IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо електричеството от възобновяеми източници е толкова скъпо?

Все още малък брой компании произвеждат компоненти за ВЕИ-централи, а и самото им изграждане още е скъпо, сочи анализ на Economist

11:32 | 06.01.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо електричеството от възобновяеми източници е толкова скъпо?

Емисиите въглероден диоксид са в основата на климатичните промени, а част от тези емисии са в резултат от производството на електрическа енергия. Развитият свят обаче не може да се откаже от електричеството и затова се търсят нови източници, залагащи на чистото производство на енергия.

Една от възможностите е използването на източници от природата – вятър, слънце и вода, за производство на електричество. Цената на това производство обаче е висока, въпреки големите субсидии, с които правителствата по света подпомагат изграждането на соларни и вятърни паркове или геотермални централи.

Economist анализира каква е причината за тази висока цена. Изданието посочва, че в държави, в които има голямо производство на електричество от възобновяеми източници като Германия или Дания, цената на тока е най-висока. Във Великобритания пък цената на тока от вятърни централи е два пъти по-висока, отколкото произведената от традиционните централи.

Опити за производството на енергия от вятъра са правени още от 1880 година. Все пак големите вятърни паркове започват да се изграждат от 70-те години на 20 век. Соларните централи се развиват малко по-късно. Въпреки всички тези години обаче, все още много малко компании се занимават с производството на компоненти за тези централи, посочва The Economist и допълва, че почти всички вятърни турбини по крайбрежието на Великобритания са произведени от една фирма.

Сравнено с традиционните централи, генераторите за възобновяемите паркове са евтини, но самото им изграждане излиза скъпо.

Друг фактор, който играе сериозна роля върху цената на енергията, е мястото на централите. Обикновено най-подходящите зони за изграждане на вятърни паркове например, е далеч от големите градове. По тази причина разходите за пренос на енергията се увеличават.

Освен това и повечето централи произвеждат спорадично – при наличието на слънчева светлина или вятър. Вятърните турбини например се въртят едва около една трета от часовете в денонощието. По тази причина се налага и запазването на традиционните централи, които да покриват нуждите от електричество в периодите, когато ВЕИ-централите не работят. В тези случаи традиционното производство на електричество също се оскъпява, защото централата няма равномерно натоварване.

Високата цена на енергията от възобновяемите източници кара повечето страни да потърсят нова алтернатива – евтина и чиста, посочва още изданието. За някои това е ядрената енергия, чиято цена расте през последните години, но все още е под нивото на тази от ВЕИ-централите. Друга възможност са и газовите централи, които замърсяват по-малко отколкото въглищните.

