IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината за българската икономика - факти и цифри

На фокус са слабият растеж, ниският инвеститорски интерес, дефлацията, високата безработица, несигурната икономическа среда, свитата кредитна активност

12:45 | 31.12.13 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Годината за българската икономика - факти и цифри

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

Слаб икономически растеж и нисък инвеститорски интерес, дефлация и висока безработица, отрицателно търговско салдо, несигурна икономическа среда, както за бизнеса, така и за домакинствата, в комбинация с рекордна сума на спестяванията и свита кредитна активност.

Така накратко можем да опишем икономиката на България за отминаващата 2013 г. Съдейки по водещите макроикономически индикатори към края на годината, не можем категорично да твърдим, че страната ни се е възстановила устойчиво от тежките удари на икономическата и финансова криза.

В Бюджет 2014 правителството заложи икономически растеж от 1,8%. Бихме ли могли обаче да го постигнем на фона на колебливото движение на икономиката на Европейския съюз? Износът ли ще ни отдведе до поставената цел? Или пък домакинствата и фирмите ще използват спестяванията в банките, за да подбутнат вътрешното потребление, което да издърпа икономиката ни през следващата година?

Една комбинация със 100% усвояване на европейските фондове и сериозен приток на чужди инвестиции също би уцелила в десетката.

В навечерието на новата година можем да си пожелаем най-доброто за родната икономика. А докато чакаме то да дойде, нека да опитаме да разберем как се движеше тя и кое дърпаше икономиката към положението, в което се намира в момента.

Брутен вътрешен продукт

Несъмнено, първо трябва да разгледаме прираста на брутния вътрешен продукт (БВП) – считан за най-прецизен индикатор за напредъка на една икономика.

През третото тримесечие на 2013 г. БВП нарасна с 0,5% спрямо второто и с 0,7% на годишна база. В периода юли-септември икономиката на Европа се сви с по-малко от очакваното, но родната се движи успоредно с тази на Стария континент.

През второто тримесечие нашият БВП се разшири с 0,2% на годишна база, но се огъна с 0,1% на тримесечна. За същия период еврозоната и страните членки на Европейския съюз отбелязаха ръст от по 0,3 на сто. По този начин 17-членния евро блок излезе от най-дългата рецесия, в която изпадна заради дълговата криза.

Инфлация-дефлация

През ноември цените на потребителските стоки се понижиха с още 0,2% спрямо октомври. В сравнение с предпоследния месец на 2012 г. дефлацията е 1,5%. По тревожен е като че ли фактът, че oт началото на годината дефлацията е 1,9%.

От графиката ясно личи тенденцията за намаление на цените на потребителските стоки. Това е обезпокоително, защото понижените цени свидетелстват за свито потребление. Походът на дефлацията започна през юли, когато правителството на Пламен Орешарски намали цената на електроенергията с 5%.

Ако вярваме на обещанието, че на 1 януари цената може да падне още (поне на думи, но не и на фактури), то сигурно ли е, че ще посрещнем дефлацията и през 2014?

Графика: Investor.bg

Последна актуализация: 09:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 2
Свилен Колев
преди 10 години
Ще си позволя да се включа и да потвърдя, че в статията са включени последните актуални данни - това е и идеята. Налична е информация за Q3 GDP на България, ЕС и еврозона, а графично е изобразено движението на безработицата от Q1 2012 до Q3 2013. По отношение на ПЧИ - в текста са включени актуалните данни от платежния баланс. Анализът съдържа и графика с изменението им за последните 12 месеца. Целта е да открои движението. Причините могат да са най-разнообразни. Съгласете се, че не можем да дадем и точен отговор на въпроса защо ПЧИ растат с 36 млн. евро през септември примерно :) Желая Ви една успешна 2014 г.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
МТЕЛ е на Телеком, и те не контролират Райфайзен, защото самите Райфайзен са в играта с Телеком и са най големите престъпници. И Телекома няма да фалира, това ти го казвам от първа ръка,защото съм в Австрия и Телекома е държавна фирма сиреч държавата плаща, т.е. австрийците с данъците и там е голяма играта, не се стягай, квот такова, да сме живи и здрави през Новата 2014
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 11
vzhekoff
преди 10 години
Не разбирам какво означава цената на тока да падне на думи, но не и на фактури. Аз в битов план съм голям потребител на ток - всичко ми е на ток с дял на нощната енергия от около 48% като енергия и около 40% като цена. Ще рече, че ако нощната тарифа поевтинее с 10%, цялата сметка ще спадне с 4%. На годишна база са едни 50 лв. Към тях ако се добавят двете намаления по 5% всяко, за една г. на думи и на фактура съм 150 лв. на плюс. Има разлика, в сравнение с предишната година, когато бях 150 лв. назад. И ме боли фара за фотоволтаиците, че им взели 20% - не са им взели, ами са им дали по-малко да крадат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
и да се уточня, става въпрос за световната икономика, за българската тя е flat rate от 1944 насам, всички до сега сме били long, и весело посрещане на 2014 с пожелания за повече печалби, независимо в коя посока отива борсата, пари могат да се правят и в двете посоки, аз мисля да потегля на юг за вас не знам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
alexx
преди 10 години
Твърде хаотична статия, опитваща се да обобщи голям обем информация. Липсват данни за Q3 GDP, не е посочено на какво се дължи спадът на ПЧИ спрямо миналата година, липсва съпоставка с безработицата през 2012 г. и пр.Обобщението пък, изведено още в началото, с пълна сила важи и за 2012 г.Весело посрещане на Новата година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 7
LuckyYou
преди 10 години
Любимо ми е, когато за цифри и факти се дават само лоши или само добри новини, които не отговарят на действителността. Но Ок. Крайно време е да се науча да не пиша по тия статии. Ясно е, че вие сте прави. Аз ще си правя парите и ще си трая...Вие се оправяйте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
Точ тъй, само че сега борсата ше догони реалната икономика и даже оооще малко по на долу ще отиде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 3
deant
преди 10 години
при закрити 3-4 големи предприятия само този месец ни чака ръст само на лошите кредити и безработицата. точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 16
LuckyYou
преди 10 години
Крайно време е да го разберете - ръстът на борсата изпреварва ръста в реалната икономика. Това означава, че по всичко изглежда, че 2014 ще бъде по-добра от 2013.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis
преди 10 години
а в България имало и икономика :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още