IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едуард Сноудън: Не съжалявам за разкритията

Разобличителят отново напомни, че би желал да живее в Германия

10:27 | 23.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сноудън вече бе поканен от бразилското правителство да остане в страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сноудън вече бе поканен от бразилското правителство да остане в страната. Снимка: Ройтерс

В интервю за бразилския телевизионен канал Globo бившият американски агент Едуард Сноудън заявява, че не съжалява за разкритията, които е направил, макар че в момента живее в изгнаниe. . Благодарен съм за възможността да живея на свобода и да участвам във важни глобални дебати, реализирани чрез предоставеното политическо убежище в Русия“, заявява бившият служител на службите, добавяйки, че не съжалява, че е направил разкритията за незаконните подслушвания по света.

„Важна е първата крачка“, смята Сноудън, „но тя е недостатъчна, за да бъдат решени всички проблеми на шпионските служби. Действията ми имаха за цел само да възстановят доверието в тези структури и да прекратят незаконните практики“, подчертава още той.

Разобличителят отново напомни, че би желал да живее в Германия и ще бъде благодарен, ако Берлин реши да му предостави убежище, но не обвързва получаването на право да остане в Германия с нови разкрития.

„Изпитвам огромно уважение към Германия“, е написал Сноудън в писмо до редакцията на списание Stern. Той казва още, че никой в германското правителство не вярва, че САЩ биха инициирали санкции срещу Германия в случай на ескалиране на противоречията, свързани с работата на службите. Това би навредило повече на САЩ, отколкото на Федералната република, отчита американецът.

Сноудън е издирван от американското министерство на правосъдието със заповед за арест и получи в началото на август политическо убежище в Русия за срок от една година. Според него американската Агенция за национална сигурност е проучвала не само данните за комуникация от стотици милиони хора, но също така е шпионирала лидерите на съюзнически държави. Сред тях е и бразилският държавен глава Дилма Русеф, която след разкритията разкритикува от трибуната на ООН надзора на правителството и отмени планирано посещение във Вашингтон, както и германският канцлер Ангела Меркел. 

Вижте повече в материала на Bulgaria on Air. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още