IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО успя да прокара първото глобално търговско споразумение

Документът намалява бюрокрацията по границите, което ще донесе почти 1 трилион долара в световната икономика

13:33 | 07.12.13 г. 5
<p>
	Европейският комисар по въпросите на търговията Карл де Гухт по време на срещата в Бали. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Европейският комисар по въпросите на търговията Карл де Гухт по време на срещата в Бали. Снимка: ЕК

Световната търговска организация успя да постигне съгласие за първото си глобално търговско споразумение, след като си осигури подкрепата на 160 търговски министри по време на заседанието на о. Бали, пише Reuters.

Одобрението е факт след като Куба оттегли заплахата си за вето за пакета от мерки.

Споразумението може да налее допълнително почти 1 трилион долара в глобалната икономика. През изминалата седмица обаче разговорите спряха изведнъж след като Куба заплаши с вето, тъй като споразумението не би й помогнало да свали американското ембарго срещу нейните стоки.

Така преговорите се проточиха до сутрешните часове днес, а в крайна сметка се разбра, че в отделни разговори Куба и САЩ са постигнали компромис в позициите си.

Още в самото начало преговорите вървяха тежко – Индия категорично заяви, че ще подкрепи сделка, само ако тя предполага компромис за субсидии за хранителни продукти. Страната има широки програми в тази област, за да финансира достъпа на храни за най-бедните.

Индия  успя да издейства временно изключване от правилата на СТО в тази област. Всъщност всички развиващите се страни ще могат да заобиколят правилата на търговската организация за земеделските субсидии, стига мерките да се отнасят до осигуряване на храни за най-бедните.

Преговорите за търговското споразумение на СТО започнаха през 1995 година. Постигнатото съгласие спасиха имиджа на организацията и повишават доверието в нея. Така СТО успява да намали бариерите пред търговията след 12 години безплодни разговори.

За последен път подобни маратонски преговори се проведоха в средата на декември 1993 година, когато е създадена самата СТО. Тогава беше подписано и последното глобално търговско споразумение.

Споразумението ще ускори и преминаването на стоките през митническите граници, а анализаторите изчисляват, че само това ще налее в глобалната икономика милиарди долари. Нещо повече – в години на криза облекчаването на митническите режими ще създаде още 20 млн. работни места, основно в развиващите се държави.

„Споразумението е добре както за развитите държави, така и за развиващите се”, отчете представителят на американското търговско министерство Майкъл Фроман.
Все пак търговското споразумение на СТО трябва да получи одобрението на страните, членуващи в организацията, припомня още Reuters.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 10 години
вСИЧКИ ТЪРГОВСКИ сделки м/у държавите са нищо друго но насърчаване на конкуренцията не само на местно ниво, но и на световно. т.е. бай Дончо сади чесън в Първомай то няма държава която да го защити като неин гражданин, а напротив изложен е на конкуренцията на китайските, иранските и всички останали производители. Да не говорим за работниците вадещи храба на децата си на заплатаСлед като мултинационалните компании успяха да създадат у политиците чуство че конкуренцията на световно ниво води до равенство, защо не се установи една единна минимална работна заплата като начало. Защо след това не се установи единна валута и единна данъчна система за всички. Това ми изглежда като равенство и еднакви условия за всики.Защото в момента работниците са без ***, а милиардерите пазаруват евтини "роби" Както и изкривяват ръцете на държавите данъчно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Защото по настоящем, в което и кътче на света да се надигне подобна идея, от вашингтон се чува една дежурна фраза: " при вас няма демокрация, ние летим към вас!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Няма как и развитите и развиващите държави да спечелят. За да се създадат нови 20 млн. нови работни места в развиващите държави то в др. държави 20 млн. трябва да се закрият.---------------------------------------------------------------Всъщност, теоретично може да се създадат тези работни места(че и доста повече). просто американците (или който седи зад тях), тр. да позволят, в някаква зона от света, в която има индустриални мощности, трудова сила и ресурси, да разменят вътре-общностно, ресурсите и продукцията на индустрията, срещу друга валута, различна от USD. ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
trendline
преди 10 години
Няма как и развитите и развиващите държави да спечелят. За да се създадат нови 20 млн. нови работни места в развиващите държави то в др. държави 20 млн. трябва да се закрият. И питам аз кога най-накрая САЩ ще вдигне ембаргото върху Куба. Минаха 23 години от кая на Студената война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mr_crash
преди 10 години
"Верваме" Ви, Сполай Ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още