IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и ДПС ще подкрепят свиване на партийните субсидии с до 10%

Няма да се впуснем в краен популизъм за премахване или радикално намаляване, защото това ще възроди обръчите от фирми, каза Лютви Местан

17:27 | 30.11.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БСП и ДПС ще подкрепят свиване на партийните субсидии с до 10%

БСП и ДПС ще подкрепят ограничаване на партийните субсидии с до 10 процента, каза лидерът на левицата Сергей Станишев на пресконференция днес след семинара на властта в Боровец, пише Dnes.bg.

Това по думите му ще бъде израз на солидарност с българските граждани, които търпят тежки лишения.

Виждаме една кампания срещу партиите като цяло, която е опасна за демокрацията, защото няма демокрация в света, която да не се реализира чрез партии, предупреди Станишев.

Тази кампания колко лоши са партиите и публичното им финансиране от държавния бюджет е фалшива кампания. Защото всяка друга форма на финансираne, както на част от протестите и много други неща, които се случват в България, това е задкулисието всъщност, коментира той.

Преди години нямаше никакви регламенти за финансирането на партиите и те бяха принудени да зависят и да просят от структури, припомни Станишев и допълни, че това излиза скъпо, защото всяка услуга и подкрепа трябва да се заплати по един или друг начин.

Ние няма да се впуснем в краен популизъм за премахване или радикално намаляване на субсидиите, защото това означава възраждане на обръчите от фирми, допълни лидерът на ДПС Лютви Местан. Премиерът Пламен Орешарски посочи, че е имало период, в който партиите са се финансирали по неясен начин от съмнителни бизнеси и не е хубаво да се връщаме към това.

Станишев определи като пълна измислица твърдението на ГЕРБ, че 2014 г. ще бъде нулева по отношение на еврофондовете. Към днешна дата сертифицираните разходи са 44 процента, което е скок в сравнение с май, посочи той.

По-рано стана ясно, че управляващото мнозинство е взело решение да подкрепи партия „Атака” за въвеждане на 20% такса върху волтаиците в бюджета за следващата година. Депутатът от БСП Петър Кънев пресметна, че се очакват приходи от 160 млн. лева

На семинара е бил обсъден и новият Изборен кодекс, който ще бъде внесен ускорено в парламента. Повече в България няма да се правят избори по начина на Борисов и Цветанов, отсече Станишев.

Всички депутати бяха шокирани от данните, които бяха изнесени за работата на МВР и за хаоса в МВР по времето на Цветан Цветанов. Абсолютно дезинтегрирана система на министерството беше заварена, феодални владения в областните дирекции под прякото ръководство на министъра, които много често са използвани за политически натиск и рекет върху бизнеса, масово подслушване, изтъкна соцлидерът.

Той цитира данни, че подслушванията към края на ноември 2013 г. са два пъти по-малко в сравнение с 2012 г.

Акцент в семинара е било и антимонополното законодателство.

Още български новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
На практика, непритежаващи мнозинство в парламента, с този си ход, коалицията бсп-дпс, просто ляга на "Атака", за да ги омилостиви тъй, щото, да ги крепи още 3,5 години. С *** се справят но, какво стана със стимулите за бизнеса, че нещо ми убягват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
"... но малко му остана! "- "МУ" или "НИ" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Аз най се кефя като започнат да обесняват как партии, махнем ли им субсидиите, ще минат в сивия сектор. Дори да речем, само в интерес на спора, че партиите НЕ са в сивия СЕКТОР сега, това което искат да ми кажат, че офицялно ще ни управляват мафиоти и всички институции от които зависи партиите да не са сиви - просто не работят? И това е нормално? Да, просто така е по-удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
novak li sam
преди 10 години
А защо да не се обложат приходите на партиите с 20%?И да се отменят сусбидиите за партиите изцяло.Щели да се възродят обръчите от фирми. Ако няма субсидии, партиите ще вземат пари от фирмите. А сега вземат субсидии, а само техните лидери (не целите партии) вземат от фирмите. Обръчите си стоят, но не са партийни, а частни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Днес си говорихме с приятели.....Как, един човек, само един Тодор Живков обра парсата на комунизма!Къде отидоха, в какво се трансформираха хилядите, които бяха по пленуми, които отчитаха петилетките и които ни водиха към светлото бъдеще!45 години комунизъм, а сега 25 години демокрация!Това ще рече, 1944+25, значи 1969 година да сравним с 2013 година!За сравнение 1961 излетя Гагарин, а после и нашите космонавти, а по време на демокрацията, освен че парите на хората "излетяха" по западни банки, май нищо друго няма, ... а да, и два милиона икономически емигранти!Ако от нещо ми се повръща е Станишев и баща му, който е един от хората плътно до Т. Живков с години!1989 година ни се втълпи, че едва ли не студентите свалили комунизма!Голяма глупост! Да, те викаха, крещяха, а през това време бившите комунисти си сложиха свои хора на главните места и един от тях е и Станишев син! Та досега, това *** дърпа страната ни към пропаста, но малко му остана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още