IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-малко маршрутни линии ще има в София от догодина

През февруари ще бъде обявен нов конкурс за маршрутни превозвачи в столицата

16:40 | 25.11.13 г. 2
По-малко маршрутни линии ще има в София от догодина

Маршрутните линии в София ще останат общо 17. Броят им е заложен в документацията за новия конкурс за извършване на обществен превоз на пътници, обявен от Столична община.

Новият конкурс трябва да стартира през февруари. Изискванията към превозвачите ще бъдат внесени за обсъждане в Столичния общински съвет. Това става ясно от наредбата за извършване на обществен превоз на пътници по допълнителни маршрутни линии от общинската транспортна схема на територията на Столична община, качена на официалния й сайт.

Изискванията към кандидат-превозвачите са главно по отношение на малките автобуси, с които ще превозват пътниците.

Важна е големината на маршрутките, с колко места са, оборудвани ли са с катализатори или екодвигатели, на една и съща марка ли са, дали са собственост на превозвача. В случай, че са купени на лизинг, е важно да се спомене дали той все още се изплаща. Кандидатите ще бъдат оценявани по точкова система.

Превозвачите ще бъдат задължени да сключат договори с Центъра за градска мобилност и да обменят информация за трафик, задръствания и катастрофи. Изискванията към новите превозвачи са за по-натоварените маршрути да имат между 8 и 12 коли, а за останалите - от 2 до 7.

В момента в София има 22 маршрутни линии, като реално действащите са 15-16. Техните договори с общината са изтекли през 2012 г.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
E, как какво? Маршрутките са черни касички на колела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Velemir
преди 10 години
Нали щяха да ги махат напълно, но изведнъж останата избрани... Защо ли така се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още