IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите все още не умеят да планират финансите си, показва проучване

Застраховането често не присъства във финансовите планове на домакинствата

12:43 | 12.12.13 г. 1
Българите все още не умеят да планират финансите си, показва проучване

Българите все още не умеят да планират финансите си особено в дългосрочен план, но постепенно формират такива умения. Това са изводите от проучване он лайн през октомври 2013 г., направено от специализирания финансов портал "Моите пари", съобщи БТА.

Един от най-важните аспекти на финансовото планиране е управлението на свободните средства - инвестиции, спестявания, подсигуряване на годините в пенсия, посочват авторите на проучването. То показва, че анкетираните не обръщат внимание на управлението на парите си по този начин и най-често спестяват единствено за непредвидени разходи - така наречения фонд "Авариен", коментират финансистите.

Анкетирани са 1 144 абонати на портала във възрастовата група 35-55 години, повечето от които отговарят, че са семейни и че разчитат на собствени доходи.

Половината от анкетираните заявяват, че не са доволни от своите доходи, а едва 22% оценяват доходите са като задоволителни. Общо 24 на сто от анкетираните имат доход от 500 до 1000 лв. и 20% са с доходи от 1000 до 1500 лв.

От участвалите в анкетата 49 на сто имат собствено жилище, 20 на сто изплащат кредит за жилище, 13 на сто отговарят, че не живеят в собствено жилище, но не живеят и под наем, а 12 на сто плащат наем.

От проучването става ясно, че през последните 12 месеца разходите на домакинствата в по-голямата си част остават без промяна. Повече от половината анкетирани използват потребителски кредити в различен размер - и за покриване на текущо възникнали нужди и като допълване на средства за покупка на жилище, коментират авторите на изследването. Общо 43 на сто от анкетираните ползват кредитни карти.

Съвсем малък е процентът на хората, които ползват бързи кредити, показва проучването.  На въпрос какви са разходите им по бързи кредити 77% от анкетираните отговарят, че нямат такива разходи.

От участниците в анкетата 33% заявяват, че нямат никакви спестявания. Останалите анкетирани в отговор на въпрос за колко време биха им стигнали спестяванията за разходи за основни нужди отговарят: за по-малко от месец (7% от запитаните), за до 2 месеца (13% от запитаните), от 3 до 6 месеца (14% от анкетираните). 20 на сто отговарят, че със спестяванията си биха могли да покрият разходите си за повече от 10 месеца.

Едва 7 на сто от анкетираните пестят за първа вноска на жилище, а само 18 на сто отделят доброволно средства за времето, когато ще са пенсионери. Общо 71% от анкетираните пък изобщо не са изчислявали примерната си пенсия. Застраховането също не присъства често във финансовите планове на анкетираните, коментират финансистите. Общо 28 на сто от тях имат застраховка "Каско", 26% - здравна застраховка, 25% - застраховка на имот.

Само пет на сто от запитаните ползват застраховка, обвързана с инвестиционен фонд, която освен защита би могла да носи и доход. Финансовото планиране на домакинствата трябва да се развива и възможностите за инвестиции и спестявания имат нужда от популяризиране, защото така може да се осигури по-висок стандарт на живот, смятат анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Българите все още не умеят да планират финансите си, показва проучване"Открили са топлата вода! Няма финанси няма планиране. Как да се научиш да играеш шах без шах !? На Българина се дава точно толкова колкото искат монополите и картелите и почти нищо за странични разходи. Какви са тези екстри като застраховане!? :D Да не говорим за хората които държат застрахователния бизнес и колко /ако/ плащат при застрахователното събитие /нисък агрегатен лимит/ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още