IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската ВТБ може да прибегне до съкращения в задграничните звена

В България групата има няколко големи инвестиции - съсобственик е в БТК, Булгартабак холдинг и държи дял в КТБ

09:09 | 18.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руската ВТБ може да прибегне до съкращения в задграничните звена

„Группа ВТБ”, собственикът на Банк ВТБ, трябва да съкрати щата в своите звена в чужбина с около 40%. Това е предложил ръководителят на инвестиционното звено на групата VTB Capital International Атанас Бостанджиев, съобщава Bloomberg.

Групата трябва да ограничи и броя на клиентите си, след като разходите на компанията се покачиха до 95% от приходите, пише още Бостанджиев в електронно писмо до зам.-изпълнителния директор на „Группа ВТБ” Юри Соловиев. VTB Capital International е пропусналa целите си доходност за последните пет години, пише оше Атанас Бостанджиев в бележката си от 15 ноември. 

„Нужно е незабавно да се заемем с този въпрос и да вземем активни мерки за репозициониране, реструктуриране и преориентация на бизнеса”, е записал експертът в писмото. Той добавя, че неговите предложения ще доведат до намаляване на разходите със 104 млн. долара годишно и увеличаване на възвръщаемостта на капитала с 30%. 

Експертът е предложил орязване на списъка с клиенти на до 300 от около 1000 сега и премахване на 231 от 556 работни места, става ясно от документа, с който разполага Bloomberg News.

Преди годините на кризата руското правителство окуражи инвестициите на банковата група в Европа. За целта през 2008 година беше създадено дружеството VTB Capital, припомня Bloomberg.

VTB Capital присъства в България с няколко големи инвестиции – заедно с Корпоративна търговска банка (КТБ) компанията е собственик на БТК и „Булгартабак Холдинг”. През април тази година инвестиционното звено на „Группа ВТБ” закупи 9,9% от капитала на Корпоративна търговска банка.

„Като цяло сме доволни от прогреса, който правим в международен план през последните няколко години и очакваме бъдещ ръст на приходите от тази дейност”, коментира изпълнителният директор на VTB Capital Алексей Яковитски в мейл до информационната агенция. Той обаче признава, че постоянно се проверява ефективността  на стратегията.

Според източник на Bloomberg обаче изпратеният мейл съдържа само мнението на Бостанджиев и не е план за действие на компанията.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

БТК АД (отписана)(5BT)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още