IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарна схема ли е безусловният базов доход с ДДС от 400%?

ББД осигурява достатъчни за нормален живот доходи на всеки гражданин, cмята предприемачът Тони Баждаров

08:17 | 02.12.13 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тони Баждаров. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Тони Баждаров. Снимка: Личен архив

Тони Баждаров е предприемач с 22-годишен опит в търговията. Бизнес интересите му основно са насочени към производството на детски играчки и пeлети, като клиентите му са изцяло чужди компании, опериращи на пазарите в Европа и света. Има натрупан опит и в сферата на медиите, бидейки за известен период през миналото десетилетие част от управата на кабелна телевизия. Бивш общински съветник в Пазарджик в периода 2003-2007 г.

Баждаров е един от най-яростните защитници в социалните медии на въвеждането на безусловен базов доход (ББД). Разговаряхме с него относно концепцията, възможностите, които тя предоставя и доколко е идеите му са приложими на практика.

– Г-н Баждаров, редно е в началото да поставим рамки на концепцията ви. Какво точно представлява ББД?

ББД от една страна е спасителен пояс за всички хора. Ако човек не работи по една или друга причина – намира се в детска възраст, или пък е пенсионер, той получава доход,  който му осигурява достоен живот. Но тъй като всички хора са равни, този доход се полага на цялото население, в това число и на работещите. От друга страна, ББД е един пазар за стоките и услугите, които са включени в базовия пакет. Разбира се, тези стоки и услуги не може да се дефинират съвсем строго, но всеки  може да си представи без какво не може – дом, базови услуги, храна, облекло и други. ББД замества почти изцяло държавните пенсии, които са до размера му (за по-високите се доплаща) и всички останали социални плащания като детски добавки, обезщетения при раждане, безработица и други. Доплащат се само определен вид специфични добавки по ред определен в закона.

– Кой ще осигури финансиране за подобно нещо?

Финансиране може да се осигури само от държавното преразпределение. Имаме различни варианти това то да бъде упражнено, така че да не навреди на кокошката, която снася златните яйца, а именно частният бизнес. Ние трябва да се целим в такова преразпределение, което не влошава конкурентноспособността на бизнеса, въплъщава човешките права и осигурява достатъчно финансиране на едни реформирани държавни системи във връзка с държавните функции – правосъдие, вътрешен ред, сигурност, управление на публичната собственост и други.

Единственият такъв вариант е да разчитаме на финансиране изцяло от ДДС, който обаче трябва да се начислява обратно, а не както сега на всяка стъпка по веригата от сделки. Трябва да се начислява единствено когато имаме сделка между регистрирано по ЗДДС лице и нерегистрирано такова, т.е. краен потребител. Тогава трябва да се начисли цялата ставка и да се внесе в бюджета. Преди това бизнесът купува с нулева ставка, както е в момента при вътрешнообщностните доставки на ЕС. По този начин не се натоварва себестойността по веригата от бизнес доставки. Премахват се и задължителните осигуровки, преките данъци – все значителни обременяващи фактори при образуването както на себестойността на дадена стока, така и на заплащането на служителите.

– Не изглежда ли концепцията за ББД прекалено хубава, за да е истина? Как ще накарате населението да работи?

Нека си спомним какво бе по времето на комунизма. Тогава всички работеха, с изключение, разбира се, на непълнолетните. Каква беше ползата от това? Имаше огромен брак. Нима това е целта на работата? В края на краищата всеки трябва да се занимава с това, което желае. Не всяко занимание обаче е добре платено, така че да можеш да живееш добре и да издържаш децата си. Някои се насочват към изкуството, други помагат на родителите си, трети отглеждат невръстни деца. В повечето пъти това е доброволческа дейност, която не се заплаща. ББД е тепих, който е подложен под всички хора и оттам нататък те могат да се развиват в желаното от тях направление, в това число да поемат риск като предприемачи.

– Съществува ли някаква скрита цел отвъд ви добрите намерения?

Най-важната цел, която стои пред нас са доходите на всеки човек, които трябва да бъдат достатъчни за нормален живот. Може да е скромен, но трябва да е без лишения. Това е основният критерий. Всеки човек трябва да получава ББД, който му осигурява живот и гарантира записаните в международни договори човешки права. Чл. 25 във Всеобщата декларация за правата на човека изрично дефинира нивото на жизнения стандарт.

– Не всички професии са привлекателни. Как ще мотивирате някой да се насочи към подобен тип занимание?

Единият вариант е мотивиращо заплащане, коригирано спрямо спецификата на работата. Другият вариант е автоматизиране на тези дейности, т.е. да се намали човешкия фактор при изпълнението им. Третата възможност е внос на работна ръка от региони на света, където заплащането е по-ниското, отколкото у нас. Все пак по-добрият вариант е субсидирането на тези работни места, които са от обществен интерес, вместо вноса на работна ръка. 

