IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори питат кой предложи данък за тока от слънце и вятър

Собствениците на зелени мощности са готови на протести, чакат официална позиция на правителството

16:01 | 28.11.13 г. 23
Инвеститори питат кой предложи данък за тока от слънце и вятър

Кой стои зад предложението приходите на инвеститорите в слънчеви и вятърни централи да бъдат обложени с 20%? Това попитаха представители на Българската фотоволтаична асоциация на извънредна пресконференция по повод изненадващото решение на парламентарната бюджетна комисия, която гласува по предложение на "Атака" такса от 20% за приходите на двата вида ВЕИ.

Ако това решение бъде прието, ще последват фалити на инвеститори в слънчеви и вятърни централи, заяви Меглена Русенова. Според нея е скандален начинът, по който е прието предложението на "Атака".

Собствениците на ВЕИ коментираха още, че се цели национализация на частен капитал. "На всички нива на държавно управление сме били уверявани, че всички решения ще бъдат приемани в дебат с нас, а последното решението бе прието на тъмно. То е лобистко и дискриминационно - ще се облагат само два вида ВЕИ", допълни Русенова.

Тя прогнозира, че "последиците ще бъдат катастрофални за целия инвестиционен климат в България".

През последните четири години това е най-бързо развиващият се сектор в българската икономика, открити са над 15 хиляди работни места, инвестирани са над 4 млрд. евро в слънчеви и вятърни централи, казаха инвеститорите.

Представителите на асоциацията призовават премиера бързо да се произнесе по решението - дали това е политика на правителството. Те вече са сезирали европейските институции. Очакваме, че реакция на Брюксел ще има, каза Русенова. И посочи, че българските и чуждестранните инвеститори във вятърни и слънчеви централи са над 1500.

Иво Иванов, зам.-председател на фотоволтаичната асоциация, коментира, че решениeто на бюджетната комисия е прието внезапно, в края на работния ден. То не е огласено предварително, не е ясно кой го е направил.

„Лъжа е, че спешните мерки ще санират състоянието на икономиката и на енергийния сектор. Парите, които ще бъдат взети от сектора, няма да отидат там, а на друго място и ще бъдат разпределени по неясен начин“, твърди той.

По изчисления на асоциацията, средствата, които ще бъдат събрани от 20-процентната такса, ще бъдат недостатъчни за финансовото оздравяване на НЕК, която дължи на централите на вятър и слънце над 150 млн. лв. за произведения от тях ток.

300 млн. лв. доход е иззет от сектора чрез таксата за достъп до мрежата, която беше отменена. Сега собствениците на зелени мощности очакват тези пари да им бъдат възстановени, за което имали и спечелени дела във ВАС, обясни Русенова.

"Това означава, че над 450 млн. лв. са общо задълженията към ВЕИ сектора", посочи тя. На въпрос дали ще последват дела срещу НЕК, Русенова отговори, че всяка компания трябва да решава това индивидуално.

Според производителите новата такса има за цел да подкрепи изграждането на нови ядрени мощности.

Те твърдят още, че таксата от 20% ще доведе до 170 млн. лв. годишно приходи в бюджетна, които, по думите им, няма да се отразят нито върху сметките за ток, нито върху големите планирани енергийни проекти.

Русенова цитира и данни на ЕСО - за 2012 г. произведената електроенергия от фотоволтаични централи е 1,8% от общо произведената енергия, а токът от вятърни централи е 2,6%. През 2013 г., заради присъединяването на нови мощности, вероятно ще стигнем 3% енергия от фотоволтаични централи и 3% от вятърни централи, каза тя.

По принцип секторът подкрепя идеята за балансиращ пазар, но се очаква собствениците на ВЕИ да преразгледат решението си заради новата такса.

