IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Ерменков: Кредитът за „Южен поток“ няма да се отрази на бюджета

Газопроводът ще носи дивиденти още от първата година, твърди депутатът от "Коалиция за България"

18:38 | 14.12.13 г. 4
Т. Ерменков: Кредитът за „Южен поток“ няма да се отрази на бюджета

„Парите за заема за „Южен поток“ няма да се отразят на платежния баланс на държавата, защото кредитът ще се плаща само от приходите, които ще се реализират от дейността на проекта и няма да има натоварване на бюджета на държавата и данъкоплатците“, заяви в ефира на Bulgaria On Air депутатът от "Коалиция за България" и член на парламентарната енергийна комисия Таско Ерменков.

Според него "Южен поток" ще носи дивиденти още от първата година.

“Съгласен съм, че проблемите на газопровода са от национално и европейско значение, но за да имаме пълна информация за това, първо трябва да знаем каква е истинската позиция на ЕК. На 18 декември предстои среща на енергийния министър Стойнев с комисаря по енергетиката на ЕК Гюнтер Йотингер. Да изчакаме тези срещи, на които министърът ще изложи нашата официална позиция, ще чуем аргументи, и едва тогава да пристъпим към това”, призова Ерменков.

По думите му с „Южен поток“ България се превръща в център в сферата на газификацията на Европа и на Балканите, защото става директен вход на газ от най-големите доставчици от Русия за Европейския съюз.

"Единствената адекватна оценка на проекта „Южен поток“ бе направена от проектант по времето на ГЕРБ през 2012 г. Тогава обявената цена на тръбата бе 3,2 млрд. евро, като според експертите, това беше максималната цена“, каза бившият енергиен министър Делян Добрев, който също беше в студиото.

Според него няма никаква логика година по-късно този проект да струва по-скъпо. "Нашата цена беше с включен момент на презастраховане, следователно тръбата може да струва и по-малко", допълни бившият министър.

Той отрече да е имало договорена лихва от 8% върху заема за „Южен поток“. Смущаващото според него е, че не се знае от къде ще дойде този заем. Лихвата, която ще платим също ще е по-голяма от тази, която е била заложена при управлението на ГЕРБ, припомни Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
То цялото манипулационно източване на маймунеско се гради (нормализира се субективно) на този принцип - премахване на ненужното и излишни имущество и свободи! Та и за тях се втълпява Субективно, че щом маймунеско не може да се обгрижва за себе си и имотите, значи са му излишни.... А обективно погледнато си го ограбват!та най-простите обективни критерии за правилност /добронамереност/, е да се следи Резултата /следствието в реалността от цялото прокарано субективно "Добро"/ и да се провери съществуването на каквато и да е обратна-връзка в управлението! Но изобщо за да можем да говорим за обратна връзка в управлението, трябва маймунеско и самото управление да имат възможност на някаква независимост, а съществуването на последната е невъзможно, без възможността на управлението да осъществява само определено /дори ограничено/ самостоятелно парично предлагане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Начи от цоциалиста става перфектен финансист и икономист! АЕЦа също сам ще се изплаща и няма да се отрази на бюджета. Сега и газопровода, сам ще се изплаща и няма никакъв риск! Всичко е в кърпа вързано и точно изчислено. И няма никакъв риск евентуално нещо да се обърка и дивидент да няма, или да е крайно недостатъчно. Господина готов ли е да подпише клетвена декларация, която да го вкара в затвора или провисне на въжето ако прогнозата му не се сбъдне? Леко се съмнявам, да е толкова сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
fortiss
преди 10 години
този ни хвана отново за балъцинеко той вземе кредита и последа го изплаща от евентуалния дивидент - АКО ГО ИМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
fortiss
преди 10 години
този ни хвана отново за балъцинеко той вземе кредита и последа го изплаща от евентуалния дивидент - АКО ГО ИМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още