– При положение, че основната тежест при вашата концепция пада върху ДДС и акцизи, как ще избегнете проблема с контрабандата, която и сега е основен бич за фиска?

Механизмите за решаване на проблема с контрабандата минават през промяна начина на начисляване на ДДС – от предварително към обратно. Схемите за използване на междинни фирми, които са собственост на социално слаби или неизлечимо болни няма да бъдат работещи като сега. Когато говорим за чисто криминалната дейност, тя също може да се ограничи. Дори и при наличието на свободен пазар в ЕС, съществува възможността за поставяне на GPS устройства, които да следят превозните средства, които транспортират стоките. Това решава в значителна степен проблема с фиктивния износ на рисковите фирми. 

Има и други мерки, които могат да се приложат – например незабавно деклариране на изходящите ДДС-фактури по примера на отчитането на фискалните бонове сега, както и добавяне на определени  задължителни реквизити в текста на фактурите, които индивидуализират превозното средство за транспорт на дадена стока.

Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 9 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Проблема не е в идеята, а в осъществяването и! - кой ще преразпределя и ако е през бюджета а той се продънва "другаде"? ... ще се налива в бездънна яма в името на справедливостта и равноправието ;)))))))))))))) - значи издънвам ви с един як заем, който нормално никога не можете да обслужвате през бюджета (например 5 нови АЕЦ-а), прилагам ВИ тази идея и започвам да обувам богатите в името на бедните и какво става- поддържам бедните да не умрат от глад, но източват богатите чрез заема, многократно повече от издръжката на бедните! - Добре дошли в света на равно-бедните :)))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 3
Димитър Вучев
преди 10 години
Г-н Тинчев,даваме поле за всякакви мнения, ако те имат финансова или икономическа насоченост. Всеки е свободен сам да прецени доколко идеята му допада и доколко е възможно изобщо приложението й.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 7
tinchev
преди 10 години
Investor.bg, вече и на хора с психични отклонения ли вземате интервюта? Почвате да ставате нещо несериозна медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Сигурно може, ако всичката храна се синтезира в лаборатория, няма нищо био в нея и се продава под формата на разтворимо прахче или хапче за гълтане. Така приемащия безплатна храна, че умре от някакъв вид рак след 10-15 години. Вярно много скъсява живота, ама поне не си бил гладен през него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
Kaoru
преди 10 години
"Демек" много бързо схвана ... пръвите 5%. Добро утро и на теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 1
ivan.arnaudov
преди 10 години
Демек, всички могат да престанат да бъдат бедни, само са ни необходими неограничени природни ресурси и нулеви разходи за производство и доставка на благата.Е, вече е 11 ч. сутринта, но... добро утро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
Kaoru
преди 10 години
Идеята за ББД не е лоша. Много пъти съм се чудил, дали подобен доход не би намалил бедносста и мизерията за хората в неравностойно социално и икономическо положение не само в България, но и по целия свят.Концепцията за постигането й на "предприемача" с 22 годишен опит, обаче е съкрушително глупава и неиздържана. Съгласен съм с всеки, които смята че това е похват достоен за комунистическата теория за преразпределение от страна на държавата и уравновиловка между хората.Такъв тип социално подпомагане на този етап може да се постигне единствено чрез абсолютно автоматизирата верига на производствоти и доставките на тези стоки и услуги, които са включени в пакета на ББД. Или с други думи казано, когато роботи започнат да произвеждат тези продукти абсолютно автономно. И това с уговорката, че ресурса за създаването на пакета от продукти влизащ в ББД е краен, т.е. трябва постоянна оптимизация при растящо население и бавно регенериращи се ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Действително, е много по добре да се съсредоточат върху реални теми и проблеми. Примерно може да прочетете това и да го коментирате, както обещахте, че ще правите (един от авторите каза, че ще следи темите за Биткойн)http://yro.slashdot.org/story/13/12/01/1948257/bitcoin-thefts-surge-ddos-hackers-take-millions
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 10 години
честно казано, личното ми мнение в случая съвпада с твоето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 2
ivan.arnaudov
преди 10 години
"Финансирането може да се осигури само от държавното преразпределение".Не, финансиране за всяко нещо можед а се осигури от стопанска дейност. Ако имам 10 лева в джиба, колкото и да разпределям, не мога да си купя стоки за 20 лева.Господинът тори обилно социалните мрежи с приказките си (това не е теория, понеже няма теза и доказателство - това са приказки), но това си е негов проблем: има свободно време и го хаби да говори глупости. Възмутителното в случая е глупавото поведение на ***, които дават платформа на подобни приказки. Да очакваме ли поредица от интервюта с автори на различни видове вечни двигатели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още