IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013 г. и светът - дипломацията спечели пред оръжията

Войната в Сирия и разкритията на Сноудън за подслушванията бяха сред водещите новини

14:14 | 27.12.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Войната в Сирия бе една от водещите световни теми през годината. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Войната в Сирия бе една от водещите световни теми през годината. Снимка: Ройтерс

Войната в Сирия съсредоточи върху себе си вниманието на целия свят през изтичащата 2013 година. Близо 126 000 са жертвите на кървавия конфликт, избухнал през март 2011 г.

През август при жестока атака с химическо оръжие в покрайнините на Дамаск загинаха стотици хора. ООН предприе разследване, тъй като нямаше категорични доказателства дали наистина и коя от страните в конфликта е използвала отровния газ. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ответната реакция на неговата страна ще бъде да изпрати "силен сигнал" на сирийския президент Башар Асад. Кризата в Сирия заплаши да се превърне в мащабен международен военен конфликт. Заговори се за военна намеса в Сирия дори и без санкция от Съвета за сигурност на ООН. Русия обаче категорично се противопостави. Президентът Владимир Путин заяви, че Русия може да даде съгласие за провеждане на военна операция в Сирия, ако бъде потвърдена вината на Дамаск за употребата на химически оръжия, при това само със санкцията на ООН. Последваха засилени дипломатически действия и в резултат Сирия се съгласи химическият й арсенал да бъде унищожен. Това трябва да се случи през първата половина на 2014 г. А войната в Сирия продължава, пише в свой обзор Dnes.bg.

По-рано през годината един млад мъж, бивш агент на ЦРУ, шокира света с разкритията си за съществуването на американска правителствена програма за масово проследяване на телефонни и интернет комуникации чрез пряк достъп до сървърите на едни от най-големите интернет компании. През юни от Хонконг Едуард Сноудън обясни, че е работел на Хаваите за консултантска фирма като анализатор на инфраструктура за Агенцията за национална сигурност (АНС). Той решил да разкрие пред медиите информацията за следенето на комуникациите, защото шефовете му не обърнали никакво внимание на неговите предупреждения за произвол и нарушения на АНС при наблюдението на комуникациите. В началото на август Сноудън получи временно убежище в Русия, където живее и в момента. Разкритията му доведоха до избухването на огромен скандал за електронно подслушване, достигнал до най-високите етажи на властта в много страни. Според данни, изнесени от Едуард Сноудън, Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала 35 световни лидери.

Неочаквано за цял свят през февруари папа Банедикт XVI съобщи, че се оттегля. Нямам сили да изпълнявам задълженията си, обясни той. За нов глава на Римокатолическата църква беше избран Франциск. Той е първият латиноамерикански папа и първият йезуит, който става папа. Новият папа плени света с усмивката си, със скромността и  и с вниманието, което отделя на бедността. Той показва простота и непринуденост в обноските в разрез с характерната за Ватикана показност. В края на годината папа Франциск беше обявен за личност на годината от списание "Тайм" заради голямото му влияние върху световните събития.

Турция пък беше разтърсена от избухнали през юни демонстрации, които започнаха като протест срещу разрушаването на парка Гези на площад Таксим в Истанбул, но преминаха в по-широки протести срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Ердоган в цялата страна. Протестите бяха срещу авторитарния стил на управление на Ердоган, недоволството беше от цялостната политика на турския премиер и на управляващата партия и по-специално предполагаемата ислямизация на Турция. Така например в страната бяха въведени ограничения върху продажбата и рекламата на алкохолните напитки. Бяха отправени послания към жените да раждат по три деца, да не прибягват до Цезарово сечение, а да раждат по естествен път. Ердоган каза още, че не харесва как младите мъже и жени седят в парка един до друг. Стигна се до разделяне на момичетата и момчетата студенти в отделни общежития. „Това, което се случва в общежитията, е непонятно. Там всички живеят на едно място. Може да се случи всичко“, обясни Ердоган.

В самия край на годината масови протести избухнаха в Украйна, след като Киев неочаквано се отказа от сключването на споразумение за асоцииране с ЕС. Привърженици на опозицията и на европейския път на страната изпълниха центъра на  столицата с искания за оставка на властта и предсрочни избори. Станаха и сблъсъци с органите на реда, демонстранти бяха разпръснати от спецчастите със сила. Управляващите заявиха, че ще започнат нови преговори с Москва и Брюксел.

Далеч преди края на годината в някои страни от ЕС се надигна недоволство поради предстоящото от 1 януари 2014 г. отпадане на ограниченията за българи и румънци за достъп до трудовия пазар в целия ЕС. Във Великобритания бяха най-силни опасенията от предстояща нова вълна от имигранти от България и Румъния, които щели да подбият пазара на труда и щели да обременят силно националната социална система. ОТ ЕС обаче реагираха, че ограничения за свободното движение на хора в общността не може да има. Друг въпрос е обаче, че трябва да бъдат предприети мерки от съответните държави срещу онези имигранти, които се опитват да се възползват от щедрата социална система на страната.

През годината се простихме с хора, оставили незаличими следи в световната история. През декември почина символът на борбата с апартейда Нелсън Мандела. През април светът каза „сбогом“ на желязната лейди – Маргарет Тачър, чието управление промени облика на Великобритания. Месец по-рано почина харизматичният  президент на Венецуела Уго Чавес.

На 22 юли 2013 година от Великобритания дойде радостната новина за раждането на принц Джордж – първото дете на принц Уилям и съпругата му херцогинята на Кембридж Катрин. Бебето е трето по ред в наследяването на трона след дядо си принц Чарлз и баща си принц Уилям.

Още подобни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
""""""Неочаквано за цял свят през февруари папа Банедикт XVI """""""Никак не беше неочаквано! Всички "конспиративни" сайтове чакаха това и то стана.А новият папа, как точно помогна на света? Щото нещо ми се губи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
А за Мандела, както пише руската преса Мандела смени белия апартейд с черен!Да сте чули да са забогатели черните в тази страна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
А дали някой си наследствен тарикат има син или не, изобщо не ме интересува! юБаба му била кралица! Понякога се чудя, как все пак медиите успяват да ни занимават с пълни, ама пълни глупости, като с тоя ПринЦ и баба му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Би било хубаво дипломацията да спечели пред оръжията, но е точно обратното, ненатовските оръжия принудиха НАТО да води дипломация НАТО си е една огромна машина, смазана от интересите на големите корпорации, и ако се моля за нещо е България да излезе по-скоро от там и засега се намира сила да ги спре, но ми се иска да се намери сила и да ги закрие като организация!Земята ще стане по спокойно място за живеене, ако НАТО изчезне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още