IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните наеми в САЩ удрят рекордни нива

Половината от наемателите в Щатите в момента харчат за наем повече от 30% от доходите си

09:05 | 10.12.13 г. 1
Жилищните наеми в САЩ удрят рекордни нива

От началото на жилищната криза в САЩ през 2008 г. близо 4,6 млн. жилища са били отнети от собствениците им поради възбрана. Това показват данни на CoreLogic, цитирани от CNBC. Повечето от тези собственици са излезли на пазара на наеми.

Дори и на фона на възстановяването на жилищния сектор кредитирането е затегнато, което кара още повече потенциални купувачи да живеят под наем както в апартаменти, така и в еднофамилни къщи.

В момента в САЩ около 43 млн., или 35% от всички домакинства, живеят под наем. Това е най-високият дял от над десет години за всички възрастови групи, сочат изчисления на Съвместния център за жилищни изслевания в Harvard. В момента в страната има с 4 млн. повече наематели, отколкото през 2007 г. За хората на възраст между 25 и 54 г. този дял е най-висок от началото на 1970-те години, когато центърът започва да следи нивата.

В резултат на това свободните квартири са намалели драстично, а наемите са скочили рязко. Половината от наемателите в САЩ в момента харчат за наем от повече 30% от доходите си. За сравнение преди 10 години този дял е бил 18%, показват изчисленията на центъра в Harvard. За хората с най-ниски доходи скокът е още по-голям.

Повечето млади американци искат един ден да станат собственици. Според изследването 19 от 20 души, участвали в проучването, искат да закупят собтвен дом в определен момент в бъдещето, ако са на възраст под 30 години.

Жилищните цени нарастват по-бързо от очакваното поради силното инвеститорско търсене, което по ирония е съсредоточено в сегмента на еднофамилните жилища. В същото време на пазара все още има неостиг на предлагане. Скоро ще се появят нови запаси, но търсенето не стихва. Наемателите може и да искат да бъдат купувачи, но за мнозина от тях това все още е невъзможно поради нарастващите цени на жилищата и ипотечните лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 10 години
Ами банките да дават под наем отнетите жилища на собственици които не са в състояние да плащат ипитеките Отдаването на жилища под наем е цяла индустрия и банките могат да си върнат голяма част от раздадените кредити поне до тогава докато могат отново да продадат тези жилища
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още