IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Бичият пазар ще продължи и през 2014 г., но с умерено темпо

Според тях американският индекс S&P 500 ще завърши годината с ръст от само 6%

18:36 | 19.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Бичият пазар ще продължи и през 2014 г., но с умерено темпо

След като спринтираха мощно през 2013 г., през тази година биковете ще изглеждат малко уморени, пише CNN. Повечето експерти очакват, че през 2014 г. бичият тренд на фондовите пазари ще продължи за шеста поредна година, но те прогнозират ръстовете да бъдат по-умерени.

Според 30 инвестиционни стратези и пазарни анализатори, анкетирани от CNNMoney, широкият американски индекс Standard & Poor's 500 ще завърши 2014 г. на ниво от 1 960 пункта, т.е. с ръст от само 6% за годината. Въпреки че все пак това е положителен прираст, той е далеч от постижението през 2013 г. Тогава S&P 500 нарасна с близо 30%.

Тогава малцина експерти очакваха акциите да поскъпнат толкова много. Проучването на CNNMoney за 2013 г. показва, че тогава анализаторите предричаха 5-процентен ръст. Дори и най-оптимистичните прогнози за ръст от 27% се разминаха леко с достижението на S&P 500.

По-голямата част от експертите са притеснени, че слабият икономически растеж, особено в развиващите се пазари, ще постави под напрежение акциите през тази година.

„Една задъхана световна икономика може да натежи на растежа на американските корпоративни печалби. Без силни печалби инвеститорите могат и да не платят много за акциите, особено след като вече пазарът се търгува с премия“, коментира старши анализаторът в Fort Pitt Capital Ким Форест.

Към края на 2013 г. цените на акциите бяха 15 пъти печалбите за 2014 г. - най-високото средно съотношение „цена-печалба“ (P/E) за последните 5 и 10 години.

Въпреки че като цяло пазарът е разводнен, експертите са по-оптимистични за акциите на компаниите от технологичния и финансовия сектор. Анализаторите вярват, че технологичните компании могат да извлекат най-големи ползи, защото те харчат повече за технологични подобрения с цел да увеличат производителността.

И въпреки че акциите на финансовите компании имаха една добра 2013 г., експертите смятат, че ще продължат своя възход при скок на лихвените проценти, защото това ще стимулира печалбите на банките.

След като в разгара на финансовата криза към края на 2008 г. и началото на 2009 г. индивидуалните инвеститори избягаха от фондовите пазари, то през 2013 г. те се върнаха лека-полека.

За изминалата година те наляха повече от 19 млрд. долара във взаимните фондове на американския фондов пазар, а са изтеглили близо 80 млрд. долара от облигационните фондове, показват данните на Investment Company Institutе.

Въпреки че това е впечатляващ обрат спрямо 2012 г., това е само капка в морето. В периода 2008-2012 г. инвеститорите оттеглиха над 500 млрд. долара от фондовите пазари, за да налеят над 1 трлн. долара в облигации.

Ето защо, ако 2014 г. се окаже годината на т.нар. „Голяма ротация“ на парите от облигации в акции, то пазарът може да се представи много по-добре от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Експертите винаги предвиждат, че трендът ще продължи и в 90% от случаите познават. В 10% от случаите грешат, когато тренда се пречупи и губят всичко, което са спечелили с предишните прогнози :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
karnis
преди 10 години
"Проучването на CNNMoney за 2013 г. показва, че тогава анализаторите предричаха 5-процентен ръст."Кво повече да коментирам за така наречените анализатори и експерти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
karnis
преди 10 години
И кои са тези експерти и каква успеваемост имат?Защото така наречените "ескперти" обикновени са си най-обикновени балалайки които не търгуват... да не говорим там за разни фондове които и един индекс не могат да бият...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Haho333
преди 10 години
Е да де ама "експертите" от форума не мислят така.Те очакват мечи пазар и 30% спад на индексите.Ама кво ти разбира *** от кладенчова вода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още