IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодорова предлага повече направления, а не по-скъпи клинични пътеки

В момента направления не достигат, но има пари и ще бъдат отпуснати допълнителни, обеща управителят на НЗОК

15:36 | 07.12.13 г. 1
Тодорова предлага повече направления, а не по-скъпи клинични пътеки

Предлагам увеличение на броя на направленията за специалист, отколкото увеличаване на цените на клиничните пътеки с 5-10%, коментира в ефира на „Дарик радио” директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова.

По нейни думи пациентите трябва да имат по-добър достъп до извънболничната помощ. „Пациентът трябва да има достъп преди да се стигне до болницата. Когато стигне до болницата, той струва вече много пари”, обясни тя.

Тодорова заяви, че в страната има достатъчно болници, а едни и същи пациенти преминават през тях по няколко пъти.

Румяна Тодорова призна, че в момента има недостиг на направления и са подадени заявки за допълнителни. Ще бъдат отпускани още направления, макар и не в обемите, поискани от лекарите. „За това има пари”, коментира тя.

Заделени са и 8 млн. лева, с които да бъде компенсирано намалението на потребителската такса за посещение на лекар на пенсионерите. Тодорова припомни, че възрастните хора обикновено имат няколко заболявания, част от които хронични. „Това налага консултация с различни специалисти, изследвания и предписване на лекарства”, коментира тя.

Освен това някои от пенсионерите са и инвалидизирани, т.е освободени са от таксата за посещение при личния лекар. 

Припомняме, че от 1 януари влиза в сила социална мярка, според която пенсионерите щ е плащат 1 лев при посещение на лекар, а не пълната такса от 2,90 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
rumen221
преди 10 години
Костов имаше само една умна мисъл - "Пари без реформа не се дават" Разходите за здравеопазване скочиха 3 пъти за 10 години (от 1.2 млрд през 2001 до 3,2 млрд. през 2011), а състоянието на здравната система да продължава да се влошава, заради липсата на - ЛИЧЕН ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ! Панацеята е - ЛИЧНА, ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА, ДЕБИТНО-КРЕДИТНА КАРТОВА СМЕТКА, за разплащания единствено в Здравеопазването.- Детска игра е, дори Новите "ЛИЧНИ КАРТИ" с биометрични данни, МОГАТ да са едновременно и Електронно здравно досие и Лична Здравноосигурителна, дебитно-кредитна картова сметка!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още