IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013 година - пенсионна реформа отново

Направени са „малки стъпки“, чакаме годината на „сериозните реформи“

08:20 | 02.01.14 г. 3
<p>
	В очакване на &quot;голямата&quot; пенсионна реформа. <em>Снимка: Creative Commons</em></p>

В очакване на "голямата" пенсионна реформа. Снимка: Creative Commons

2013 година вече е история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

Управляващите си дадоха една година – новата 2014-а, за да обмислят сериозните реформи в пенсионната система. Това стана, след като парламентът замрази нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране за всички категории труд за една година. В крайна сметка управляващите решиха, че липсва обществено съгласие по механизмите за пенсиониране и отложиха старта на „истинската пенсионна реформа“ през 2015 година.

Какво се случи през годината

Въпреки че едва ли биха могли да се нарекат „реформи“ бяха направени няколко стъпки, които рефлектират върху много хора, които предстои да се пенсионират. На практика едно поколение претърпя трета пенсионна реформа в рамките на много кратко време – около година. 

Става въпрос за замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране и за трите категории труд. Първоначалното предложение за спиране нарастването на възрастта и стажа само за най-масовата категория в последния момент беше разширено с добавянето и на първа и втора категория труд. Мотивът – нуждата от една година време за сериозен размисъл и за търсене на обществена и политическа подкрепа за сериозните механизми, които да променят пенсионния модел.

В рамките на шестмесечната сага около дискусиите за пенсионирането правителство, синдикати, работодатели и граждани не успяха да постигнат съгласие по пенсионната реформа.

Въпреки че министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов многократно посочи, че повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива и с оглед на демографската картина и перспективите пред пазара на труда пенсионната възраст у нас няма как да не бъде увеличена в бъдеще, управляващите решиха друго.

Препоръките на експерти в социалната сфера също са за увеличаване на възрастта за пенсиониране или поне да се помисли в посока обвързване на възрастта за пенсиониране със средната продължителност на живота. Да се увеличи възрастта за пенсиониране е и препоръка, направена към страната ни в доклад на Световната банка.

Икономистите също не приеха новата „редакция“ на пенсионната реформа - единствените печеливши ще са тези, които трябваше да се пенсионират по-късно, но сега това няма да се случи. Тоест една много малка част от хората в пенсионна възраст ще се възползват от отлагането на промените и ефектът няма да е голям, казаха те. И изнесоха своите аргументи - осигурителната система ще се натовари допълнително, защото приходите ще намалеят и дефицитът ще се увеличи.

Лошата събираемост на вноските у допълнителен проблем. Според икономисти правилна стъпка е въвеждането на механично правило, при което автоматично с увеличаването на средната продължителност на живота, се увеличава и пенсионната възраст.

Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
senzor
преди 10 години
Объркал си се пич.Намалената раждаемост води до увеличение на средната възраст на населението.Средната продължителност на живота за дадена група се изчислява като сбора от възрастта на починалите хора за определен период се раздели на техния брой.Не родените не участват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Аз
преди 10 години
Колкото по-малко деца се раждат, толкова продължителността на живота ще расте, защото се изчислява среден процент, което е несправедливо. Пенсионната система по принцип е несправедлива, затова и се избягват вноските. Не може 40 год. да плащаш вноски върху реална заплата, а да получиш пенсия изчислена на базата на средната заплата за страната. Целта е да не се получават пенсии, е за какво тогава да внасяме повече пари? Справедливо е пенсионирането да не е обвързано с възраст, а с броя вноски, необходими за получаването на достойна пенсия. 40год. стаж са предостатъчни, да не говорим, че при тази безработица е почти невъзможно да се постигне. Какво ме интересува, че преди години системата беше ограбена? Защо аз трябва да плащам за грабежа, който никой не търси да върне? Кой луд ще ме държи на работа до 65 год. възраст? След 40 год.стаж и вноски на 60 год., трябва да умирам, защото после ще съм без пари 5 год!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
senzor
преди 10 години
Обвързването на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота определено ще доведе до намаляне на възрастта за пенсиониране.Ааа.. забравих че другото име на статистиката е стъкмистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още