IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КС потвърди, че Пеевски остава депутат

Второто решение на съда е подписано с особено мнение от петима съдии

18:05 | 19.12.13 г. 1
КС потвърди, че Пеевски остава депутат

Конституционният съд (КС) за втори път реши, че Делян Пеевски остава депутат, предаде БТА, като се позова на публикувано днес решение на сайта на съда.

Решението е подписано обаче с особено мнение от петима съдии.

„За да бъде предсрочно прекратено пълномощие на народен представител е необходимо той да е подал оставка или срещу него да има влязла в сила присъда, с която той да влиза в затвора“, пише в решението на съда.

Делото беше образувано по искане на 93-ма народни представители, които са поискали тълкуване на текст от Конституцията, който касае прекратяване на пълномощията на депутатите.

Решението на КС е взето със 7 на 5 гласа. КС беше сезиран с две отделни искания за тълкувателно решение по казуса, припомня информационната агенция.

Според съда споровете за несъвместимост се решават поотделно и нямат отношение към задължението на парламента да гласува оставка на Пеевски.

Конституционният съд трябва да се произнесе и дали Народното събрание може да отмени решението си за избора на Пеевски за председател на ДАНС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Орешарски решил да се разтовари от тежкото ежедневие в планината. Качил и се възкликнал:- Най после мир и покой!А ехото:- Кой, кой, кой. . . !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още