IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Открити са сериозни нарушения в управлението на НДК през последните години*

За 2013 г. приходите намаляват с над 1 млн. лева заради некомпетентно управление на двореца, заяви зам.- министърът на културата Велислава Кръстева

16:41 | 11.12.13 г. 1
Открити са сериозни нарушения в управлението на НДК през последните години*

Приходите на НДК за 2013 г. са с 1 млн. лева по-малко от тези през 2012 г., когато са около 7 млн. лв, а тази година са 6 млн. лева. Обяснението за това е или че това се дължи на некомпетентност, или съзнателно отблъскване на наематели в културния дворец.

Това заяви Велислава Кръстева, заместник-министър на културата и председател на Управителния съвет на НДК, която днес представи данни за актуалното състояние на НДК в Комисията по културата и медиите към парламента. 

Кръстева уточни, че на 15 ноември са започнали сериозни проверки в управлението на двореца през последните години, в резултат на които са открити нарушения. 

Търговското дружество НДК е плащало една част от разходите на партия ГЕРБ за консумативи - електроенергия, охрана, асансьор. Освен това цените, които партия ГЕРБ плаща, като наемател в сградата на културния дворец, са силно занижени в сравнение с тези, които плащат останалите наематели в административната сграда на НДК.


По думите й останалите наематели плащат наем от 3 лева на кв.м, а ГЕРБ - 0,75 лв. на кв.м.



„Разликата е около 400% с цените при останалите наематели. Електроенергията, която би трябвало да плащат, е със самостоятелен електромер – такъв не е поставен от тях. Оказва се, че ГЕРБ плаща два пъти по-малко от другите, които са монтирали собствени инсталации”, добави тя.

Според Кръстева е въведена и порочна практика във формирането на възнагражденията на Съвета на директорите на НДК в периода май 2011 - февруари 2013.

Например един от членовете на съвета - Митко Тодоров, за 8 месеца е получил общо 99 585 лв., Ивайло Георгиев за 21 месеца е получил около 148 хил. лв., а Десислава Бинева за 21 месеца е получила около 244 хил. лв.

"Мениджмънтът на НДК струва на дружеството около 1 млн. лева за две години и половина", подчерта зам.-министърът.

Кръстева уточни, че на база проверките, които в момента се правят в НДК, ще бъде сезирана прокуратурата.

Във връзка с коментара за заплатите на мениджмънта се изказа депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова, която е член на Комисията по културата и медиите. Според нея добрият мениджмънт изисква такова умение на екипа и управление на капитала, което да предполага не само поглед на заплатите, а и върху цялостната дейност. 

"Нормално е заплатите да са високи. Това е единственият начин да се избегне корупцията и кражбата от страна на ръководството", обясни тя, като вметна, че преди 2011 г. заплатите на месец са били между 3500 и 4000 лв.

Депутатът Мартин Захариев направи коментар пък за освобождаването на бившия ръководител на НДК Христо Друмев. "Христо Друмев трябваше да си тръгне с орден "Стара Планина" от НДК, тъй като служеше за него повече от 18 години по време на различни правителства. Вместо това, той беше натирен", каза той. 

Припомняме, че на 6 ноември тази година министърът на културата Петър Стоянович  освободи със заповед целия състав на Съвета на директорите на Националния дворец на културата. Той аргументира решението си да смени ръководството на НДК, като обясни, че през годините институцията е натрупвала „плашещи разходи" за милиони лева, които поставили него, министерството и българската държава пред доста сериозни проблеми.

По-късно днес ГЕРБ изпрати позицията си във връзка с изказването на Кръстева. Според партията нейните твърдения категорично не отговарят на истината. Твърдението, че търговското дружество НДК не е плащало част от разходите на ПП ГЕРБ за консумативи, съобщиха от пресцентъра на партията.

От партията заявиха, че винаги са ползвали отдадените им под наем помещения от Областна администрация, находящи се в Административната сграда на НДК на базата на равнопоставеност с другите наематели и спазване на принципите за добро общо съжителство.

"ГЕРБ заплаща ежемесечните си консумативи, съгласно показанията на измервателните уреди, както и всеки друг разход, съгласно предоставените документи от страна на НДК. Не веднъж партията е заявявала желание за обособяване на самостоятелен електромер, което според ЧЕЗ е невъзможно, поради спецификата на сградата и липсата на трафопост. Поради това, електроенергията се разпределя, съгласно предоставена от НДК справка на база за дялово електроразпределение", добавиха още от ГЕРБ.

Актуализирана към 17:30 часа с позицията на ГЕРБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
alexx
преди 10 години
Сега се разбра защо герберите са разкарали Друмев (не че той беше цвете).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още