IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енрико Лета спира държавните субсидии за партиите в Италия

Кабинетът прие постановление, с което намали с 25 на сто държавните субсидии от 91 млн. евро за партиите, предвидени за 2013 г.

23:25 | 13.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Енрико Лета. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Енрико Лета. Снимка: Ройтерс

Коалиционното правителство на Италия, водено от премиера Енрико Лета, спря държавните субсидии за политическите партии, предава новинарската агенция на страната ANSA.

Кабинетът прие постановление, с което намали с 25 на сто държавните субсидии от 91 млн. евро за партиите, предвидени за 2013 г., пише агенция DPA, цитирана от Dnes.bg. Финансирането им ще бъде намалено с до 60% през първата година, 50% през втората и 40% за третата година, преди субсидията впоследствие получаването на субсидия да бъде преустановено през 2017 г.

Публичното финансиране ще бъде заместено от частни дарения с лимити, определени от това колко дадено лице или фирма ще може да предостави на всяка партия, за не се допусне злоупотребата с власт и лобиране. Гражданите пък ще могат да даряват малка част от своите данъци чрез годишните си декларации. Частни лица ще могат да даряват максимум 300 хил. евро, а фирми - до 200 хил. евро.

Лета, който е член на лявоцентристката Демократическа партия, каза, че постановлението се базира на законопроект на правителството, който получи одобрението на долната камара на парламента, но няма да бъде гласуван в парламента до края на годината, какъвто бе поставения срок.

Постановлението ще се превърне в закон веднага щом бъде одобрено от правителството. Но в срок от два месеца все пак то трябва да бъде ратифицирано от парламента, за да остане в сила.

Решението на Лета идва в отговор на множеството нашумели корупционни скандали, които отекнаха в различни сфери на политическия спектър в Италия и допринесоха за широкото разочарование от своята политическа класа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Начи вече официално сме по-богати от италианците! Да живей Орешарски и най-вече Данчо Ментата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още