниските доходи на българите, върху слабата конкурентоспособност на страната и към демографската криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
А дали има кой да чуе това, което казваш? Ако има необлагаем минимум, то тогава ДОД трябва да бъде само за сумите над тази граница. Да ама не! Това води обаче до неравнопоставеност! Също така, парите на хората им трябват веднага, тъй като казват, че доходите им са много ниски. Еми да не ги облагат просто, а всички останали подават данъчни декларации и им връщат пари на тях. Да ама и това не е така. Държавата ще си работи цяла година с парите на хората пък уж бедни били хората и дъжавата се загрижила за тях- да ама с година закъснение?! Абе глупост след глупост "творят"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 10 години
И после ми говорят, как не били равни. После пък за справедливост. Как богатите трябвало да помагат на бедните. Как бедния за да стане равен на богатия трябва да вземем от богатия и това е справедливо. Изобщо тея хора се въртят според вятъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Аз имам чувството, че когато хоратя говорят за 10% плосък данък, те си мислят за 10 ЛЕВА. Бива ли да има толкова неграмотни да не могат да сметнат 10% от две числа. Ми като не можете другари, 340 лв ви е напълно заслужена заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
В момента в България косвените данъци, примерно акциз и ДДС са 65-70% от всички данъчни приходи. Най-мразя мрънкачи, че 30 лева за този с 300 били много а 3 000 за този с 30 000 нищо. Да ама на този с повечето му вземат между 30 и 50% от парите под формата на акциз, ддс и други бюджетни фатки.Ако някой вземе 300 лева, то ще плати 30 лева дод, още 50-60 лева ддс и акциз - 100 на лева общо.Но ако взема 10 000 ще плати 1 000 дод, но и 2-3 000 ддс и акциз, та сумарно 3-4 000. После не било справедливо???Ми не е, ама за тоя, който се напъва да работи и да ги изкарва.Бълхата няма право на нищо защото е ***. Ако социалиста се превърне в такъв също няма право на нищо! Нито 1 стотинка данък повече на управници развъждащи бълхи, търтеи и други ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Не използваме ромите за да не плащаме данъци. Верно сте много умствено мутирали и заблудени. Нормално е да ни омръзне от ***, които искат само да смучат (и преразпределят) чуждия живот, чуждия риск и това, което е платено и изстрадано от някой друг.Отдавна ми се повръща като чуя израза "социална справедливост" що се отнася до България. От устата на корумпирани мафиоти това са единствено лъжи за най-тъпите от бълхите, които останаха в бълхарника носещ името България.Има нужда от социална справедливост в ред други страни. Тук има нужда от ред други неща защото бълхите в които превърнахте "трудещите се" все още нищо не са си изработили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
killmore
преди 10 години
Аз генерирам от най-сладкият за държавата продукт - интелектуален труд. Няма софтуерна фирма, която да излиза на възстановяване на ДДС, а ако има, то значи лъже с книгите. И пак да поясня - аз плащам по-висок данък, защото 10% на 340 са по-малко от 10% на 3400, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 8
Vesko94
преди 10 години
Само за информация- какъв е продуктът, който произвеждаш? Не може да използвате ромите, за да оправдаете нежеланието си да не плащате по-висок данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
При положение, че поне половината от тези, които се осигуряват на МРЗ, просто крият другите си доходи то такова намаление е крайно неефективно и само ще натисне бюджет 2015.Второ - начина, по който се въвежда, вкарва още повече бюрокрация и безумен. Може дори и да не стане ако догодина отново изменят закона. Ако ще има необлагаем минимум - нека не одържат ДОД въобще. Целия подход с "връщането" е лош.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още