Изграждането на такива централи от една страна ще намалят емисиите парникови газове, а от друга ще дадат възможност на операторите на ВЕИ-централите да намерят технологията, която ще намали разходите, допълва Economist.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Добре звучи. Ала как си с така наречената своевременна наличност на ресурса? Да ти е нАръки, когато ти трябва /за останалото време, по подразбиране, ни е все едно/ ?За ЕРП-тата , аз също не съм се затъжил но, ще се гльодкаме още, щото сме убафци, налЭ ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
В момента 0,20 лв. за киловатчас дневна тарифа означава 200 лева на мегаватчас. 0,25 лв. за кВч (250 лева на мГвтч) е тънката червена линия, при която няма да имам нужда повече от българските ЕРП-та. И не само аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Всъщност, ЕРП-тата се пънат и не желаят да изкупуват тяхната енергия именно, защото е много по-скъпа от "кафявата", от тази на ВЕЦ и от АЕЦ. ДЪРЖАВАТА регламентира това, с тайната надежда да направи мили очи някому ала, след като всичко е опоскано...Свалят ли преференциите /рано или късно/ присъединяването към мрежите НН и СН ще стане в пъти по-лесно, и няма да се правят търговците на лабави, и ще изкупуват, изкупуват, изкупуват без проблеми.Изкуственото облагодетелстване на едни за сметка на други няма как да не предизвика противопоставяне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Да махнат субсидийте и преференциите за ВЕИ, да махнат монопола на ЕРП-тата и електропроизводителите, да отворят борсата за електроенергия и всеки да се съревновава свободно със всеки.Защо българската държава ме обявява за престъпник ако си инсталирам ФВЕЦ на покрива си не само за лична консумация. Каквото не мога да потребявам искам да го продам на съседа но са сложили законови ограничения да не го правя. Защо ли са го направили така нашенските политически *** след като ВЕИ енергията била толкова скъпа?Аз не искам да я складирам а да я продавам без държавата да ми пречи като използвам сертифицирани уреди така че продаваният ток да е според всички съвременни български стандарти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
"...защото частника може да търси само как да направи левче... "(това някой че има печалба не е проблем за никой освен за търтея)У нас проблемите идват основно от това, че държавата търси само как да похарчи а не да инвестира, и че политиците търсят само как да откраднат.Затова е скъпа ВЕИ енергията.Защо в много различни населени места в развити страни с ниски нива на корупцията се инсталират ВЕИ във всеки имот, чиито собственик е пожелал това и това не оскъпява енергийната им консумация, а я намалява?Защото първо там се прави в интерес на хората, второ - държавата не харчи, а инвестира и трето политиците им не смеят да спират или изнудват всяко домакинство със законови ограничения да си управлява разходите.Защо у нас политическата класа възпитава хората в това, че държавата трябва да се меси и регулира всичко уж в интересите на хората а резултата е точно обратен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 10 години
Защо електричеството от възобновяеми източници е толкова скъпо?.......................................................................................................Защото трябва да е приоритет номер1 на всяка държаваЦелия сектор да бъде държавен от производството им, инсталиране и подръжка. Все едно си имаме АЕЦ 1000мгвт, но фото и то 1005 държавноЗатова е скъпо, защото частника може да търси само как да направи левче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Ха ЧНГ, Импи ! :)Зарежи ги. Решили са някои държавници да си преперат паричките, дето са ги "усвоили" по нечисти пътища, и армия не особено далновидни но, лакоми тарикати се навърви след тях. Най-мазната филия беше във ФЕЦ-овете, щото там най-големи пари "заминаха за Китай", където никой не им диреше сметка от кого и за какво са дошли. Да, ама партито свърши, тарикатите /истинските/ си препраха куфарчетата с кинти и, както си беше редно, се направиха на морални и дръпнаха килимчето на будалинковци. Предупреждавах ги, не ме чуха. Дори, бях обявен за персона нон грата. И Ами, сега *** милите завалии-ахмачета но, Господ вижда и вече си плащат за "гяволъка". Опитвах с месеци да им спася затъналите в калта *** и какво, мислиш, сториха? Протестираха.Кой беше рекъл, че луд умора няма?- Прав е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 7
vzhekoff
преди 10 години
При цени ТРИ пъти по-високи отколкото в БГ, за да се случи тази прогноза, дори за 15г. период, трябва цената в БГ да расте всяка година с по 7.5%, а в Германия да стои на място за всичкото това време :) Очевидно тази прогноза НИКОГА няма да се сбъдне. Нека изчакаме 2022 и да видим как иначе любимата ми немска нация, ще замести АЕЦ-овете. Те и без друго за последните 2г. имат брутен ръст на СО2 емисиите с над 5%, което хммм... никак не е зелено :) Още по-малко е икономически изгодно. Докато лудите се налудуват... Англетата се усетиха и почнаха да строят заместващи мощности на АЕЦ, наред са и другите. Сеир ще има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Пък и перките пречат на птиците при миграцията им. Няма угодия:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 9
MZ/X
преди 10 години
Нищо чудно, след 10-15 г. Германия да има най-ниските цени за електроенергия в ЕС.Този процес закономерно ще се случи, защото както пише в статията най-големи са разходите за инсталиране на ВЕИ. Веднъж инсталирана кулата на един офшорен ветрогенератор може да служи стотици години при добра поддръжка.Не забравяйте все пак, че ВЕИ е индустрия, която няма и 10 години история! Цените на новите мощности падат с така скорост, че е въпрос само на няколко години тотално да се промени бизнес модела и да няма нужда от никакви субсидии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още