IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нараства натискът върху Японския пенсионен фонд

Според правителствена комисия фондът, известен с консервативните си инвестиции, трябва да предприеме по-агресивна стратегия

13:29 | 13.12.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нараства натискът върху Японския пенсионен фонд

Държавният пенсионен фонд на Япония трябва да се ориентира към сътрудничество с чуждестранни фондове и да инвестира в инфраструктура, за да обогати финансовия си портфейл. Това каза назначена от правителството комисия от експерти днес, съобщава MarketWatch.

Препоръката на шестчленната комисия е поредният знак за нарастващия натиск върху известния с консервативния си подход пенсионен фонд да промени инвестиционната си стратегия.

Друго действие на комисията беше да подкани Японската банка за международно сътрудничество да проучи възможностите за инвестиции в инфраструктурни проекти. Държавният пенсионен инвестиционен фонд (ДПИФ) на Япония има нужда от преразпределяне на капитала си и подобни инвестиции биха били добър начин това да се случи.

До момента фондът инвестира единствено в акции и облигации, докато администрацията на министър-председателя Шиндзо Абе окачествява един евентуален по-агресивен подход на ДПИФ като възможност да се осигури дългосрочен икономически растеж.

В шестчленната комисия влизат председателят на борда на директорите на Sumitomo Mitsui Financial Group Масаюки Оку, изпълнителният директор на JPX Group Ацуши Сайто и професорът в Токийския университет Такатоши Ито. Комисията беше председателствана от Министерството на финансите и Агенцията по финансови услуги.

„ДПИФ би могъл да инвестира в чуждестранен проект, съвместно с канадски фонд например и придобитият опит ще послужи да подобрим инфраструктурния пазар в Япония”, каза Ито. Той добави, че такава инвестиция би представлявала малка част от портфейла на фонда на фона на големия му капитал. Ако и останалите домашни фондове, както и ДПИФ, станат по-агресивни, това ще привлече повече мениджъри на активи в Япония, смята експертът.

Първоначалната цел на комисията не беше да се разглеждат институционалните инвеститори като ДПИФ, а да бъде обсъдено как японските капиталови пазари да станат по-привлекателни и да подпомогнат растежа в Азия. Идеята беше това да стане с подкрепа за малките инвеститори. До темата за политиката на ДПИФ се е стигнало, след като комисията е обсъждала как горепосочените мерки ще се отразят на парите за пенсии.

Експертите одобриха и препоръките на друга самостоятелна комисия, чиято конкретна задача е била ревизия на средствата в ДПИФ. Тя, също ръководена от Ито, докладва миналия месец, че фондът трябва да разнообрази тромавия си облигационен портфейл, да преразпредели инвестициите и да наеме още специалисти.

В интервю пред The Wall Street Journal по-рано през годината президентът на ДПИФ Такахиро Митани заяви, че би искал да инвестира във водна и железопътна инфраструктура в развитите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Patilan
преди 10 години
май мйа, тази песен си я вече слушал ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Това малко ми прозвуча като блаблабла, абе що да не вземем да източим малко пенсиите на японците, блаблабла :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още