Инвеститорите заявиха, че планират протести по улиците на София, но сега чакат официалната позиция на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 6 rate down comment 0
_PMP_
преди 10 години
Ауу гроките травите прецаквали техни ора...живи да ги ожалиш...SS-23 - Това тях не ги интересува, днес са тук/и калвът бонуси/ утре ги няма...ден година храни.А лихвите са една мнооооооого сложна математическа формулаи тя е - лихвите са толкова, колкото ни трябват за да вземем тия бонуси. Защо ли отвреме-навреме се споменава за частният фалит...ама само се споменава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
Longin
преди 10 години
И аз си мисля че прецакват техни си хора, и скоро можем да видим бунт на червени мравки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 1
novak li sam
преди 10 години
Вероятна причина: Още по-техни са в ядреното лоби. Събират пари за държавното участие в 7-ми блок на АЕЦ. Стойнев каза, че Ексимбанк дава 70%, останалите 30% ще дава държавата. По-лесно е да се вземат с данък.Втора вероятност: Спазарили са се с Волен и няма как да не му угодят. Сега го подкрепят, защото той ги подкрепя за друго и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
rogers
преди 10 години
Някои може ли да ме светне защо БКП прецаква собствените си хора - в тоя сектор са масово техни хора? Честно казано доста ме радва този факт, но не мога да си го обясня - освен с това, че са яко закъсали за пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Всички банки, всички бизнеси, крайно време е да проумеят простичкият факт:НЕ МОЖЕ ДА ИСКАШ ПОВЕЧЕ, ОТ КОЛКОТО МОГАТ ДА ТИ ДАДАТ !! Печалбата, която им се иска и на банките и не ВЕИ и другите "инвеститори", няма кой да им я плати в бедната българска държава! Това е истината!По-добре скромно и редовно, от колкото голям удар за 4-5 години, и после- ФАЛИТ! ПРОУМЕЙТЕ ГО ТОВА НАЙ-НАКРАЯ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 4
SS-23
преди 10 години
Това, което се случва и предстои още да се случи във ВЕИ-сектора, едва ли е изненада за някого! Поредният спукан балон в България! Същото като с имотите!Истината е една едничка и съвсем простичка, и за нея говоря от има-няма две години: Както и с ипотеките от балона, така и със скъпият ток- НЯМА КОЙ ДА ГИ ПЛАЩА В БЪЛГАРИЯ!!! Това е реалността! Заплатата (средната) в България е 800-850 лв! Е ха кажете как със 800 лв ще плащаш, ипотеки, ще плащаш кредити (които упорито ти навират в носа), ще плащаш ВЕИ-ток и всичко друго, което постоянно поскъпва....но заплатите НЕ мърдат! НЯМА КАК ДА СТАНЕ, НЯМА ОТ КЪДЕ!* Затова ако имат акъл в главите банките- ще свалят драстично лихвите! Лихвата, която може да се плаща в България е 2-2.5% макс. По ли е добре да удариш 50% лоши кредити, от колкото да свалиш лихвите, и да имаш 3-4% лоши кредити?* Същото важи и за ВЕИ- сядат на масата на преговорите и предоговарят на разумни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 25 rate down comment 3
rover
преди 10 години
Абе вие май не вдявате, че днес гъбката с оцета е поднесена на тези, а утре - други ще го..... Такива са другарите. Те не могат да съзидават, а само гледат да докачат нещо от някого и да го раздадат, та да имат телекторат.Защото са социалисти.Всички виждат, че на вратовете ни висят гирите на държавното чиновничество, на неплащащите социални и здравни осигуровки, на грабещите ни - от политици и чиновници до последния ***.... Ама там не се бута. Пак телекторат.Защото са социалисти. А и не само те, де. И предишните, и по-предишните.Както казваше моят боцман в казармата - умиране има - отърваване няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Кой ? Мая манолова. Тя предлага на всички...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Импи, ВЕИ се отразява на цената, наистина. но, не само в посока нагоре. Успокой се, виж предния ми пост, и не се хаби за глупости.Ти винаги си добре дошъл, знаеш го. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
Pyramid
преди 10 години
Марков, друже, недей така. Беше обявена държавна политика за ускорено развитие на ФЕЦ и ВетрЕЦ, и народът се възползва. Нима очакваш да влагат, без да вадят печалба? Икономически не е реалистично.Иначе, гърбът наш, ала рисковете, нервите, търченето за хиляди бумаги са си техни. А сключени договори трябва да се спазват. Както и да е, де.Предлагам контравариант на въпросния, разбунил духовете:Вместо да дават на държавата по 20% данък /и некога повече да не видят тези пари/, ВЕИ-ентусиастите да вземат, да съберат само 1% от годишните приходи, и да ги инвестират в акспанзията на моята ВЕИ-алтернатива.Така, хем ще спадне натискът в/у цените /поради сериозната икономия на домакинствата, от 600 до над 1200 kWh годишно за домакинство/ хем инвестиралите, до една година, си връщат инвестицията, а оттам насетне, всичко е чиста суха пара. И вълкът цял, и агнето сито.P.S.Офертата е напълно реална, има лични, питайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още