IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партиите в Конгреса постигнаха консенсус за бюджета на САЩ

Сделката осигурява на правителството финансиране за следващите две години и намалява държавния дефицит с 23 млрд. долара

10:18 | 11.12.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Републиканецът Пол Райън и сенаторът от Демократическата партия Пати Мъри. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Републиканецът Пол Райън и сенаторът от Демократическата партия Пати Мъри. Снимка: Ройтерс

Конгресът на САЩ достигна до консенсус за финансирането на най-голямата икономика в света. Партиите обсъдиха бюджета отново, след като през октомври правителството спря да работи, пише ВВС.

Сделката осигурява на правителството финансиране за следващите две години и намалява държавния дефицит с 23 млрд. долара. По този начин политиците избегнаха още едно блокиране на държавата, което се очакваше да се случи на 15 януари, когато правителството щеше да изпита нови финансови проблеми.

Така правителството ще разполага с 1,012 трлн. долара за разходи за фискалната 2014 г. и с 1,014 трлн. долара за 2015 г., пише MarketWatch.

Споразумението за бюджета предвижда компенсации в размер на 63 млрд. долара заради приетите през януари автоматични съкращения на разходите за отбрана и на вътрешните разходи, когато демократите и републиканците не успяха да постигнат компромис.

Представителите на правителството заявиха, че сделката, на обща стойност от 85 млрд. долара за следващото десетилетие, ще ореже 17-трилионния дълг на САЩ с 20 млрд. долара.

Републиканецът Пол Райън и сенаторът от демократите Пати Мъри, съответно - председателите на бюджетните комисии в Белия дом и в Сената, бяха призовани да постигнат двупартийно споразумение за бюджета в резултат на частичното блокиране на правителството по отношение на държавните разходи през октомври.

Райън е оптимист, че новото бюджетно споразумение ще получи подкрепата и на двете страни в широко разединения Конгрес. Предложението се очаква да бъде гласувано преди Белият дом да излезе във ваканция за няколко седмици. Сделката трябва да премине и през двете камари на Конгреса въпреки опитите на консервативните групи да убедят републиканците да му се противопоставят.

След обявената новина председателят на Камарата на представителите в Конгреса Джон Бейнър определи „умерената“ двупартийна сделка като „положителна стъпка напред“.

Президентът на САЩ Барак Обама нарече споразумението „балансирано“ и „проектирано по начин, който няма да нарани икономиката ни“.

„Споразумението не съдържа всичко, което бих искал да включва. Знам, че много републиканци се чувстват по същия начин. Това е силата на компромиса“, заяви той. „Тъй като това е първият бюджет, за който лидерите на двете парии постигнаха консенсус от много години насам, то американските граждани няма да преживеят болката от още едно блокиране на правителството през следващите две години.“

Демократите изразиха недоволството си, че политиците не са успели да осигурят още облекчения за хората, които са без работа повече от 26 седмици. Тази помощна програма ще приключи на 28 декември и по този начин ще лиши милиони хора от различни облекчения.

Standard & Poor's изчислява, че 16-дневният блокаж на държавните агенции през октомври ще струва на американската икономика 24 млрд. долара.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Колкото им трябва си ги печатат и ползват.Финансовите проблеми май са за останалите долароползватели и собственици на американски държавни облигации, които все повече се съмняват дали долара струва толкова, колкото всички казват и оценяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 10 години
Единствено е ясно , че се опитват да успокоят целия свят , че вече нямат финансови проблеми , което много ме развеселява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Изреченията са две :1 ".........и намалява държавния дефицит с 23 млрд. долара."2 "..........ще ореже 17-трилионния дълг на САЩ с 20 млрд. долара."От които второто е съмнително като начин на пресмятане.Може да го ореже с 20 милиарда , но това съвсем не значи , че след 2г. няма да е 20 трилиона .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Те тия само да облекат костюмите и да завлекат дебелите усмивки до камерите и поглъщат повече ;)))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Сещате се как звучи изговарянето на цифрата 20 милиарда на един нашенски необразован ром или на също толкова образования средностатистически африканец, които не от днес обръщат всичко единствено в долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Димитър Вучев
преди 10 години
Нали трябва да се залъже поне малко електората, че политиците работят по въпроса с понижението на дълга 8)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Свилен Колев
преди 10 години
Или може би си струва споменаването, защото сумата е капка в морето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Петър Нейков
преди 10 години
Government officials say the deal, totalling an estimated $85bn over the next decade, aims to carve $20bn out of the nation's $17 trillion debt.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Батя
преди 10 години
Нещо в превода ли сте объркали...Колко нелепо само звучи това:"....ще ореже 17-трилионния дълг на САЩ с 20 млрд. долара."Това е една хилядна... не си струва споменаването ако е вярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още