IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесионният договор с "Юлен" за ски пистите в Пирин ще бъде актуализиран

Актуализацията означава прецизиране на контракта, обясни Искра Михайлова

14:41 | 25.11.13 г. 13
Концесионният договор с "Юлен" за ски пистите в Пирин ще бъде актуализиран

Върви се към актуализация на концесионния договор с "Юлен" за ски зона Банско. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по време на конференция за бъдещето на Национален парк „Пирин“.

Припомняме, че през лятото на 2011 г. стана ясно, че има нарушения на концесионния договор между екоминистерството и фирма „Юлен” АД. Бившият министър Нона Караджова съобщи, че концесионната площ по договор е 99,55 ха, но фирмата ползва с 64,789 ха повече. Тогава правителството на ГЕРБ смяташе да реши казуса с промени в Закона за концесиите, които да позволяват при необходимост да бъдат извършвани корекции в концесионните договори, което предизвика недоволството на природозащитни организации.

Междувременно Сметната палата излезе с одит на концесионния договор за периода януари 2009 г. - декември 2011 г. Според проверяващите не е осъществяван достатъчно стриктен контрол на договора, който не съдържа клаузи за санкции и неустойки при системно неизпълнение от страна на концесионера на основни задължения и параметри, с изключение на неустойките за забавено плащане на концесионните възнаграждения. В доклада се препоръчваше „да се предприемат действия за окончателно изясняване с концесионера на въпроса за размера на използваемата площ“.

През септември 2013 г. вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев казаха пред представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище, че правителството подкрепя изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Общината пък е твърдо "за" разширяването на ски зоната. 

Днес Искра Михайлова коментира, че е представила доклад пред  Министерския съвет и в резултат е получила подкрепата на министрите, че трябва да се включи експертизата на повече институции, освен МОСВ, относно държавната собственост на територията на буферната зона в Национален парк "Пирин".

Вече са получени становищата на Министерството на регионалното развитие, на две дирекции в Министерския съвет, както и на други министерства, които биха могли да имат собственост в буферната зона. В момента очакваме становището на Министерство на инвестиционното проектиране, което трябва да посочи много ясно има ли съвпадения между Териториалния устройствен план, по който е сключен концесионният договор и заснетите електронно през 2010 г. данни – дали има разминаване на границите на концесионната площ, обясни министърът.

Според нея МОСВ се опитва заедно с община Банско да констатира точните параметри на териториалния устройствен план. В крайна сметка се върви към актуализация на концесионния договор с "Юлен", посочи Михайлова.

„Много е важно да намерим Териториалния устройствен план. Не случайно казвам – да го намерим. Ние се опитвахме да го получим от община Банско и не го получавахме“, каза тя. Сега министър Иван Данов трябвало да проверява същия този план.

Според екоминистъра е напълно възможно да има разминаване между плана и концесията, защото планът е правен преди повече от 25 г. "Той едва ли е електронен и едва ли отчита толкова точно ситуацията, колкото замерването през 2010 г.", допълни тя.

„Актуализацията означава прецизиране на концесионния договор“, посочи Михайлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 4
mailoff
преди 10 години
Айде дано да пуснат втората кабинка по-скоро! Това ще е супер и за скиорите, и за икономиката! Стискам палци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 3
Velemir
преди 10 години
До колкото съм видял Банско има развитие, което ми харесва. Скиор съм и съм карал и в чужбина, и в България. От нашите курорти Банско е най-добрият без съмнение. Чакането е кофти, но този проблем може да се реши при желание от страна на властите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
RealUser
преди 10 години
Така е, има още много какво да се желае, но си личи, че има хора, които искат да го направят, нещо за което не бива да се пречи. Не казвам, че е цветя и рози. Има какво да дооправя, обаче трябва да си сляп, за да кажеш, че не са наляти пари там и, че не се мисли за развитие на туризма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
Някои положителни промени има да, но има и доста недомислени и не донаправиени неща - например инфраструктурата е мега зле, няма паркоместа, липсват тротоари и подобни битовизми. Ски зоната - доста от лифтовете не работят през голяма част от сезона вкл. и поради състезания и т.н. А тя хич не е голяма за количеството хора, които ходят там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
И впрочем докато прокуратурата не докаже нещо, няма значение къде "влиза". Както добре знаем са много ефективни във вдигането на пушилка, но присъди обикновено няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
RealUser
преди 10 години
Мисля, че имаше сериозно залесяване в Банско след като се направи пистата там. Само че никой не говори затова. Излизаха някакви хора да казват как ще се секат дървета на места, където има само мъхове и в съзнанието на обществото остава негативно отношение.В Банско има много промени и то в положителна насока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
На мен пък Пампорово по ми харесва като ски курорт от навалицата в Банско, където след 11-12ч. пистите за нищо не стават. Единственото хубаво, е че от София до Банско се стига доста по бързо и става за еднодневно каране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
Факт е, че ски зоната на Банско е малка, но проблема е начина по който се действа.Трябва да има публичност и подходящи реципрочни мерки. Ако се налага да отрежа 100 дървета - да залесят поне 300 нови .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Ани Василева
преди 10 години
Само дето Прокуратурата ВЛИЗА В ПАМПОРОВО! Има доказателства, че там всичко е супер незаконно, докато в Банско няма подобно нещо. Да не говорим, че ми писна с тая концесия. Ако имаше нещо, щяха да я прекратят отдавна.Отношението ми е супер ясно - Не харесвам Цветелина, защото се прави на ударена мома - незаконна сеч, прокуратура доказва, ДНСК доказва, община доказва.... а тя света вода. Айде да си оправи неща и тогава да говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 10 години
Ани Василевапреди 4 дниБезумие! Как може хотелиерите да защитават незаконно простроени лифтове. Представяте ли си какво строителство е било, каква безраборна сеч.... никой не е контролирал Цветелина и тя си е правила каквото си пожелае. А "зелените" си траят...****************************************Хаааахахаахаха... Ани, това ти ли го писа по повод новото лифтче в Пампорово? Нещо много ти е шавливо, да не кажа по-грозна дума, отношението към двата случая...! хахаха...! Едните "инвеститори", а другите - Цветелина! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още