IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският пенсионен инвестиционен фонд променя стратегията си

Планира се средствата му бъдат вложени в акции и по-рискови активи, като относително по-малко пари ще бъдат в държавни облигации

15:37 | 20.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японският пенсионен инвестиционен фонд променя стратегията си

Най-големият пенсионен фонд в света се подготвя за най-амбициозното преразпределение на активите от създаването си преди повече от десетилетие – процес, след който най-вероятно по-голяма част от двата трилиона долара в публичните фондове ще бъдат инвестирани в акции и други рискови активи, като относително по-малко пари ще бъдат вложени в държавни облигации.

Комисия за консултации към правителството на премиера Шиндзо Абе ще предложи по-мащабни реформи за Държавния пенсионен инвестиционен фонд (Government Pension Investment Fund, или GPIF), включващи фундаментални промени в управление му и в неговата инвестиционна стратегия, пише CNBC.

Обхватът на предложенията предполага, че Абе е сериозен в намерението си да направи публичните фондове по-независими и годни да генерират възвръщаемост от огромния размер на спестяванията в подкрепа на бързо застаряващото население вместо просто да се стреми да стимулира фондовия пазар.

Но комплексният характер на реформите може би означава, че GPIF, чиято стойност е 121 трлн. йени (1,21 трлн. долара), както и останалите свързани с него фондове, ще прехвърлят инвестициите си по-бавно в сравнение с очакванията на някои инвеститори.

Препоръките на доклада, изготвен от консултантите, маркира важна стъпка в опитите на Абе да реформира консервативно управляваните пенсионни фондове на Япония, които да помогнат на третата най-голяма икономика в света да излезе от 15-годишния период на дефлация и слаб растеж. Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи, което управлява GPIF, участва в разискванията, което най-вероятно означава, че предложенията ще бъдат приети.

Инвеститорите, които се фокусираха върху преориентирането на фонда от облигации към акции може да останат разочаровани, защото не се очаква в доклада да бъдат посочени по-конкретно как ще бъдат преразпределени инвестициите в съответните активи. Промените не се очакват да влязат в сила поне до 2015 г., въпреки че е възможно това да стане и по-рано, споделя пред CNBC лице, запознато със същността на предложенията, но пожелало да остане анонимно.

Докладът най-вероятно ще разкрие кои предложения могат да бъдат осъществени по-бързо, като например тези, свързани с коефициента ROE за пасивните капиталови инвестиции на фонда, и за кои ще отнеме повече време - като например новата регулаторна рамка.

Очакванията, че докладът ще препоръча GPIF да следи новия индекс JPX-Nikkei Index 400, който се фокусира върху ROE и корпоративното управление, когато прави пасивни капиталови инвестиции, оскъпиха 14 акции от този индекс, но не и компоненти на Nikkei 225 и Topix.

През юни GPIF направи най-големите промени в разпределението на активите си след създаването му през 2001 г. Той увеличи дела на японските акции в основния си портфейл до 12% от 11% и оряза японските държавни облигации от 67% на 60%.

GPIF е независим административен орган, който трябва да оперира с по-малък бюджет и има сериозни ограничения що се отнася до служителите му в сравнение с големите частни финансови институции. По-малко от 80 души управляват трилионите йени на фонда. Превръщането му в упълномощена от правителството корпорация, каквато е Централната банка на Япония, ще му предостави по-голяма гъвкавост. Но такава промяна изисква време и политически дебат, касаещ законодателството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Gold Zombie
преди 10 години
Пенсиите и спестяванията на японците са bye, bye...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още