IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones записа нов рекорд

Фед свърши страхотна работа с комуникацията с пазарите, коментира анализатор

23:17 | 18.12.13 г.
Dow Jones записа нов рекорд

С повишения на индексите приключи днешната сесия на Wall Street. Dow Jones Industrial Average записа нов рекорд, след като Федералната комисия по отворените пазари обяви, че свива обема на програмата за изкупуване на активи с 10 млрд. долара до 75 млрд. долара, предаде Bloomberg.

С повишения в края на сесията приключиха акциите на компаниите от здравния сектор, енергетиката и строителството.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке изрази увереността си за пазара на труда в страната и подчерта ангажимента на централната банка да поддържа паричната политика гъвкава, както и да задържи рекордно ниските лихви до намаляването на безработицата до 6,5%.

Dow Jones записа ръст от 1,84% до 16 168 пункта в края на сесията. S&P 500 нарасна с 1,68% до 1 811 пункта, а Nasdaq добави 1,15% до 4 070 пункта.

“Пазарите харесаха новината”, коментира пред информационната агенция Джефри Клайнтоп, старши пазарен стратег в LPL в Бостън. “Това е малък ход, по-скоро тест, отколкото реално затягане на паричната политика. Това предполага, че Федералният резерв ще бъде предпазлив”, допълва анализаторът.

“Фед свърши страхотна работа с комуникацията с пазарите – акциите всъщност се движат в противоположната на очакванията посока”, допълва и Крис Гафни, старши пазарен стратег в EverBank.

Спекулациите за редукция на програмата на Федералния резерв на САЩ за изкупуване на облигации се засилиха през май т. г., когато Бен Бернанке за първи път индикира, че е възможно паричните стимули за икономиката да бъдат намалени до края на годината, припомня още агенцията.

Днес излязоха още добри новини за строителния сектор в САЩ. Американското търговско министерство съобщи, че строителството на нови жилища е нараснало с близо 23% през ноември. Близо до петгодишен връх се задържат и издадените разрешителни за строеж, което е знак за продължаващата експанзия на строителния сектор.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още