IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нуриел Рубини с оптимистична прогноза за икономиката през 2014 г.

Икономистът очаква добро представяне за развиващите се пазари и САЩ, като изразява резерви за развитите икономики и Китай

14:20 | 02.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Икономистът Нуриел Рубини, познат с мрачните си прогнози.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Икономистът Нуриел Рубини, познат с мрачните си прогнози. Снимка: Ройтерс

Икономистът Нуриел Рубини, познат с мрачните си прогнози за движението на финансовите пазари, сега дава оптимистична прогноза за 2014 г. Той очаква икономиката да се „надигне умерено“ както в развитите икономики, така и в развиващите се пазари.

“Развитите икономики, извличайки ползи от болезнения деливъридж в частния сектор, продължаващ половин десетилетие, от по-бавното движение на финансите и от продължаващите приспособителни парични политики, ще нараснат с 1,9% на годишна база“, споделя Рубини пред сайта Project Syndicate, цитиран от CNBC.

Според него заплахите от свиване в еврозоната, от още едно частично блокиране на американското правителство, от продължаващата битка за повишаване на тавана по дълга на САЩ, от твърдо приземяване в Китай или от война между Израел и Иран ще бъдат смекчени.

Повечето развити икономики няма да съумеят да проявят пълния си потенциал за икономически растеж през 2014 г., казва той, като обяснява положителните страни за американската икономика, състоящи се от шистовата енергийна революция, подобрението на пазара на труда и на имотния пазар и връщането на производството отново в страната.

Рубини очаква и развиващите се пазари да се представят добре през настоящата година. Спадът в цените на суровините през 2013 г. и страхът от прекратяването на паричните стимули от страна на Федералният резерв на САЩ удариха здраво тези икономики. Но въпреки това икономистът прогнозира, че те ще нараснат с до 5% през 2014 г.

„Възстановяването в развитите икономики ще даде тласък на вноса от развиващите се пазари. Изходът на Фед от програмата му за т. нар. количествени улеснения ще бъде бавен, което ще поддържа лихвените проценти ниски. Политическите реформи в Китай ще смекчат риска от твърдо приземяване. И тъй като все още много развиващи се пазари се урбанизират и индустриализират, тяхната растяща средна класа ще консумира все повече стоки и услуги“, заявява Рубини.

Въпреки че все пак някои развиващи се пазари ще останат уязвими, той вижда по-добро представяне от тези с по-малко макроикономически, политически и финансови слабости. Прогнозата се отнася за Южна Корея, Филипините, Полша, Чили, Колумбия, Перу, Мексико, Кения, Руанда и страните от Персийския залив, изнасящи петрол.

Международният валутен фонд предрича, че през 2014 г. развиващите се пазари ще нараснат с 5,1%, докато развитите държави – с 2 на сто на годишна база, след като през отминалата те отчетоха растеж от 1,2%.

Предсказанията на Рубини, който е един от създателите и директор на Roubini Global Economics, винаги попадат под светлината на прожекторите, след като през 2005 г. успешно предрече, че ценовите спекулации на имотния пазар в САЩ ще потопят икономиката.

Въпреки оптимистичните прогнози за 2014 г. налице са и обичайните песимистични нотки. Годините на недостатъчни инвестиции в човешки и физически капитал в развитите икономики означават, че може да има по-дългосрочни ограничения и риск от „световна стагнация“.

В Китай той вижда съпротива към икономическите реформи, предприети от Комунистическата партия на Третия пленум на Централния комитет, провел се през ноември. Нежеланието на местните правителства и държавните предприятия да съдействат за изпълнението на ключовите средносрочни прогнози остава обезпокоително.

„Като цяло световната икономика ще расте по-бързо през 2014 г., като все пак рискове ще има. С изключение на САЩ растежът в повечето напреднали икономики най-вероятно ще остане анемичен. Крехкостта на развиващите се пазари – включително и плахите опити на Китай за ребалансиране на икономиката – могат да се превърнат в пречка за световния растеж в следващите няколко години“, предвижда още Нуриел Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още