IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът през 2013 г. – повече приходи, повече туристи, повече скандали

Туристическият бранш изпраща една от най-успешните години – приходи над 3 милиарда евро и над 7 милиона туристи

17:17 | 29.12.13 г. 3
<p>
	Посрещаме 2014 година с изненадващи десетина мегапроекта за ски туризъм. <em>Снимка: БТА</em></p>

Посрещаме 2014 година с изненадващи десетина мегапроекта за ски туризъм. Снимка: БТА

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

2013-а година една от най-успешните за туризма от години насам. Така определят изминалата година от туристическия бранш. Истината е, че това е единственият сектор на икономиката, който всяка година бележи ръст – и тази година продължи положителната тенденция.

В цифри за туризма годината изглежда така – първата година, която приходите от туризъм надхвърлиха 3 милиарда евро и първата, в която надминахме 7 милиона туриста, регистрираният ръст на приходите е 5 процента спрямо предходната година, а ръстът в броя на туристите през лятото е 5,8%, през зимата - 8,2%.

Проблемите в сектора обаче остават все същите – невъзможност да преодолеем сезонния характер на туризма и да позиционираме страната като целогодишна дестинация, продължаваме да сме популярни предимно като евтина дестинация за летен и зимен туризъм и имиджът пред света остава на достъпна дестинация със задоволителни за цената услуги.

Летният сезон оправда очакванията – беше отбелязан ръст на туристите от над 5,8%, като общо 3,5 милиона души са почивали в страната ни през лятото, ръстът в приходите е 3,5%. Очаквано най-голямо увеличение има при туристите от Русия - близо половин милион руски летовници са дошли у нас, на второ място са посетителите от Германия - общо 451 хиляди туристи.

При украинския пазар увеличението също е осезаемо – 13,5 на сто. Туристите от Турция са 110 хил. с увеличение от 29,8 процента. Румънските туристи остават най-многобройните посетители на родното Черноморие - 1 милион румънци посетиха страната ни и тази година, което затвърди тенденцията от последните 5-6 години. Статистиката отчете и завръщане, макар и с бавни темпове, на скандинавските пазари -  Дания, Норвегия, Швеция и Финландия, както и на чехи и поляци.

Какво донесе зимният сезон - през зимата на 2012/2013 страната ни е посетена от над 1 млн. туристи, което е ръст от 8,2% спрямо предходния. Най-активни в ски туризма бяха традиционно гостите от руския, германския, английския и от скандинавския пазар.

Годината обаче отчете повишена активност от нови пазари - тези на Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Пампорово беше най-посещаван от туристи от Турция, заради географската близост, а Банско традиционно посрещна повече скиори от Гърция.

Заявка за крупни инвестиции в ски курортите

Новото ръководство на туристическия ресор в лицето на заместник-министър Бранимир Ботев, подкрепено и от вицепремиера Даниела Бобева, дава заявка за нов тласък в развитието на зимния туризъм. В този контекст изненадващо дойде новината за крупната френска инвестиция за изграждането на мегатуристически комплекс „Дестинация Рила“.

В края на календарната година изненадващо беше съобщено, че френски инвеститори искат да създадат зона за целогодишен туризъм в Рила за 550 млн. евро без страната да има финансово участие. Беше създадено дори междуведомствена работна група, която задвижва и още седем други „ски проекта” - проектът „Перелик“, проекти в Разлог, Пампорово и Чепеларе, както и няколко предложения за разширяване на ски зоната в Банско.

Последна актуализация: 00:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Защо се учудваш, имайки предвид какви хора държат туризма !? Какво уважение да имат към хора които "драха" като овце докато тупаха капитала за сградния фонд ?!? ...и които продължават да се унижават слугувайки им срещу порцион на ден!? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
naso_fr
преди 10 години
Искам да добавя към статията:"... и със сищото свинско ниво на обслужване към българския турист"!Абсурдно, но факт, чужденци са ми казвали, че в България е видно специалното отношение към чужденците! Ние сме братоубийствен народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Alee
преди 10 години
Едно от съжденията в статията - "както и пускането на нови нискотарифни авиолинии до България са стъпки, които могат да дадат стимул на ски индустрията" е изключително грешно. Авиокомпаниите сами ще започнат да правят заявки, когато бизнеса се стабилизира и има основания за печалби. Не забравяйте и за новите проекти за летища (летище Пирин) в близост до големите курорти в планините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още