IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюнопроизводители настояват да се върнат минималните изкупни цени на тютюна*

От бранша готвят протест заради забавянето на изкупната кампания

10:59 | 19.12.13 г. 1
Тютюнопроизводители настояват да се върнат минималните изкупни цени на тютюна*

Тютюнопроизводители обмислят протестни действия в първата половина на януари заради забавянето на кампанията по изкупуването на тютюна. Социалното напрежение в някои родопски общини е голямо и всеки момент могат да започнат протести, предупреди кметът на Неделино Стоян Беширов, цитиран от БНР.

Заради забавянето на изкупната кампания още днес (19 декември) министърът на земеделието Димитър Греков ще проведе разговори с представители на фирмите, сключили договори за изкупуване на продукцията, в опит да ускорят изкупуването на тютюна и да заплатят труда на производителите.

„Кампанията се бави, за да печелят фирмите. Сега тютюнът на тях не им трябва и могат да правят всичко онова, което искат с обикновения тютюнопроизводител, без да си дават сметка, че той очаква тези пари, за да посрещне коледните и новогодишните празници“, коментира Беширов.

Той посочи, че между 80 и 100 тона тютюн трябва да бъдат изкупени само на територията на община Неделино. „Ако фирмите не започнат най-късно до 10-и януари да изкупуват тютюна, населението ще се вдигне“, предупреди кметът на Неделино.

Според него трябва да има минимални изкупни цени на тютюна в България, тъй като често пъти фирмите дават смешно ниски цени. Той заяви, че напълно подкрепя предложението на ДПС да се направят промени в Закона за тютюна, с които да се регламентират точно и ясно задълженията на фирмите изкупвачи.

Вчера депутатът от ДПС Ахмед Башев съобщи, че партията скоро ще внесе предложения за промени в закона за тютюна и тютюневите изделия, с които да се уредят задълженията на фирмите, изкупуващи тютюн.

Башев посочи, че трябва да се изгради регистър не само на производителите, но и на изкупвачите на тютюна. ДПС ще настоява и за възстановяване на минималните изкупни цени на продукцията.

Изкупната кампания за тютюна върви добре и ще приключи до края на февруари. Забавянията през тази година са заради липсата на благоприятни климатични условия. Ако тютюнът се опакова при тези високи температури и влажност, той става негоден за обработка. Това обясни министърът на земеделието и храните Димитър Греков след среща с представители на тютюнопроизводителите и основните фирми, изкупуващи тютюн в България.

Министър Греков получи уверението на фирмите, че всички земеделски стопани получават парите си от 3 до 10 дни след предаване на продукцията. „Важно е тютюнопроизводителите да посрещнат коледните и новогодишни празници спокойни за свършеното от тях през годината“, каза министър Греков и призова фирмите да забързат темповете по изкупуване на вече готовата продукция.

Министърът обяви още, че през 2014 г. предстои да се направят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия и да се разработи Регистър на производителите и изкупвачите на тютюн, които да гарантират коректност и стабилност в сектора.

* Допълнена с позицията на Димитър Греков

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Аз пък настоявам за забрана на производството на тютюн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още