IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристо превръща Сентрал Парк във феерия от платове срещу 20 млн. долара

14:11 | 06.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
Кристо превръща Сентрал Парк във феерия от платове срещу  20 млн. долара
Световноизвестният ексцентричен артист Христо Явашев – Кристо заедно с жена си Жан-Клод стартира проект за преобразяването на Сентрал Парк с доставката на 15 000 стоманени колони, с помощта на които паркът ще бъде “опакован”, съобщава fibre2fashion.com

Кристо стана известeн с многобройните си проекти по опаковане на различни забележителности по целия свят, като едно от най-известните му начинания е префасонирането на германския парламент.

Конструкцията в Сентръл Парк ще бъде изградена от 7 500 метални части на площ от 40 км., като се очаква да бъде готова на 12 февруари, когато ще бъде покрита с оранжев плат и ще радва посетителите две седмици.

Проектът струва 20 млн. долара, като сумата се поема изцяло от двамата артисти.

Идеята за това преобразувание идва на двамата авангардисти още през 1968 г., с проект наречен от тях "Портите, Сентрал парк, Ню Йорк, 1979 до 2005 ". Двамата обаче не получават подкрепата на кметовете на Ню Йорк до април тази година, когато кметът Майкъл Блумбърг, любител на изкуствата, дава зелена светлина на намеренията им.

"Портите" трябва да внушават усещането, че през целия парк тече необикновена река. В работата по издигането на вратите и полагането на плата ще се включат 1 200 работници.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още