IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът е с умерени очаквания за ръста на ски туристите

Зимните курорти откриват сезона в очакване на по-добри приходи от миналата година

13:49 | 14.12.13 г. 2
Бизнесът е с умерени очаквания за ръста на ски туристите

Туристическият бизнес очаква ръст от 2% на броя на ски туристите по зимните ни курорти тази зима. Основания за прогнозата дават записванията до момента, както и отпадналото притеснение у чуждите посетители за промяна в  пълната забрана за пушене. Това каза за Investor.bg Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Очакванията на бранша обаче сериозно се разминават с тези на заместник-министъра на икономиката и енергетиката с ресор “Туризъм“ Бранимир Ботев. Според неговите прогнози след като през изминалия зимен сезон 2012/2013 страната ни е посетена от над 1 млн. туристи, което е ръст от 8,2%, тази положителна тенденция ще се запази и през сезон 2013/2014.

Днес се открива ски сезонът в курортите Банско и Боровец. Пампорово откри Зимен сезон 2014 миналата събота.

Янка Рахова, представител на Съюза на туристическия бизнес в Банско увери, че през новия зимен туристически сезон в Банско няма да има повишаване на цените на услугите спрямо миналата година.

Освен български туристи хотелиерите в Банско очакват и своите обичайни чуждестранни гости, сред които преобладават туристите от Русия, Великобритания и съседните балкански държави - Гърция, Сърбия, Македония, Турция, Румъния. 

И тази година туроператорите от балканските държави сформират и изпращат по-големи групи за по-дълъг престой, което намалява цената средно с около 40 процента.

Почти 417 млн. евро са приходите на България от зимния туризъм за изминалия зимен сезон, което е с 4,9% повече от периода 2011/2012 година. От декември 2012 година до края на март 2013 година зимните ни курорти са посетени от 1 063 852 туристи.

Най-много са туристите от съседните държави - 211 494 гърци са посетили планинските ни курорти, румънците са били 161 684, а македонците - 129 476. Гостите от Турция са на четвърто място със 104 375, но пък отчитат най-голям ръст - 60,5% в сравнение със зимата на 2012 година.

За официалното откриване на сезона в Банско днес, 14 декември, се очаква трикратният олимпийски и двукратен световен шампион по ски Алберто Томба. Той ще даде старт на ски сезона, като направи знаково спускане по пистата, която носи неговото име.  Миналата година Алберто Томба беше в Банско за петото издание на проекта "Научи се да караш ски" и даде името и лицето си на една от кабинките на лифта, припомня агенция Фокус.

Освен Томба на откриването на сезона се чакат още четири величия в ските. По традиция тук ще бъде единственият петкратен носител на Големия кристален глобус - Марк Жирардели, както и скиор №1 на България за всички времена Петър Попангелов.

В Боровец за откриването цените на дневните лифт карти ще са намалени наполовина, а нощното каране и детският парк “Борокидс” ще е безплатно. Курортът ще посрещне гостите с програма под надслов “Огън и Лед”. През целия ден за посетителите ще бъде отворен Снежен бар с греяно вино и чай.

По улиците на курорта ще обикаля карнавално шествие с артисти на кокили, мимове, клоуни и жонгльори, както и мажоретките. На 15 и 16 февруари курортът ще бъде домакин на Европейската купа по алпийски ски за мъже 2014 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
slavkovrr
преди 10 години
И трета кабинка да има все тая, като няма сняг, или ще поискате три язовира на върха, че да има с какво да работят машинете за снежец :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Ани Василева
преди 10 години
Надявам се на много сняг, добре обработени писти и каране. Жалко само, че все още чакаме втората кабинка на Банско, но се надявам най-накрая това правителство да се задвижи и да направи нещо по въпроса. Крайно време е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още