IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравеопазването в България - отново на последните позиции по качество

Високо е нивото на детската смъртност - 8 на 1000 деца, показват данни от проучването на Health Consumer Powerhouse

16:51 | 05.12.13 г. 1
Здравеопазването в България - отново на последните позиции по качество

България е класирана на 31-во място от общо 35 европейски държави по качество на здравеопазването. Това сочат резултатите от изследване на Европейския здравно-потребителски индекс, изготвено от шведската неправителствена организация Health Consumer Powerhouse.

Проучването, което сравнява системите за здравеопазване в България, бе представено днес от Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз по време на форум, посветен на иновациите и конкурентоспособността.

След нас в изследването са единствено Полша, Латвия, Румъния и Сърбия. С най-добра сред европейските здравни системи за четвърта поредна година е Холандия, която е на първо място по 48 показателя, сред които пациентски права, информация, достъп, превенция и резултати.

Според данните България е втора след Румъния по ниво на детска смъртност- 8 на 1000 деца. В това отношение дори показателите в Македония и Албания са по-добри от нашите, посочи Райчинов. Последни в класацията сме и по съотношението на болничните разходи към общите разходи в здравеопазването - с малко под 60 на сто. 

По отношение на новите технологии в здравеопазването България продължава да е сред държавите, в които не се прилагат почти никакви иновации по отношение на лечението и е-услугите. Например държавата ни е една от осемте страни в Европа, в които няма въведени електронни рецепти - наред с Албания, Македония, Кипър, Латвия, Малта, Сърбия и Словакия.

“В последно време постоянно се говори как в България средствата за здравеопазване са много и постоянно се увеличават. Това го коментират медии и политици. Това съвсем не е така”, каза Райчинов, и добави, че за да бъде качествено здравеопазването ни не са нужи само добри кадри и образование, но и средства.

“Лекарите в България са изключително отворени за въвеждането на иновациите. Почти всеки лекар в България с лекота приема и му трябва малко време да се адаптира към нови технологии и методи за лечение”, обясни той.

Някои положителни оценки за България

Въпреки последните позиции в повечето категории, България е все още в групата на сравнително добре обезпечените страни като Германия, Литва и Швеция по отношение на брой лекари на население. Нашите медици са малко под 400 на всеки 100 000 души.

Заедно със Словакия пък страната ни се нарежда на трето място по осигурен достъп на пациента до собственото му досие, след лидерите Дания и Норвегия.

Друг любопитен факт от проучването е, че в България достъпът до личен лекар е изключително лесен и свободен, на фона на другите страни от ЕС. Изследването ни поставя в групата на страните с най-бърз и свободен достъп.

Данните показват още, че спешните ни отделения също се справят бързо и лечението на пациенти е експедитивно - на 4-о място сме след Хърватия, Холандия и Белгия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
Костов имаше само една умна мисъл - "Пари без реформа не се дават" Разходите за здравеопазване скочиха 3 пъти за 10 години (от 1.2 млрд през 2001 до 3,2 млрд. през 2011), а състоянието на здравната система да продължава да се влошава, заради липсата на - ЛИЧЕН ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ! Панацеята е - ЛИЧНА, ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА, ДЕБИТНО-КРЕДИТНА КАРТОВА СМЕТКА, за разплащания единствено в Здравеопазването.- Детска игра е, дори Новите "ЛИЧНИ КАРТИ" с биометрични данни, МОГАТ да са едновременно и Електронно здравно досие и Лична Здравноосигурителна, дебитно-кредитна картова сметка!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още