IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последно: Възрастта и стажът за пенсиониране се "замразяват" за 1 година

Депутатите отхвърлиха предложения за промени в КСО, с които на практика възрастта и стажът се "замразяваха" безсрочно

11:40 | 18.12.13 г. 4
Последно: Възрастта и стажът за пенсиониране се "замразяват" за 1 година

Депутатите се съобразиха със социалния министър Хасан Адемов и отхвърлиха предложение на Сергей Станишев и група депутати от “Коалиция за България” за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които на практика възрастта и стажът за пенсиониране се “замразяваха” безсрочно.

Народното събрание отхвърли и предложението на “червени” депутати да се даде възможност на хората, на които не им достигат до 2 години възраст или стаж за пенсиониране, да се пенсионират предсрочно при по-ниски пенсии. Текстовете не бяха подкрепени и от парламентарната комисия по социална политика.

Депутатите приеха замразяване за една година и за възрастта за пенсиониране на работещите първа и втора категория труд. 

Плавното нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране се “замразява” временно през следващата година до приемането на консенсусен вариант на пенсионната реформа. Текстовете бяха заложени в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Догодина жените ще се пенсионират при навършени 60 г. и 8 месеца и стаж 34 г. и 8 месеца, а мъжете – при възраст 63 г. и 8 месеца и стаж 37 г. и 8 месеца.

От парламентарната трибуна министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов призова депутатите да не чертаят “апокалиптични картини, които да стряскат българските граждани, защото състоянието на социално-осигурителната и на пенсионната система не е от днес такова”. “Искам да обърна внимание на народните представители, че вече в рамките на бюджетната процедура е приет текст точно по този параграф, който казва, че замразяваме възрастта и стажа само за 2014 г. Този текст, който се предлага в момента, е текст без срок. Моето предложение е да подкрепите отпадането на този текст, който се предлага сега”, коментира той.

По време на дебата членове на парламентарната група на ГЕРБ обвиниха управляващите, че спират пенсионната реформа и лишават бъдещите пенсионери от перспективата за по-добри доходи след приключването на трудовия им път.

“Реформата е спряна от управляващите, а с това и мечтите на много пенсионери за по-високи пенсии”, изтъкна депутатът Гинче Караминова. Тя подчерта, че съзира политически цели в предложените текстове, така че БСП да се харесат на електората без да мислят в перспектива.

По думите на Караминова правилният подход е да се осигурява работа на хората в предпенсионна възраст, които са оставени без препитание. Тя посочи, че между 30 и 40% от регистрираните в бюрата по труда безработни са в предпенсионна възраст.

“Бъдещите пенсионери ги очаква мизерия, управляващите не мислят за стабилност на системата и за ръст на пенсиите. Търсете мерки за увеличаване на приходите в системата, оставихте вратичка и за некоректните работодатели”, коментира депутатът.

Владислав Николов от ГЕРБ предупреди, че пенсионната система е на крачка от колапс. Светлана Ангелова допълни, че има нужда от експертен дебат, “за да бъдем ясни и честни спрямо българските граждани”. Тя посочи, че нараства дефицитът в пенсионната система, а заради стопирането на пенсионната реформа има риск Брюксел да ни спре парите за безработица, заетост, квалификация и преквалификация.

“Искам да ви провокирам да вземете колкото се може по-бързо решение за бъдещето на пенсионната система, в противен случай тя ще се разпадне, ще се срине”, заключи Ангелова.

Бившият социален министър от кабинета на Бойко Борисов – Тотю Младенов, коментира, че “правителство и управляващото мнозинство не само няма намерение да прави реформи, но и да спре реформи, които имат за цел да укрепят системата, да я направят по-устойчива”. “Задълбочавате проблемите в държавното обществено осигуряване, не ги решавате. След година ще получите огромен шамар от Европейската комисия”, предупреди Младенов.

Корнелия Нинова, която е председател на парламентарната комисия по труда, отрече, че управляващите спират реформата. Тя подчерта, че ще се проведе “отговорен разговор”, за да се заложат параметрите на “устойчива, ясна и прогнозируема реформа”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
В случая Тотю Младенов е прав, но не ми се пише пространно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
rebel8
преди 10 години
Абсолютно несправедлива! Няма никаква събираемост, а дайте да издевателстваме над хората, които няма как да се скрият и да работят до откат (разбирай до гроб), да не говорим, че има сума ти млади хора без работа и сума ти възрастни, които искат да се пенсионират, а не могат и сума ти хора за пенсия, които не работят въобще, а взимат и пенсия, и заплата! Освен това, според мен е добре да се увеличи делът от осигуровките, които отиват по лична партида, така поне малко по-разсъждаващите в перспектива хора ще са мотивирани да внасят..и да се оправи събираемостта, разбира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 6
narod
преди 10 години
Ставаш военен (трудно е, трябват връзки, агнета, телета или пари на джоб), почиваш си в държавни сгради на топло 27 години (минимум 18 трябва да почиваш) със заплата над 1200 лева ако си кадрови войник, над 1500 лева ако си на сержантска длъжност и над 2000 лева ако си на офицерска дльжност, после на 45-50 год като станеш се пенсионираш с пенсия минимум 600 лева и максимум до даваният от държавата и взимаш пенсия докато си жив. Това е живота, нормалните хора нека работят и плащат осигуровки по около 40 год пък дали ще излязат на пенсия, няма значение. страшно несправедлива система на пенсиониране в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още